Internationale dag van de Palliatieve Zorg #IDPZ2017

Zaterdag 14 oktober is het Internationale dag van de Palliatieve Zorg. Het is een belangrijk moment om burgers, patiënten en hun naasten, informele en formele zorgverleners bewust te maken van het bestaan van palliatieve zorg, de betekenis ervan en de mogelijkheden in Nederland. Zo ontdekken mensen welke keuzes ze kunnen maken en hoe belangrijk het is om tijdig te spreken over de laatste fase van het leven.

Breedte van de palliatieve zorg 
Dit jaar laten we gezamenlijk de breedte van de palliatieve zorg zien. Er zijn vele organisaties en mensen betrokken bij palliatieve zorg in Nederland, zoals Netwerken Palliatieve Zorg, hospices, ziekenhuizen, huisartsen, thuiszorg en vrijwilligers. Ze dragen allemaal bij aan goede palliatieve zorg. Dat willen we onder de aandacht brengen van burgers, patiënten, naasten en zorgverleners. Breng jouw initiatief onder de aandacht Laat zien waar jij of jouw organisatie voor staat en voor wie je er bent en breng het via landelijke, regionale en lokale (social) media onder de aandacht. Gebruik in je communicatie de hashtag #IDPZ2017, dan verspreiden Fibula, IKNL en Agora je bericht landelijk via hun social media.

Tweets
Morgen is het #IDPZ2017. Laat zien wat er in jouw regio gebeurt op het gebied van palliatieve zorg en wij verspreiden mee.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder