Ervaringen met webpagina IKNL Palliatieve zorg in de ziekenhuizen

Verschillende ziekenhuizen werken aan initiatieven om structurele verbeteringen op het gebied van palliatieve zorg voor hun patiënten te realiseren. IKNL biedt op de webpagina Palliatieve zorg in de ziekenhuizen een selectie van de meest relevante bronnen. Het gaat om artikelen, rapporten, beleidsdocumenten, instrumenten en methodieken, voorbeelden, etc. Onder meer de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) maakte gebruik van de gebundelde informatie

Palliatieve zorg in de OZG
OZG is in 2008 ontstaan uit een fusie tussen het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl en het St. Lucasziekenhuis in Winschoten. In 2013 heeft de raad van bestuur van de OZG de commissie palliatieve zorg benoemd om een impuls te geven aan verdere verbetering van de palliatieve zorg in het ziekenhuis. Op veel verpleegafdelingen wordt al jaren palliatieve zorg verleend; verpleegkundigen met interesse in palliatieve zorg houden hun collega’s op de hoogte van ontwikkelingen en scholingen en denken mee over palliatieve zorg in het ziekenhuis. De activiteiten op palliatief gebied waren alleen nog onvoldoende gestructureerd.

Commissie palliatieve zorg
De belangrijkste taak voor de commissie is het verbeteren en borgen van de kwaliteit van de palliatieve zorgverlening. Voor de oprichting van de commissie en de post-HBO-opleiding Palliatieve Zorg aan de Hogeschool Utrecht (HU), is een businesscase geschreven. Voor verpleegkundigen was het schrijven van een businesscase voor de Hogeschool een studieopdracht. De input van de businesscase heeft de commissie van de IKNL-webpagina gehaald. De commissie heeft het blikveld verruimd en er is veel kennis opgedaan. De informatie die op de IKNL-site staat is hierbij dus erg behulpzaam geweest.

IKNL-webpagina palliatieve zorg
Volgens de OZG biedt de site goed bruikbare informatie. Snuffelen op de site werkt ook inspirerend: dingen ontdekken en nadenken hoe dat in je eigen praktijk toepasbaar is. Op korte termijn zou de OZG graag duidelijkheid krijgen over financiering van de palliatieve zorg in het ziekenhuis en het benutten van de DBC’s (diagnosebehandelingcombinaties). Op de website staat al geruime tijd dat er een handleiding in ontwikkeling is. IKNL en Palliactief hebben daarvoor inmiddels een werkgroep opgericht. DBC-onderhoud is gesprekspartner.

Tips van OZG bij het schrijven van een businesscase 
Bedenk van tevoren wat je wilt bereiken. De PDCA-cyclus kan hierbij erg nuttig zijn! Zo’n cyclus goed doorlopen kost tijd en moeite, maar scheelt heel veel werk en frustratie bij het werkelijke schrijven. Oriënteer je breed. Lees de informatie van de IKNL-site, praat met collega’s binnen en buiten je organisatie. 

Netwerkcoördinatoren zijn goed op de hoogte van wat andere organisaties al hebben gedaan, vaak ook buiten hun eigen netwerk. Sluit aan bij de beleidsplannen, cultuur en (on-)mogelijkheden van je eigen organisatie. De organisatie kan ook eigen formats hebben voor businesscases: handig om daar bij aan te sluiten. Betrek afdelingen zoals P&O, Kwaliteit en Finance & Control in een vroeg stadium.

Gerelateerd nieuws

Samenwerking bij palliatieve zorg leidt tot minder IC- en ziekenhuisopnames

De zorg is beter bij transmurale samenwerking in de palliatieve fase Bij initiatieven waar ziekenhuizen, huisartsen en de thuiszorg intensief samenwerken krijgt een patiënt meer passende zorg in de laatste levensfase. Dertig dagen voor overlijden hebben patiënten minder te maken met IC- en ziekenhuisopnames, worden minder behandeld met chemotherapie en overlijden patiënten minder vaak in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van Chantal Pereira (IKNL) en collega’s, dat gepubliceerd is in het International Journal of Integrated Care. lees verder

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder