Agora, Fibula en IKNL gaan samen in een nieuwe organisatie in de palliatieve zorg

Agora, Fibula en het onderdeel palliatieve zorg van IKNL hebben in de afgelopen periode intensief samengewerkt. Het positieve resultaat daarvan vormt nu aanleiding om de krachten definitief te bundelen in een nieuwe organisatie in de palliatieve zorg.

‘De manier waarop onze drie organisaties elkaar aanvullen en versterken hebben ons ervan overtuigd dat wij als één organisatie mensen in de laatste levensfase, naasten en zorgverleners het beste van dienst kunnen zijn, aldus Clémence Ross (bestuurder Agora), Esmé Wiegman (vice-voorzitter bestuur Fibula) en Peter Huijgens (bestuurder IKNL).

Met het bundelen van de krachten wordt een stevig fundament gelegd voor samenwerking op nationaal, regionaal en lokaal niveau. Als één organisatie werken we van daaruit verder aan:

  • duidelijke informatie over palliatieve zorg voor burgers en zorgverleners

  • een toegankelijk zorgaanbod dicht bij huis;

  • zorg afgestemd op wensen en behoeften van patiënten en naasten, gebaseerd op actuele standaarden;

  • kennisontwikkeling en -deling onder zorgverleners;

  • multidisciplinaire samenwerking;

  • betrouwbare informatie over omvang, aanbod en kwaliteit van zorg.

Nieuwe organisatie staat in 2018
Om deze bundeling van krachten succesvol tot stand te brengen, kiezen de drie organisaties voor een overgangsperiode van één jaar. In dat jaar vormen de huidige bestuurders van de drie partijen het bestuur van deze organisatie in transitie. Theo Lankamp, deskundige in dergelijke transitieprocessen met veel ervaring in de gezondheidszorg, is gevraagd als onafhankelijk voorzitter van het bestuur. Het streven is dat de nieuwe organisatie per 2018 staat.

Het komend jaar wordt gebruikt voor een zorgvuldige inrichting van de nieuwe organisatie en de inhoudelijke koers. De medewerkers van Agora, Fibula en IKNL palliatieve zorg nemen zo snel mogelijk gezamenlijk intrek in een nieuw kantoor. Als eerste stap van de overgang trekt Fibula op 28 februari 2017 in bij IKNL om vandaaruit te verhuizen naar de gezamenlijke locatie.

Meer informatie
Belanghebbenden worden op de hoogte gehouden via de reguliere overleggen. Met eventuele vragen kunt u terecht bij Jessica Bruijnincx, (bestuurssecretaris transitiebestuur).

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder