Eén informatiestandaard voor registreren zorg in de laatste levensfase

Voor de digitalisering van het Zorgpad Stervensfase ontwikkelt IKNL een informatiestandaard. Deze informatiestandaard willen we implementeren en testen in verschillende zorgsettings. In het najaar van 2017 start daarvoor een pilot in de thuiszorg, in samenwerking met Nedap Healthcare, een leverancier van ECD-software. Ook start dit najaar een pilot met deze informatiestandaard voor het Zorgpad Stervensfase in een ziekenhuis.

Met de pilots wil IKNL enerzijds het Zorgpad Stervensfase digitaal toetsen in systemen en anderzijds ervaring op doen met implementatie in digitale systemen. Op basis van de resultaten van deze pilots wordt in 2018 de informatiestandaard gepubliceerd in combinatie met een implementatiegids en een Pakket van Eisen. Andere EPD/ECD-leveranciers en zorginstellingen kunnen hiermee de informatiestandaard implementeren in de digitale systemen, waardoor eenduidige registratie wordt bewerkstelligd.

Benchmarking voor betere kwaliteit
Op basis van deze eenduidige registratie willen we onderzoeken hoe IKNL kan bijdragen aan benchmarking – binnen instellingen, maar ook in de regio en landelijk – ter verbetering van de kwaliteit van zorg in de laatste levensfase.

Nedap Healthcare en Erasmus MC
Nedap Healthcare is een grote speler in de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) en dus een interessante partij om mee samen te werken. Dit betekent dat relatief veel instellingen op (korte) termijn kunnen profiteren van de pilot met Nedap. IKNL werkt daarbij nauw samen met het Erasmus MC rondom het Zorgpad Stervensfase, dat in het Erasmus MC is ontwikkeld. 

Meer informatie
Voor vragen over dit project kunt u contact opnemen met Mirjam Janssen, adviseur Palliatieve Zorg of Marijke Dermois, klinisch informaticus.

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder