ProZIB: op weg naar continue kwaliteitsmonitoring voor prostaatkankerzorg

Binnen Prostaatkanker Zorg In Beeld (ProZIB), een initiatief van beroepsverenigingen, patiëntenvereniging en IKNL, is in 2015 gestart met het opzetten van een uitgebreide landelijke kwaliteitsregistratie voor de zorg voor patiënten met prostaatkanker. Het doel van ProZIB is de verschillen binnen de prostaatkankerzorg in Nederland inzichtelijk maken en te onderzoeken welke factoren ten grondslag liggen aan deze variatie. Op basis van de resultaten van ProZIB zal een continue kwaliteitsmonitor voor prostaatkanker worden ingericht. 

Aan de hand van deze kwaliteitsmonitor kunnen de uitkomsten van de prostaatkankerzorg in Nederland ook op langere termijn inzichtelijk worden gemaakt om een bijdrage te leveren aan verdere verbetering van de zorg voor patiënten met prostaatkanker waar dat nodig is. 

Inmiddels is een groot deel van de gegevens verzameld. De eerste resultaten zijn verwerkt in een factsheet Prostaatkankerzorg in Beeld (PDF) en onderstaande infographic (klik op afbeelding om PDF-versie te downloaden). Op korte termijn worden meer resultaten bekend gemaakt.


Gerelateerd nieuws

Aantal patiënten met kanker weer gestegen: 130.000 nieuwe diagnoses in 2024

Prostaatkanker fors gestegen in 2024 In 2024 werd bij 130.000* nieuwe patiënten de diagnose kanker gesteld, een toename van 3.000 ten opzichte van 2023. Dit is een verwachte stijging op basis van de bevolkingstoename en het groeiende aandeel ouderen in de bevolking. Bij prostaatkanker zet de toenemende trend flink door. Met 15.212* nieuwe diagnoses in 2024 wordt deze diagnose bijna even vaak gesteld als borstkanker bij vrouwen, dat afgelopen jaar bij 15.407* nieuwe patiënten werd vastgesteld. Borstkanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen zijn de meest voorkomende vormen van kanker.  lees verder

Hoog-risico prostaatkanker: RECOVER-studie naar de best passende behandeling

Operatie met behulp van robots

Voor mannen met een hoog-risico prostaatkanker zijn er twee veelgebruikte behandelingen: robot-geassisteerde verwijdering van de prostaat en uitwendige bestraling (meestal in combinatie met hormoontherapie). Vaak kunnen patiënten kiezen tussen beide opties. Alleen is het niet bekend wat de beste behandeling is voor individuele patiënten. De RECOVER-studie, een gezamenlijk project van IKNL, de Nederlandse Vereniging voor Urologie en de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie, moet daar verandering in brengen.

lees verder