Ervaringen met webpagina IKNL Palliatieve zorg in de ziekenhuizen
Verschillende ziekenhuizen werken aan initiatieven om structurele verbeteringen op het gebied van palliatieve zorg voor hun patiënten te realiseren. IKNL biedt op de webpagina Palliatieve zorg in de ziekenhuizen een selectie van de meest relevante bronnen. Het gaat om artikelen, rapporten, beleidsdocumenten, instrumenten en methodieken, voorbeelden, etc. Onder meer de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) maakte gebruik van de gebundelde informatie
Palliatieve zorg in de OZG
OZG is in 2008 ontstaan uit een fusie tussen het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl en het St. Lucasziekenhuis in Winschoten. In 2013 heeft de raad van bestuur van de OZG de commissie palliatieve zorg benoemd om een impuls te geven aan verdere verbetering van de palliatieve zorg in het ziekenhuis. Op veel verpleegafdelingen wordt al jaren palliatieve zorg verleend; verpleegkundigen met interesse in palliatieve zorg houden hun collega’s op de hoogte van ontwikkelingen en scholingen en denken mee over palliatieve zorg in het ziekenhuis. De activiteiten op palliatief gebied waren alleen nog onvoldoende gestructureerd.
Commissie palliatieve zorg
De belangrijkste taak voor de commissie is het verbeteren en borgen van de kwaliteit van de palliatieve zorgverlening. Voor de oprichting van de commissie en de post-HBO-opleiding Palliatieve Zorg aan de Hogeschool Utrecht (HU), is een businesscase geschreven. Voor verpleegkundigen was het schrijven van een businesscase voor de Hogeschool een studieopdracht. De input van de businesscase heeft de commissie van de IKNL-webpagina gehaald. De commissie heeft het blikveld verruimd en er is veel kennis opgedaan. De informatie die op de IKNL-site staat is hierbij dus erg behulpzaam geweest.
IKNL-webpagina palliatieve zorg
Volgens de OZG biedt de site goed bruikbare informatie. Snuffelen op de site werkt ook inspirerend: dingen ontdekken en nadenken hoe dat in je eigen praktijk toepasbaar is. Op korte termijn zou de OZG graag duidelijkheid krijgen over financiering van de palliatieve zorg in het ziekenhuis en het benutten van de DBC’s (diagnosebehandelingcombinaties). Op de website staat al geruime tijd dat er een handleiding in ontwikkeling is. IKNL en Palliactief hebben daarvoor inmiddels een werkgroep opgericht. DBC-onderhoud is gesprekspartner.
Tips van OZG bij het schrijven van een businesscase
Bedenk van tevoren wat je wilt bereiken. De PDCA-cyclus kan hierbij erg nuttig zijn! Zo’n cyclus goed doorlopen kost tijd en moeite, maar scheelt heel veel werk en frustratie bij het werkelijke schrijven. Oriënteer je breed. Lees de informatie van de IKNL-site, praat met collega’s binnen en buiten je organisatie.
Netwerkcoördinatoren zijn goed op de hoogte van wat andere organisaties al hebben gedaan, vaak ook buiten hun eigen netwerk. Sluit aan bij de beleidsplannen, cultuur en (on-)mogelijkheden van je eigen organisatie. De organisatie kan ook eigen formats hebben voor businesscases: handig om daar bij aan te sluiten. Betrek afdelingen zoals P&O, Kwaliteit en Finance & Control in een vroeg stadium.