Het landschap van palliatieve zorg in beeld

Welke organisaties zijn er werkzaam in de palliatieve zorg? Wie doet wat en hoe verhouden deze partijen zich tot elkaar? Om hier zicht op te krijgen heeft Stichting Fibula samen met Agora en IKNL een infographic laten ontwikkelen: ‘Het landschap van palliatieve zorg'.

De organisaties in de palliatieve zorg werken op vier niveaus: lokaal, regionaal, bovenregionaal en landelijk. Iedere partij heeft een eigen focus en verantwoordelijkheid in de ondersteuning van patiënten, naasten en zorgverleners.

Communicatie-instrument
De infographic biedt netwerkcoördinatoren, adviseurs en consulenten palliatieve zorg een handig instrument in de communicatie met zorgverleners, bestuurders en netwerkleden in de regio. In enkele beelden kunnen zij nu inzichtelijk maken hoe het landschap van de palliatieve zorg er op dit moment uitziet. 

Fibula heeft de infographic in nauwe samenwerking met Agora en IKNL ontwikkeld op verzoek van coördinatoren van Netwerken Palliatieve Zorg. Omdat de ontwikkelingen in het landschap natuurlijk niet stilstaan, laat Fibula de infographic periodiek actualiseren. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Greet van der Zweep van Stichting Fibula.

Gerelateerd nieuws

Herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase gepubliceerd

Senior vrouw in bed wakker

De herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase is gepubliceerd. Deze is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals en patiënten en naasten. Hierdoor sluit de richtlijn aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten uit onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met slaapproblemen en met een levensverwachting die korter is dan drie maanden. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn. 

lees verder

Oproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Handen zorgprofessional op laptop

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.

lees verder