Agora, Fibula en IKNL gaan samen in een nieuwe organisatie in de palliatieve zorg

Agora, Fibula en het onderdeel palliatieve zorg van IKNL hebben in de afgelopen periode intensief samengewerkt. Het positieve resultaat daarvan vormt nu aanleiding om de krachten definitief te bundelen in een nieuwe organisatie in de palliatieve zorg.

‘De manier waarop onze drie organisaties elkaar aanvullen en versterken hebben ons ervan overtuigd dat wij als één organisatie mensen in de laatste levensfase, naasten en zorgverleners het beste van dienst kunnen zijn, aldus Clémence Ross (bestuurder Agora), Esmé Wiegman (vice-voorzitter bestuur Fibula) en Peter Huijgens (bestuurder IKNL).

Met het bundelen van de krachten wordt een stevig fundament gelegd voor samenwerking op nationaal, regionaal en lokaal niveau. Als één organisatie werken we van daaruit verder aan:

  • duidelijke informatie over palliatieve zorg voor burgers en zorgverleners

  • een toegankelijk zorgaanbod dicht bij huis;

  • zorg afgestemd op wensen en behoeften van patiënten en naasten, gebaseerd op actuele standaarden;

  • kennisontwikkeling en -deling onder zorgverleners;

  • multidisciplinaire samenwerking;

  • betrouwbare informatie over omvang, aanbod en kwaliteit van zorg.

Nieuwe organisatie staat in 2018
Om deze bundeling van krachten succesvol tot stand te brengen, kiezen de drie organisaties voor een overgangsperiode van één jaar. In dat jaar vormen de huidige bestuurders van de drie partijen het bestuur van deze organisatie in transitie. Theo Lankamp, deskundige in dergelijke transitieprocessen met veel ervaring in de gezondheidszorg, is gevraagd als onafhankelijk voorzitter van het bestuur. Het streven is dat de nieuwe organisatie per 2018 staat.

Het komend jaar wordt gebruikt voor een zorgvuldige inrichting van de nieuwe organisatie en de inhoudelijke koers. De medewerkers van Agora, Fibula en IKNL palliatieve zorg nemen zo snel mogelijk gezamenlijk intrek in een nieuw kantoor. Als eerste stap van de overgang trekt Fibula op 28 februari 2017 in bij IKNL om vandaaruit te verhuizen naar de gezamenlijke locatie.

Meer informatie
Belanghebbenden worden op de hoogte gehouden via de reguliere overleggen. Met eventuele vragen kunt u terecht bij Jessica Bruijnincx, (bestuurssecretaris transitiebestuur).

Gerelateerd nieuws

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiënten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder