Eén informatiestandaard voor registreren zorg in de laatste levensfase

Voor de digitalisering van het Zorgpad Stervensfase ontwikkelt IKNL een informatiestandaard. Deze informatiestandaard willen we implementeren en testen in verschillende zorgsettings. In het najaar van 2017 start daarvoor een pilot in de thuiszorg, in samenwerking met Nedap Healthcare, een leverancier van ECD-software. Ook start dit najaar een pilot met deze informatiestandaard voor het Zorgpad Stervensfase in een ziekenhuis.

Met de pilots wil IKNL enerzijds het Zorgpad Stervensfase digitaal toetsen in systemen en anderzijds ervaring op doen met implementatie in digitale systemen. Op basis van de resultaten van deze pilots wordt in 2018 de informatiestandaard gepubliceerd in combinatie met een implementatiegids en een Pakket van Eisen. Andere EPD/ECD-leveranciers en zorginstellingen kunnen hiermee de informatiestandaard implementeren in de digitale systemen, waardoor eenduidige registratie wordt bewerkstelligd.

Benchmarking voor betere kwaliteit
Op basis van deze eenduidige registratie willen we onderzoeken hoe IKNL kan bijdragen aan benchmarking – binnen instellingen, maar ook in de regio en landelijk – ter verbetering van de kwaliteit van zorg in de laatste levensfase.

Nedap Healthcare en Erasmus MC
Nedap Healthcare is een grote speler in de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) en dus een interessante partij om mee samen te werken. Dit betekent dat relatief veel instellingen op (korte) termijn kunnen profiteren van de pilot met Nedap. IKNL werkt daarbij nauw samen met het Erasmus MC rondom het Zorgpad Stervensfase, dat in het Erasmus MC is ontwikkeld. 

Meer informatie
Voor vragen over dit project kunt u contact opnemen met Mirjam Janssen, adviseur Palliatieve Zorg of Marijke Dermois, klinisch informaticus.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder