Zorgprofessional wil eenduidige en betrouwbare informatie over palliatieve zorg

Agora, Fibula en IKNL hebben in het voorjaar van 2016 een onderzoek laten uitvoeren onder zorgprofessionals naar hun behoefte aan online informatie over palliatieve zorg en de eisen die zij hieraan stellen. Uit het onderzoek komt naar voren dat de informatie te veel versnipperd is en dat professionals soms twijfelen aan de betrouwbaarheid ervan. Agora, Fibula en IKNL gebruiken de onderzoeksresultaten om de informatievoorziening beter aan te laten sluiten bij de wensen van de zorgprofessionals.

Het door ZonMw gefinancierde onderzoek bevestigt het beeld van Agora, Fibula en IKNL dat de informatie over palliatieve zorg te versnipperd is. Zorgprofessionals willen beter vindbare, eenduidige en betrouwbare informatie. Een van de respondenten verwoordt dit als volgt: “Ik heb behoefte aan iets centraals; eenduidigheid, zodat we (zorgprofessionals) landelijk dezelfde informatie hebben.”

Per doelgroep
Het onderzoek geeft ook specifiek per doelgroep inzicht in welke informatie over palliatieve zorg voor hen het belangrijkste is, welke wensen er zijn en welke eisen zij stellen aan de informatievoorziening. Respondenten geven aan dat de context waarin zij informatie zoeken een belangrijke rol speelt. Tijdens het werk wil men vaak kort en snel antwoord op een vraag, terwijl men thuis meer verdiepende informatie zoekt. 

Methode
Het gebruikersonderzoek bestond uit telefonische interviews en een online enquête. Doelgroepen die deelgenomen hebben aan het onderzoek zijn vooral verpleegkundigen, verzorgenden, huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, medisch specialisten, psychologen, geestelijk verzorgers, netwerkcoördinatoren en beleidsmedewerkers. Meer dan 1.100 respondenten hebben hieraan bijgedragen.

Versnippering tegengaan
In de palliatieve zorg zijn in de loop der jaren veel initiatieven genomen om de zorg te verbeteren. Dat heeft geleid tot veel informatie op verschillende plaatsen. Agora, Fibula en IKNL hebben met het onderzoek inzicht gekregen in welke informatie verschillende groepen zorgprofessionals zoeken en hoe de informatievoorziening – onderbouwd - kan worden aangepast om op deze wensen aan te sluiten. Een betere informatievoorziening over palliatieve zorg is onderdeel van de intensivering van de samenwerking tussen Agora, Fibula en IKNL. De partijen zetten met dit organisatie-overstijgende initiatief een eerste stap om de versnippering tegen te gaan.

Informatie
Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Floor Dijxhoorn (f.dijxhoorn@iknl.nl). 

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder