Consortium bezoekt scholen voor meer verbinding en samenwerking

Hogeschool Inholland en de Hogeschool van Amsterdam zien diverse mogelijkheden voor samenwerking met het consortium Noord-Holland & Flevoland. Er is behoefte aan samen optrekken rond concrete activiteiten. Deze wens wordt met name geuit vanuit de ROC’s. Mogelijke thema’s voor samenwerking zijn: kennis, innovatief onderwijs, onderzoek, inhoudelijke ontwikkeling, beeldvorming en de verbinding met de Netwerken Palliatieve Zorg.

Verbinding
Hogeschool Inholland en de Hogeschool van Amsterdam zijn partners in het consortium Noord-Holland en Flevoland. De consortiumraad heeft echter op dit moment nog weinig zicht op welke plek palliatieve zorg in het onderwijs inneemt; nu en in de toekomst. Ook is de consortiumraad op zoek naar de verbinding met andere hbo- en mbo-instellingen: wat kunnen we voor elkaar betekenen?

Met die vraag hebben twee leden van het coördinatieteam van het consortium afgelopen najaar alle acht mbo- en drie hbo-zorgopleidingen bezocht in Noord-Holland en Flevoland*. Voorafgaand aan de afspraak kregen de instellingen informatie over het project Kennissynthese onderwijs palliatieve zorg van ZonMw, het ontwikkelde onderwijsraamwerk 1.0 (2016) en een vragenlijst met gespreksonderwerpen toegezonden.

Imagoprobleem
De werkbezoeken leverden het coördinatieteam veel inzicht op in de vernieuwde opleidingsprofielen op het hbo en kwalificatiedossiers in de zorg op het mbo. Ook werd het imagoprobleem duidelijk zichtbaar waar zorgopleidingen mee te maken hebben (‘ouderenzorg is niet sexy’). De palliatieve zorg is genoemd als kans om de opleiding aantrekkelijk te maken.
 
Ook het vormgeven van een keuzedeel Palliatieve Zorg binnen het kwalificatiedossier en de minor Palliatieve Zorg biedt concrete mogelijkheden. Deze inventarisatie en kennismaking is ervaren als een impuls om de samenwerking tussen zorg, onderzoek en onderwijs binnen het consortium Noord-Holland & Flevoland verder vorm te geven.

Meer informatie
Voor meer informatie over de consortia palliatieve zorg kunt u contact opnemen met Marianne Klinkenberg, adviseur palliatieve zorg.

*ROC Amsterdam, Nova College, Landstede, ROC Kop van Noord-Holland, ROC TOP, ROC Flevoland, ROC Horizon College, ROC Alkmaar, ROC Friese Poort, Windesheim Flevoland, Hogeschool Inholland, Hogeschool van Amsterdam.

Gerelateerd nieuws

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiënten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder