Prostaatpartners evalueren met hulp van IKNL diagnostisch proces

Drie oncologische professionals hebben namens IKNL afgelopen juni het diagnostisch proces geëvalueerd van het Prostaatcentrum zuidwest Nederland. Het centrum is een samenwerking tussen het topklinische Franciscus Gasthuis &Vlietland (Rotterdam / Berkel en Rodenrijs) en Erasmus Medisch Centrum. Door middel van dit samenwerkingsverband streeft het Prostaatcentrum naar een snelle, efficiënte en multidisciplinaire benadering van diagnostiek en behandeling van patiënten met prostaatkanker.

De evaluatie vond plaats op verzoek van het Prostaatcentrum zuidwest Nederland dat gehuisvest is op de locatie van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Het bezoek omvatte uit gesprekken met alle zorgprofessionals die bij het diagnostisch proces zijn betrokken. Het resulteerde in een verslag met sterke punten en een aantal verbeterpunten om het zorgproces nog beter te verankeren tussen de samenwerkingspartners. 

“Het bezoek van IKNL heeft direct bijgedragen aan de verdere verbetering van ons diagnostische proces. Het was voor ons een gelegenheid om opnieuw kritisch en samen met deskundigen naar onze processen en  organisatie te kijken. We zijn blij met de vele positieve punten die aan het licht kwamen. Het is goed je te realiseren dat we het op vele fronten erg goed doen en dat er tegelijk ook nog wat te verbeteren valt.”, aldus het team van Prostaatcentrum zuidwest Nederland.   

ProstaatPartners 
Het Prostaatcentrum zuidwest Nederland maakt onderdeel uit van ProstaatPartners, een samenwerkingsverband van medische centra in Nederland die de hoogste kwaliteit prostaatkankerzorg aanbieden door wetenschappelijk onderzoek en onderlinge afstemming van de werkwijze. Het is de bedoeling dat ook andere centra die zijn aangesloten bij ProstaatPartners deel gaan nemen aan deze evaluatie door IKNL. Het gaat om het Amphia Ziekenhuis en Instituut Verbeeten in Breda / Tilburg, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Instituut Verbeeten in ’s-Hertogenbosch / Tilburg en Leiden University Medical Center (LUMC).  
 

  • Meer informatie over de evaluatie van zorgprocessen en organisatie van de zorg is verkrijgbaar bij Willien Westerhuis(projectmedewerker Oncologische zorg).

Gerelateerd nieuws

Nieuw rapport legt verschillen in behandeling bij kanker bloot

Sociaaleconomische status en kanker: verschillen rondom behandeling Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een tumorgerichte behandeling dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt onder meer uit een vandaag gepubliceerde nieuwe studie naar sociaaleconomische status en kanker door IKNL. In dit tweede deel van een drieluik over kanker en sociaaleconomische status in Nederland gaat het specifiek over behandelverschillen bij kanker in relatie tot het inkomen van patiënten. Dit is bekeken voor vijf veel voorkomende tumorsoorten: borstkanker, niet-kleincellige longkanker, darmkanker, prostaatkanker en melanoom. De resultaten tonen aan dat inkomen samenhangt met de manier waarop kanker wordt behandeld, wat kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg. lees verder

Impact van urineverlies na operatie of bestraling bij prostaatkanker

urineverlies bij prostaatkanker

Eén op de drie mannen die na een operatie of bestraling voor prostaatkanker urineverlies heeft, ervaart altijd of vaak negatieve invloed van urineverlies op het gebied van seksualiteit en intimiteit en bij onderweg zijn. Daarnaast maakt het urineverlies een kwart van de mannen onzeker en een op de vijf mannen schaamt zich ervoor. Dit blijkt uit de Doneer Je Ervaring-peiling van de Prostaatkankerstichting onder 974 mannen die na een operatie of bestraling voor prostaatkanker te maken kregen met urineverlies. 

lees verder