Consortium bezoekt scholen voor meer verbinding en samenwerking

Hogeschool Inholland en de Hogeschool van Amsterdam zien diverse mogelijkheden voor samenwerking met het consortium Noord-Holland & Flevoland. Er is behoefte aan samen optrekken rond concrete activiteiten. Deze wens wordt met name geuit vanuit de ROC’s. Mogelijke thema’s voor samenwerking zijn: kennis, innovatief onderwijs, onderzoek, inhoudelijke ontwikkeling, beeldvorming en de verbinding met de Netwerken Palliatieve Zorg.

Verbinding
Hogeschool Inholland en de Hogeschool van Amsterdam zijn partners in het consortium Noord-Holland en Flevoland. De consortiumraad heeft echter op dit moment nog weinig zicht op welke plek palliatieve zorg in het onderwijs inneemt; nu en in de toekomst. Ook is de consortiumraad op zoek naar de verbinding met andere hbo- en mbo-instellingen: wat kunnen we voor elkaar betekenen?

Met die vraag hebben twee leden van het coördinatieteam van het consortium afgelopen najaar alle acht mbo- en drie hbo-zorgopleidingen bezocht in Noord-Holland en Flevoland*. Voorafgaand aan de afspraak kregen de instellingen informatie over het project Kennissynthese onderwijs palliatieve zorg van ZonMw, het ontwikkelde onderwijsraamwerk 1.0 (2016) en een vragenlijst met gespreksonderwerpen toegezonden.

Imagoprobleem
De werkbezoeken leverden het coördinatieteam veel inzicht op in de vernieuwde opleidingsprofielen op het hbo en kwalificatiedossiers in de zorg op het mbo. Ook werd het imagoprobleem duidelijk zichtbaar waar zorgopleidingen mee te maken hebben (‘ouderenzorg is niet sexy’). De palliatieve zorg is genoemd als kans om de opleiding aantrekkelijk te maken.
 
Ook het vormgeven van een keuzedeel Palliatieve Zorg binnen het kwalificatiedossier en de minor Palliatieve Zorg biedt concrete mogelijkheden. Deze inventarisatie en kennismaking is ervaren als een impuls om de samenwerking tussen zorg, onderzoek en onderwijs binnen het consortium Noord-Holland & Flevoland verder vorm te geven.

Meer informatie
Voor meer informatie over de consortia palliatieve zorg kunt u contact opnemen met Marianne Klinkenberg, adviseur palliatieve zorg.

*ROC Amsterdam, Nova College, Landstede, ROC Kop van Noord-Holland, ROC TOP, ROC Flevoland, ROC Horizon College, ROC Alkmaar, ROC Friese Poort, Windesheim Flevoland, Hogeschool Inholland, Hogeschool van Amsterdam.

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder