Ervaringen met webpagina IKNL Palliatieve zorg in de ziekenhuizen

Verschillende ziekenhuizen werken aan initiatieven om structurele verbeteringen op het gebied van palliatieve zorg voor hun patiënten te realiseren. IKNL biedt op de webpagina Palliatieve zorg in de ziekenhuizen een selectie van de meest relevante bronnen. Het gaat om artikelen, rapporten, beleidsdocumenten, instrumenten en methodieken, voorbeelden, etc. Onder meer de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) maakte gebruik van de gebundelde informatie

Palliatieve zorg in de OZG
OZG is in 2008 ontstaan uit een fusie tussen het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl en het St. Lucasziekenhuis in Winschoten. In 2013 heeft de raad van bestuur van de OZG de commissie palliatieve zorg benoemd om een impuls te geven aan verdere verbetering van de palliatieve zorg in het ziekenhuis. Op veel verpleegafdelingen wordt al jaren palliatieve zorg verleend; verpleegkundigen met interesse in palliatieve zorg houden hun collega’s op de hoogte van ontwikkelingen en scholingen en denken mee over palliatieve zorg in het ziekenhuis. De activiteiten op palliatief gebied waren alleen nog onvoldoende gestructureerd.

Commissie palliatieve zorg
De belangrijkste taak voor de commissie is het verbeteren en borgen van de kwaliteit van de palliatieve zorgverlening. Voor de oprichting van de commissie en de post-HBO-opleiding Palliatieve Zorg aan de Hogeschool Utrecht (HU), is een businesscase geschreven. Voor verpleegkundigen was het schrijven van een businesscase voor de Hogeschool een studieopdracht. De input van de businesscase heeft de commissie van de IKNL-webpagina gehaald. De commissie heeft het blikveld verruimd en er is veel kennis opgedaan. De informatie die op de IKNL-site staat is hierbij dus erg behulpzaam geweest.

IKNL-webpagina palliatieve zorg
Volgens de OZG biedt de site goed bruikbare informatie. Snuffelen op de site werkt ook inspirerend: dingen ontdekken en nadenken hoe dat in je eigen praktijk toepasbaar is. Op korte termijn zou de OZG graag duidelijkheid krijgen over financiering van de palliatieve zorg in het ziekenhuis en het benutten van de DBC’s (diagnosebehandelingcombinaties). Op de website staat al geruime tijd dat er een handleiding in ontwikkeling is. IKNL en Palliactief hebben daarvoor inmiddels een werkgroep opgericht. DBC-onderhoud is gesprekspartner.

Tips van OZG bij het schrijven van een businesscase 
Bedenk van tevoren wat je wilt bereiken. De PDCA-cyclus kan hierbij erg nuttig zijn! Zo’n cyclus goed doorlopen kost tijd en moeite, maar scheelt heel veel werk en frustratie bij het werkelijke schrijven. Oriënteer je breed. Lees de informatie van de IKNL-site, praat met collega’s binnen en buiten je organisatie. 

Netwerkcoördinatoren zijn goed op de hoogte van wat andere organisaties al hebben gedaan, vaak ook buiten hun eigen netwerk. Sluit aan bij de beleidsplannen, cultuur en (on-)mogelijkheden van je eigen organisatie. De organisatie kan ook eigen formats hebben voor businesscases: handig om daar bij aan te sluiten. Betrek afdelingen zoals P&O, Kwaliteit en Finance & Control in een vroeg stadium.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder