Oncoguide kan arts én patiënt ondersteunen bij maken behandelkeuze

Vanaf vandaag kunnen zorgprofessionals gebruik maken van Oncoguide. Kennisbronnen als richtlijnen en predictiemodellen komen digitaal beschikbaar, zodat zorgprofessionals samen met de patiënt de juiste beslissingen kunnen nemen. Met Oncoguide wordt een stap gezet op weg naar ‘data driven healthcare’.

Oncoguide toont beslisbomen voor diagnostiek en behandeling op basis van patiënt- en ziektegegevens. De beslisbomen, ontwikkeld met zorgprofessionals, zijn inzichtelijk, bruikbaar en toegankelijk via een app en een website. Het systeem is de eerste stap die IKNL zet in het innovatieprogramma OncolinQ. Daarin wordt gewerkt aan slimme informatietechnologie voor gegevensuitwisseling in de oncologie. 

Hiermee participeert IKNL ook in de door ministers Schippers (Volksgezondheid) en Kamp (Economische Zaken) geïnitieerde ‘Health Deal’ (ontwikkeling van een ecosysteem voor Decision Support Systemen in de oncologie). Oncoguide maakt deel uit van van Health RI, de nationale infrastructuur voor personalized medicine & health research. 

Met Oncoguide is het mogelijk om:

  • makkelijk en snel de behandelmogelijkheden te raadplegen.

  • de informatie in te zetten voor besluitvorming samen met de patiënt

  • een behandeladvies te onderbouwen, documenteren en/of evalueren

  • de informatie te gebruiken voor (de voorbereiding van) (multidisciplinair) overleg

De informatie in de beslisbomen is gebaseerd op digitale kennisbronnen, waaronder de oncologische richtlijnen. In de toekomst komen hier meer bronnen bij zoals de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), gegevens over bijwerkingen van medicijnen, trial-databases voor trial-alerts en gevalideerde predictiemodellen voor prognostiek op basis van de NKR. Oncoguide is geclassificeerd als medisch hulpmiddel en heeft een CE-markering.

Download de app of ga naar oncoguide.nl 
Oncoguide is te gebruiken via de app op tablet, iPad en de website ‘www.oncoguide.nl’. De app is verkrijgbaar in de Apple App Store en Google Play. Na registratie is het gebruik gratis.


Zorgvuldig samengestelde beslisbomen
In samenwerking met zorgprofessionals is een eenvoudige methode ontwikkeld om de richtlijnteksten en expertprotocollen zorgvuldig weer te geven in compacte beslisbomen. De methode is gebaseerd op inzichten uit de wetenschappelijke literatuur over zorginformatica en succesvol toegepast voor borstkanker. De beslisbomen zijn goedgekeurd door de richtlijnwerkgroep en het NABON.

Een feedbackmodule in Oncoguide maakt het mogelijk om de beslisbomen gericht van commentaar te voorzien. Op deze manier wordt de ontwikkeling en het onderhoud gefaciliteerd. Bij revisie kan een multidisciplinaire werkgroep overwegen om de richtlijn beschikbaar te maken in de vorm van beslisbomen voor Oncoguide. IKNL adviseert en ondersteunt hierbij. Na borstkanker wordt er gewerkt aan een tiental andere onderwerpen. Op dit moment bevinden deze onderwerpen zich nog in de oriënterende fase. Zodra deze onderwerpen akkoord zijn, worden ook deze gepubliceerd.

Actuele kennis paraat
De oncologie ontwikkelt zich razendsnel. De hoeveelheid informatie maakt het haast onmogelijk om altijd de meest relevante en actuele kennis te raadplegen. Daarnaast willen arts en patiënt samen kunnen beslissen over een behandeling. IT-gebaseerde beslissingsondersteuning kan hierbij helpen. Zo krijgt iedere patiënt de meest optimale behandeling. De zorg moet in toenemende mate voldoen aan normen. IKNL helpt ziekenhuizen bij het zicht krijgen op de impact van normen en de activiteiten om daaraan te voldoen, zodat de kwaliteit en doelmatigheid van de oncologische zorg verbetert. Gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) gekoppeld aan onder meer EPD’s geven dat inzicht. 

Meervoudig gebruik van gegevens
Om koppelingen te kunnen maken tussen de verschillende bronnen en het EPD ontwikkelt IKNL samen met zorgprofessionals en ondersteund door Nictiz in het innovatieprogramma OncolinQ een informatiestandaard voor de oncologie. Een informatiestandaard resulteert in eenheid van taal, een randvoorwaarde voor elektronische gegevensuitwisseling en meervoudig gebruik van informatie uit het EPD, bijvoorbeeld voor beslissingsondersteuning. 

De informatiestandaard vormt de basis voor de beslisbomen in Oncoguide en wordt ook gebruikt voor gestructureerde MDO-verslaglegging. De standaard voor het MDO-formulier voor borstkanker is door NABON geaccordeerd en wordt momenteel geïmplementeerd in het EPD van enkele ziekenhuizen. Dit vindt plaats in samenwerking met het landelijke programma Registratie aan de bron.

Gerelateerd nieuws

IKNL onderschrijft boodschap aan nieuw kabinet: neem regie voor gelijke kansen op gezondheid

Thijs Merkx mede-ondertekenaar brief aan formateur

De gezondheidsverschillen in Nederland moeten kleiner worden gemaakt zodat iedereen kansen heeft op een gezond leven. Deze dringende oproep is vastgelegd in een brief van artsenfederatie KNMG, gericht aan de (in)formateur en onderschreven door een brede coalitie uit verschillende sectoren, waaronder het onderwijs, lokale overheden, het bedrijfsleven, de zorg en maatschappelijke organisaties. De brief is mede-ondertekend door IKNL bestuursvoorzitter Thijs Merkx en onderstreept het belang van weloverwogen beleidsmaatregelen die zowel de korte als de lange termijn beslaan.

 

lees verder

IKNL-bestuursvoorzitter Thijs Merkx over passende zorg

Bestuursvoorzitter Thijs Merkx

In het nieuwe Impuls magazine van ZonMW staat het thema Passende Zorg centraal. Een belangrijk thema ook voor de kankerzorg. Het ‘Kader Passende Zorg voor mensen met kanker’ van het Zorginstituut biedt een belangrijke bijdrage aan het debat. Maar we moeten de discussie over wat passend is niet vernauwen tot alleen volumenormen. Immers, passende zorg vindt plaats in een prettige en goede werkomgeving voor zorgprofessionals. Lees hde column in Impuls van onze bestuursvoorzitter Thijs Merkx waarin hij pleit voor een breder perspectief. Hieronder de integrale tekst van zijn column. 

lees verder