Consortium bezoekt scholen voor meer verbinding en samenwerking

Hogeschool Inholland en de Hogeschool van Amsterdam zien diverse mogelijkheden voor samenwerking met het consortium Noord-Holland & Flevoland. Er is behoefte aan samen optrekken rond concrete activiteiten. Deze wens wordt met name geuit vanuit de ROC’s. Mogelijke thema’s voor samenwerking zijn: kennis, innovatief onderwijs, onderzoek, inhoudelijke ontwikkeling, beeldvorming en de verbinding met de Netwerken Palliatieve Zorg.

Verbinding
Hogeschool Inholland en de Hogeschool van Amsterdam zijn partners in het consortium Noord-Holland en Flevoland. De consortiumraad heeft echter op dit moment nog weinig zicht op welke plek palliatieve zorg in het onderwijs inneemt; nu en in de toekomst. Ook is de consortiumraad op zoek naar de verbinding met andere hbo- en mbo-instellingen: wat kunnen we voor elkaar betekenen?

Met die vraag hebben twee leden van het coördinatieteam van het consortium afgelopen najaar alle acht mbo- en drie hbo-zorgopleidingen bezocht in Noord-Holland en Flevoland*. Voorafgaand aan de afspraak kregen de instellingen informatie over het project Kennissynthese onderwijs palliatieve zorg van ZonMw, het ontwikkelde onderwijsraamwerk 1.0 (2016) en een vragenlijst met gespreksonderwerpen toegezonden.

Imagoprobleem
De werkbezoeken leverden het coördinatieteam veel inzicht op in de vernieuwde opleidingsprofielen op het hbo en kwalificatiedossiers in de zorg op het mbo. Ook werd het imagoprobleem duidelijk zichtbaar waar zorgopleidingen mee te maken hebben (‘ouderenzorg is niet sexy’). De palliatieve zorg is genoemd als kans om de opleiding aantrekkelijk te maken.
 
Ook het vormgeven van een keuzedeel Palliatieve Zorg binnen het kwalificatiedossier en de minor Palliatieve Zorg biedt concrete mogelijkheden. Deze inventarisatie en kennismaking is ervaren als een impuls om de samenwerking tussen zorg, onderzoek en onderwijs binnen het consortium Noord-Holland & Flevoland verder vorm te geven.

Meer informatie
Voor meer informatie over de consortia palliatieve zorg kunt u contact opnemen met Marianne Klinkenberg, adviseur palliatieve zorg.

*ROC Amsterdam, Nova College, Landstede, ROC Kop van Noord-Holland, ROC TOP, ROC Flevoland, ROC Horizon College, ROC Alkmaar, ROC Friese Poort, Windesheim Flevoland, Hogeschool Inholland, Hogeschool van Amsterdam.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder