Gezamenlijk ondersteuning consortia vanuit Fibula en IKNL
Sinds begin 2017 werken Stichting Fibula en IKNL samen aan het vormen van de coöperatie voor de palliatieve zorg in Nederland. Het idee achter de coöperatie is dat organisaties die in de palliatieve zorg actief zijn, hun activiteiten hierin beter kunnen coördineren en op elkaar aan kunnen laten sluiten. In het belang van de patiënt en diens naasten. Er worden nu eerste stappen gezet om activiteiten gezamenlijk uit te voeren. Zo bundelen IKNL en Fibula sinds november hun overleggen van netwerkcoördinatoren en regioadviseurs. Fibula ondersteunt het overleg van netwerkcoördinatoren. Deze netwerkcoördinatoren vertegenwoordigen ieder een consortium palliatieve zorg. IKNL ondersteunt de regioadviseurs die een consortium begeleiden.
Nationaal Programma Palliatieve Zorg
In 2014 is het Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ) gestart. Het NPPZ bestaat uit activiteiten vanuit de overheid, het ZonMw programma Palliantie en activiteiten in zeven consortia Palliatieve Zorg. Het doel van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg is dat ieder burger mag rekenen op goede palliatieve zorg op de juiste plaats, op het juiste moment, en met de juiste zorg en ondersteuning. Een vertaling maken van de resultaten naar de zorgpraktijk is cruciaal voor het behalen van de doelen van het NPPZ. Deze vertaling wordt gemaakt in onder meer de zeven consortia die zijn opgericht om zorg, onderzoek en onderwijs samen te laten komen. Ieder consortium heeft successen te delen en knelpunten in te brengen. Daarnaast vormen de consortia de spil van de Palliantie-projecten die ingediend worden om de doelstellingen van het NPPZ te behalen.
Gezamenlijk overleg
Het eerste gezamenlijk overleg met netwerkcoördinatoren en regioadviseurs op 9 november 2017 beviel IKNL en Fibula goed. De agenda’s kwamen voor een groot deel overeen. Gesproken werd over hoe we de bovenregionale samenwerking kunnen versterken door landelijk kennis uit te wisselen. Goede voorbeelden over patiënten- en onderwijsparticipatie en de verbinding met onderzoekers waren belangrijke agendapunten.
Een overleg op dit niveau is volgens de deelnemers een waardevolle aanvulling naast het Landelijk Overleg Consortia (LOCo), dat meer strategisch is ingestoken. Het overleg voedt tevens de coöperatie palliatieve zorg in oprichting zodat deze de consortia beter kan ondersteunen. Het bovenregionaal samen optrekken van de IKNL-adviseur en de netwerkcoördinator versterkt de lijn van landelijk naar lokaal en vice versa. Het is daarbij ook van belang landelijke afspraken te maken over de implementatie van de resultaten van Palliantie-projecten. Eén van de uitkomsten van dit overleg is de afspraak dat de adviseurs en de netwerkcoördinatoren in de regio het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland in nauwe samenwerking onder de aandacht brengen.
IKNL en Fibula hopen op deze manier de versnippering tegen te gaan en meer verbinding tot stand te brengen tussen zorg, onderzoek en onderwijs. Landelijk afspraken maken over wat we op regionaal of bovenregionaal niveau gaan doen is hierin essentieel.
Deze week start campagne PZNL: 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'.

“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL. “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL deze week met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.
lees verderTijdige integratie palliatieve zorg in álle domeinen reguliere zorg nodig

Het aantal mensen met een levensbedreigende ziekte in Nederland neemt toe. Voor al deze mensen is palliatieve zorg - die je krijgt als je weet dat je niet meer kunt genezen - van groot belang. Om hoogwaardige palliatieve zorg op het juiste moment, op de juiste plek en door de juiste zorgverlener te realiseren is tijdige integratie van palliatieve zorg in álle domeinen van reguliere zorg nodig. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van IKNL-onderzoeker Dr. Manon Boddaert, die hierop op 15 maart 2023 promoveerde. Het onderzoek geeft inzicht in de meerwaarde, beschikbaarheid én toegankelijkheid van palliatieve zorg in Nederland. Daarnaast beschrijft het de totstandkoming van het nationale Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland en presenteert het daaruit de essenties om zorgverleners te ondersteunen in het bieden van hoogwaardige palliatieve zorg.
lees verder