Consortium bezoekt scholen voor meer verbinding en samenwerking
Hogeschool Inholland en de Hogeschool van Amsterdam zien diverse mogelijkheden voor samenwerking met het consortium Noord-Holland & Flevoland. Er is behoefte aan samen optrekken rond concrete activiteiten. Deze wens wordt met name geuit vanuit de ROC’s. Mogelijke thema’s voor samenwerking zijn: kennis, innovatief onderwijs, onderzoek, inhoudelijke ontwikkeling, beeldvorming en de verbinding met de Netwerken Palliatieve Zorg.
Verbinding
Hogeschool Inholland en de Hogeschool van Amsterdam zijn partners in het consortium Noord-Holland en Flevoland. De consortiumraad heeft echter op dit moment nog weinig zicht op welke plek palliatieve zorg in het onderwijs inneemt; nu en in de toekomst. Ook is de consortiumraad op zoek naar de verbinding met andere hbo- en mbo-instellingen: wat kunnen we voor elkaar betekenen?
Met die vraag hebben twee leden van het coördinatieteam van het consortium afgelopen najaar alle acht mbo- en drie hbo-zorgopleidingen bezocht in Noord-Holland en Flevoland*. Voorafgaand aan de afspraak kregen de instellingen informatie over het project Kennissynthese onderwijs palliatieve zorg van ZonMw, het ontwikkelde onderwijsraamwerk 1.0 (2016) en een vragenlijst met gespreksonderwerpen toegezonden.
Imagoprobleem
De werkbezoeken leverden het coördinatieteam veel inzicht op in de vernieuwde opleidingsprofielen op het hbo en kwalificatiedossiers in de zorg op het mbo. Ook werd het imagoprobleem duidelijk zichtbaar waar zorgopleidingen mee te maken hebben (‘ouderenzorg is niet sexy’). De palliatieve zorg is genoemd als kans om de opleiding aantrekkelijk te maken.
Ook het vormgeven van een keuzedeel Palliatieve Zorg binnen het kwalificatiedossier en de minor Palliatieve Zorg biedt concrete mogelijkheden. Deze inventarisatie en kennismaking is ervaren als een impuls om de samenwerking tussen zorg, onderzoek en onderwijs binnen het consortium Noord-Holland & Flevoland verder vorm te geven.
Meer informatie
Voor meer informatie over de consortia palliatieve zorg kunt u contact opnemen met Marianne Klinkenberg, adviseur palliatieve zorg.
*ROC Amsterdam, Nova College, Landstede, ROC Kop van Noord-Holland, ROC TOP, ROC Flevoland, ROC Horizon College, ROC Alkmaar, ROC Friese Poort, Windesheim Flevoland, Hogeschool Inholland, Hogeschool van Amsterdam.
Deze week start campagne PZNL: 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'.

“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL. “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL deze week met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.
lees verderTijdige integratie palliatieve zorg in álle domeinen reguliere zorg nodig

Het aantal mensen met een levensbedreigende ziekte in Nederland neemt toe. Voor al deze mensen is palliatieve zorg - die je krijgt als je weet dat je niet meer kunt genezen - van groot belang. Om hoogwaardige palliatieve zorg op het juiste moment, op de juiste plek en door de juiste zorgverlener te realiseren is tijdige integratie van palliatieve zorg in álle domeinen van reguliere zorg nodig. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van IKNL-onderzoeker Dr. Manon Boddaert, die hierop op 15 maart 2023 promoveerde. Het onderzoek geeft inzicht in de meerwaarde, beschikbaarheid én toegankelijkheid van palliatieve zorg in Nederland. Daarnaast beschrijft het de totstandkoming van het nationale Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland en presenteert het daaruit de essenties om zorgverleners te ondersteunen in het bieden van hoogwaardige palliatieve zorg.
lees verder