Eén informatiestandaard voor registreren zorg in de laatste levensfase

Voor de digitalisering van het Zorgpad Stervensfase ontwikkelt IKNL een informatiestandaard. Deze informatiestandaard willen we implementeren en testen in verschillende zorgsettings. In het najaar van 2017 start daarvoor een pilot in de thuiszorg, in samenwerking met Nedap Healthcare, een leverancier van ECD-software. Ook start dit najaar een pilot met deze informatiestandaard voor het Zorgpad Stervensfase in een ziekenhuis.

Met de pilots wil IKNL enerzijds het Zorgpad Stervensfase digitaal toetsen in systemen en anderzijds ervaring op doen met implementatie in digitale systemen. Op basis van de resultaten van deze pilots wordt in 2018 de informatiestandaard gepubliceerd in combinatie met een implementatiegids en een Pakket van Eisen. Andere EPD/ECD-leveranciers en zorginstellingen kunnen hiermee de informatiestandaard implementeren in de digitale systemen, waardoor eenduidige registratie wordt bewerkstelligd.

Benchmarking voor betere kwaliteit
Op basis van deze eenduidige registratie willen we onderzoeken hoe IKNL kan bijdragen aan benchmarking – binnen instellingen, maar ook in de regio en landelijk – ter verbetering van de kwaliteit van zorg in de laatste levensfase.

Nedap Healthcare en Erasmus MC
Nedap Healthcare is een grote speler in de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) en dus een interessante partij om mee samen te werken. Dit betekent dat relatief veel instellingen op (korte) termijn kunnen profiteren van de pilot met Nedap. IKNL werkt daarbij nauw samen met het Erasmus MC rondom het Zorgpad Stervensfase, dat in het Erasmus MC is ontwikkeld. 

Meer informatie
Voor vragen over dit project kunt u contact opnemen met Mirjam Janssen, adviseur Palliatieve Zorg of Marijke Dermois, klinisch informaticus.

Gerelateerd nieuws

Herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase gepubliceerd

Senior vrouw in bed wakker

De herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase is gepubliceerd. Deze is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals en patiënten en naasten. Hierdoor sluit de richtlijn aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten uit onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met slaapproblemen en met een levensverwachting die korter is dan drie maanden. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn. 

lees verder

Oproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Handen zorgprofessional op laptop

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.

lees verder