PaTz Portal nu toegankelijk voor PaTz-groepen in hele land

Op ongeveer 150 plekken in het land komen huisartsen, wijkverpleegkundigen en consulenten palliatieve zorg samen in PaTz-groepen om af te stemmen over de zorg van palliatieve patiënten in hun werkgebied. Het zijn tweemaandelijkse besprekingen over mensen met een levensverwachting korter dan een jaar. Een van de uitgangspunten van PaTz is het vroegtijdig identificeren en proactief plannen van zorg met behulp van een palliatieve zorgregister. Sinds begin november dit jaar is de PaTz Portal landelijk beschikbaar en hebben alle PaTz-groepen de mogelijkheid om de PaTz Portal te gebruiken voor het registreren van palliatieve patiënten. 

De PaTz Portal is een digitaal zorgregister dat de samenwerking binnen deze PaTz-groepen verder ondersteunt en stimuleert. Met behulp van deze tool bespreken de zorgprofessionals de palliatieve patiënten, zodat de zorg optimaal afgestemd wordt en de communicatielijnen zo kort mogelijk zijn.

Eigen omgeving
Iedere PaTz-groep die met de PaTz Portal werkt, heeft een eigen webbased-omgeving. Deze omgeving maakt het registeren eenvoudiger en zorgt ervoor dat de patiënten op een systematische wijze worden besproken in de PaTz-groep. Verder is via de portal een aantal hulpmiddelen en formulieren beschikbaar zoals Overdracht huisartsenpost, Zorgpad Stervensfase en Gezamenlijk huisbezoek. Het register is ook een hulpmiddel om knelpunten, leerpunten en onderwijsbehoeften te signaleren en daarop beleid te ontwikkelen.

Proef met PaTz Portal
Het NPZR&o (Netwerk Palliatieve Zorg Rotterdam & omstreken) heeft de PaTz Portal ontwikkeld en in Rotterdam wordt al langer naar tevredenheid gewerkt met de PaTz Portal. Een goede reden om te onderzoeken of de portal in de rest van het land net zo positief ontvangen wordt en of er eventueel aanpassingen wenselijk zijn. Met deze vragen in het achterhoofd zijn in september 2016 twaalf groepen gestart met het gebruiken van de PaTz Portal. Per groep hebben enkele deelnemers een training gehad en daarna zijn de groepen aan de slag gegaan. 

Evaluatie
Na een jaar is aan deelnemers van deze PaTz-groepen gevraagd naar hun ervaring. Wat deze evaluatie laat zien is dat de gebruikers de PaTz Portal over het algemeen prettig vinden om mee te werken en de meeste respondenten willen dan ook in de toekomst met de portal blijven werken. Als positieve punten noemen zij dat patiënten gemakkelijk zijn in te voeren, dat de PaTz Portal zorgt voor meer structuur in het PaTz-overleg en dat de PaTz Portal het verslag automatisch verzendt. Er is ook een aantal verbeterpunten vastgesteld. Het was bijvoorbeeld niet duidelijk dat bij problemen met inloggen of traagheid van de computer de servicedesk ondersteuning kan bieden. 

Instructiebijeenkomsten
Op basis van deze ervaringen is de PaTz Portal aangepast en is de handleiding herzien en uitgebreid. Recent zijn vier instructiebijeenkomsten over de PaTz Portal gehouden voor de (waarnemend) voorzitters van 35 verschillende groepen die nog dit jaar met de PaTz Portal willen beginnen te werken. Op dit moment werken er in totaal ongeveer 70 groepen met de PaTz Portal. Via www.patz.nu kunnen zij direct inloggen op de PaTz Portal. In het voorjaar zullen nieuwe instructiebijeenkomsten plaatsvinden; voorzitters van PaTz-groepen die bij stichting PaTz bekend zijn, krijgen hierover persoonlijk bericht.

Meer informatie over PaTz en de PaTz Portal is te vinden op www.patz.nu. U kunt ook contact opnemen met Rob Krol  en Inge van Trigt.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder