Gezamenlijk ondersteuning consortia vanuit Fibula en IKNL

Sinds begin 2017 werken Stichting Fibula en IKNL samen aan het vormen van de coöperatie voor de palliatieve zorg in Nederland. Het idee achter de coöperatie is dat organisaties die in de palliatieve zorg actief zijn, hun activiteiten hierin beter kunnen coördineren en op elkaar aan kunnen laten sluiten. In het belang van de patiënt en diens naasten. Er worden nu eerste stappen gezet om activiteiten gezamenlijk uit te voeren. Zo bundelen IKNL en Fibula sinds november hun overleggen van netwerkcoördinatoren en regioadviseurs. Fibula ondersteunt het overleg van netwerkcoördinatoren. Deze netwerkcoördinatoren vertegenwoordigen ieder een consortium palliatieve zorg. IKNL ondersteunt de regioadviseurs die een consortium begeleiden. 

Nationaal Programma Palliatieve Zorg

In 2014 is het Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ) gestart. Het NPPZ bestaat uit activiteiten vanuit de overheid, het ZonMw programma Palliantie en activiteiten in zeven consortia Palliatieve Zorg. Het doel van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg is dat ieder burger mag rekenen op goede palliatieve zorg op de juiste plaats, op het juiste moment, en met de juiste zorg en ondersteuning. Een vertaling maken van de resultaten naar de zorgpraktijk is cruciaal voor het behalen van de doelen van het NPPZ. Deze vertaling wordt gemaakt in onder meer  de zeven consortia die zijn opgericht om zorg, onderzoek en onderwijs samen te laten komen. Ieder consortium heeft successen te delen en knelpunten in te brengen. Daarnaast vormen de consortia de spil van de Palliantie-projecten die ingediend worden om de doelstellingen van het NPPZ te behalen. 

Gezamenlijk overleg
Het eerste gezamenlijk overleg met netwerkcoördinatoren en regioadviseurs op 9 november 2017 beviel IKNL en Fibula goed. De agenda’s kwamen voor een groot deel overeen. Gesproken werd over hoe we de bovenregionale samenwerking kunnen versterken door landelijk kennis uit te wisselen. Goede voorbeelden over patiënten- en onderwijsparticipatie en de verbinding met onderzoekers waren belangrijke agendapunten. 

Een overleg op dit niveau is volgens de deelnemers een waardevolle aanvulling naast het Landelijk Overleg Consortia (LOCo), dat meer strategisch is ingestoken. Het overleg voedt tevens de coöperatie palliatieve zorg in oprichting zodat deze de consortia beter kan ondersteunen. Het bovenregionaal samen optrekken van de IKNL-adviseur en de netwerkcoördinator versterkt de lijn van landelijk naar lokaal en vice versa. Het is daarbij ook van belang landelijke afspraken te maken over de implementatie van de resultaten van Palliantie-projecten. Eén van de uitkomsten van dit overleg is de afspraak dat de adviseurs en de netwerkcoördinatoren in de regio het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland in nauwe samenwerking onder de aandacht brengen. 

IKNL en Fibula hopen op deze manier de versnippering tegen te gaan en meer verbinding tot stand te brengen tussen zorg, onderzoek en onderwijs. Landelijk afspraken maken over wat we op regionaal of bovenregionaal niveau gaan doen is hierin essentieel.

Gerelateerd nieuws

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van kankerpatiënten in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom kankerpatiënten: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder