Revisie richtlijnen Erfelijke darmkanker, Melanoom en CIN, AIS & VAIS

In samenwerking met zorgprofessionals en beroepsverenigingen zijn recent drie richtlijnen door IKNL gereviseerd. Het gaat om de richtlijn Erfelijke darmkanker, de richtlijn Melanoom en de richtlijn Cervicale Intra-epitheliale Neoplasie (CIN). Tijdens de revisie van laatstgenoemde richtlijn is besloten om ook het adenocarcinoom in situ (AIS) en vaginale intra-epitheliale neoplasie (VAIN) in deze richtlijn op te nemen. Daarnaast is de autorisatiefase ingegaan voor de richtlijn Fertiliteitsbehoud bij vrouwen met kanker. 

Richtlijn Erfelijke Darmkanker
De Richtlijn Erfelijke Darmkanker is volledig gereviseerd en sinds januari beschikbaar op oncoline. De belangrijkste aanbevelingen uit de richtlijn zijn te vinden in twee tabellen. Tabel 1 bevat verwijscriteria naar de klinisch geneticus en tabel 2 gaat over surveillance. Een samenvatting van de richtlijn verschijnt binnenkort in het Nederlands Tijdschrift voor Oncologie. Ook komt er een samenvattingskaartje dat te bestellen is in de webshop van IKNL.

Richtlijn Melanoom
De richtlijn Melanoom is modulair gereviseerd. De hernieuwde richtlijn is sinds 11 maart beschikbaar op oncoline en in de richtlijnendatabase. In deze revisie zijn de volgende modules aangepast:

  • Rol van de FDG PET/CT scan in de diagnostische fase

  • Rol van de FDG PET/CT scan tijdens de follow-up.

  • BRAF-genmutatie

  • Sentinel node procedure

  • Gemetastaseerde ziekte: deze module is komen te vervallen. Vooralsnog geldt als vervangende richtlijntekst het volgende artikel: Behandeling van het gemetastaseerd melanoom anno 2016.

Alle overige richtlijnteksten (-modules) blijven ongewijzigd  van kracht.

Richtlijn CIN, AIS en VAIS 
Op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en IKNL is de richtlijn Cervicale Intra-epitheliale Neoplasie (CIN) uit 2004 gereviseerd. Tijdens het richtlijntraject is besloten om het adenocarcinoom in situ (AIS) en vaginale intra-epitheliale neoplasie (VAIN) ook in deze richtlijn op te nemen om een zo volledig mogelijke leidraad te presenteren voor premaligne afwijkingen van de cervix en vagina. Ten opzichte van de richtlijn uit 2004 zijn er een aantal wezenlijke veranderingen in het beleid met betrekking tot premaligne afwijkingen van de cervix en vagina. 

De veranderingen betreffen met name de follow up van CIN2-laesies (in plaats van directe behandeling), opname van see-and-treat als behandeloptie en follow-up na behandeling met cytologisch onderzoek in combinatie met bepaling van het hoog-risico Humaan Papilloma Virus (hrHPV). 

Deze actuele richtlijn anticipeert daarmee ook op de te verwachten effecten van invoering van preventieve hrHPV-vaccinaties sinds 2010 en met name ook op de verwachte toename van het aantal verwijzingen voor kolposcopie ten gevolge van invoering van de HPV-screening. Ten bate van de implementatie van de richtlijn CIN, AIS en VAIS is op 8 april 2016 een symposium gehouden, waarin de inhoud en praktische implicaties van de richtlijn aan de orde zijn geweest.

Autorisatiefase richtlijn Fertiliteitsbehoud bij vrouwen met kanker
Na verwerking van ingediende commentaren is de landelijke richtlijn Fertiliteitsbehoud bij vrouwen met kanker begin maart ter autorisatie aangeboden aan de betrokken verenigingen. Wanneer alle autorisaties zijn afgegeven, wordt de richtlijn gepubliceerd. Zie oncoline: richtlijn Fertiliteitsbehoud bij vrouwen.

  • Meer informatie over deze richtlijnen is verkrijgbaar bij Kees Ebben (erfelijke darm en melanoom), Janina Schrier (CIN) en Sandra van der Togt (Fertiliteitsbehoud).

Gerelateerd nieuws

Proefschrift: Trends en variatie in radiotherapie in Nederland

Nieuw IKNL-promotieonderzoek belicht het gebruik van radiotherapie bij kanker in Nederland Op 25 april promoveerde IKNL-onderzoeker Jelle Evers aan de Universiteit Twente op een onderzoek naar het gebruik van radiotherapie bij kanker in Nederland. Het onderzoek, uitgevoerd op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en in samenwerking met  de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO), biedt een diepgaand inzicht in het gebruik van primaire radiotherapie bij kanker. lees verder

Geen praktijkvariatie meer bij CRS-HIPEC-behandeling darmkanker

Er lijkt geen praktijkvariatie te zijn bij CRS-HIPEC DarmkankerpatiĆ«nten met beperkte uitzaaiingen in het buikvlies kunnen sinds twee decennia behandeld worden met chirurgie, gecombineerd met HIPEC (CRS-HIPEC). Waar enkele jaren geleden nog sprake was van praktijkvariatie, lijkt deze sinds 2016 verdwenen. Dat blijkt uit een studie van Roos van der Ven (IKNL) en collega’s, gepubliceerd in Annals of Surgical Oncology. lees verder