PaTz Portal nu toegankelijk voor PaTz-groepen in hele land

Op ongeveer 150 plekken in het land komen huisartsen, wijkverpleegkundigen en consulenten palliatieve zorg samen in PaTz-groepen om af te stemmen over de zorg van palliatieve patiënten in hun werkgebied. Het zijn tweemaandelijkse besprekingen over mensen met een levensverwachting korter dan een jaar. Een van de uitgangspunten van PaTz is het vroegtijdig identificeren en proactief plannen van zorg met behulp van een palliatieve zorgregister. Sinds begin november dit jaar is de PaTz Portal landelijk beschikbaar en hebben alle PaTz-groepen de mogelijkheid om de PaTz Portal te gebruiken voor het registreren van palliatieve patiënten. 

De PaTz Portal is een digitaal zorgregister dat de samenwerking binnen deze PaTz-groepen verder ondersteunt en stimuleert. Met behulp van deze tool bespreken de zorgprofessionals de palliatieve patiënten, zodat de zorg optimaal afgestemd wordt en de communicatielijnen zo kort mogelijk zijn.

Eigen omgeving
Iedere PaTz-groep die met de PaTz Portal werkt, heeft een eigen webbased-omgeving. Deze omgeving maakt het registeren eenvoudiger en zorgt ervoor dat de patiënten op een systematische wijze worden besproken in de PaTz-groep. Verder is via de portal een aantal hulpmiddelen en formulieren beschikbaar zoals Overdracht huisartsenpost, Zorgpad Stervensfase en Gezamenlijk huisbezoek. Het register is ook een hulpmiddel om knelpunten, leerpunten en onderwijsbehoeften te signaleren en daarop beleid te ontwikkelen.

Proef met PaTz Portal
Het NPZR&o (Netwerk Palliatieve Zorg Rotterdam & omstreken) heeft de PaTz Portal ontwikkeld en in Rotterdam wordt al langer naar tevredenheid gewerkt met de PaTz Portal. Een goede reden om te onderzoeken of de portal in de rest van het land net zo positief ontvangen wordt en of er eventueel aanpassingen wenselijk zijn. Met deze vragen in het achterhoofd zijn in september 2016 twaalf groepen gestart met het gebruiken van de PaTz Portal. Per groep hebben enkele deelnemers een training gehad en daarna zijn de groepen aan de slag gegaan. 

Evaluatie
Na een jaar is aan deelnemers van deze PaTz-groepen gevraagd naar hun ervaring. Wat deze evaluatie laat zien is dat de gebruikers de PaTz Portal over het algemeen prettig vinden om mee te werken en de meeste respondenten willen dan ook in de toekomst met de portal blijven werken. Als positieve punten noemen zij dat patiënten gemakkelijk zijn in te voeren, dat de PaTz Portal zorgt voor meer structuur in het PaTz-overleg en dat de PaTz Portal het verslag automatisch verzendt. Er is ook een aantal verbeterpunten vastgesteld. Het was bijvoorbeeld niet duidelijk dat bij problemen met inloggen of traagheid van de computer de servicedesk ondersteuning kan bieden. 

Instructiebijeenkomsten
Op basis van deze ervaringen is de PaTz Portal aangepast en is de handleiding herzien en uitgebreid. Recent zijn vier instructiebijeenkomsten over de PaTz Portal gehouden voor de (waarnemend) voorzitters van 35 verschillende groepen die nog dit jaar met de PaTz Portal willen beginnen te werken. Op dit moment werken er in totaal ongeveer 70 groepen met de PaTz Portal. Via www.patz.nu kunnen zij direct inloggen op de PaTz Portal. In het voorjaar zullen nieuwe instructiebijeenkomsten plaatsvinden; voorzitters van PaTz-groepen die bij stichting PaTz bekend zijn, krijgen hierover persoonlijk bericht.

Meer informatie over PaTz en de PaTz Portal is te vinden op www.patz.nu. U kunt ook contact opnemen met Rob Krol  en Inge van Trigt.

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder