Project 'Signalering in de palliatieve fase' ontvangt de ZonMw Parel

De projecten Signalering palliatieve zorg door verzorgenden en Palliatieve thuiszorg (PaTz) ontvingen woensdag 26 november de ZonMw Parel voor hun bijdrage aan betere signalering en samenwerking in de palliatieve zorg. ZonMw directeur Henk Smid maakte de winnaars en motivatie bekend. Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland, reikte de Parels uit.

Beide projecten kenmerken zich volgens ZonMw door een zorgvuldige aanpak en succesvolle implementatie. Tijdens de openingsavond van het Nationaal Congres Palliatieve zorg op 26 november werden projectleiders Jetty Zuidema (IKNL, Signalering in de palliatieve fase) en Bart Schweitzer (Stichting PaTZ) in het zonnetje gezet. 

VLNR: Henk Smid, directeur ZonMw, Jetty Zuidema, senior opleidingsadviseur IKNL, Bart Schweitzer, initiatiefnemer PaTZ project, Clemens Cornielje, commisssaris van de Koning in Gelderland

Belangrijke rol verzorgendeDe rol van verzorgenden in de palliatieve zorg is lang onderschat waardoor de zorg tekort schoot, aldus projectleider Jetty Zuidema. Met het ontwikkelen van handzaam materiaal voor de methode Signalering in de palliatieve fase is dit veranderd. Met de methode kunnen verzorgenden klachten en verschijnselen van palliatieve zorgvragers systematischer signaleren en met andere zorgverleners bespreken. Ze staan daarbij steviger in hun schoenen en krijgen meer inzicht in en waardering voor hun eigen rol. Om de methode onder de knie te krijgen, ontwikkelde IKNL een training en handleiding  voor implementatie binnen zorgorganisaties. Daarnaast ook een lesmodule voor gebruik van de methode binnen het reguliere onderwijs. 

Breed draagvlak dankzij samenwerking
Dankzij de samenwerking met V&VN en regionale netwerken palliatieve zorg is er een breed draagvlak om de methode Signalering in de palliatieve zorg te gebruiken. Inmiddels zijn er landelijk zestien projecten opgezet. In Noord-Holland is de methode in gebruik genomen door de meeste thuiszorgorganisaties en verpleeghuizen.

Bestellen en meer informatie
Heeft u interesse in de methode Signalering in de palliatieve fase? De eerste druk van 5.000 exemplaren is uitverkocht. Het materiaal wordt op dit moment geactualiseerd. U kunt de nieuwe set alvast bestellen in de IKNL-webshop. U ontvangt dan eind januari de nieuwe set. Meer informatie is verkrijgbaar bij Jetty Zuidema, senior opleidingsadviseur, j.zuidema@iknl.nl.

Over het Verbeterprogramma Palliatieve zorg van ZonMw
De twee onderscheiden projecten zijn geselecteerde goede voorbeelden palliatieve zorg binnen het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg. Dit programma ondersteunt zorgverleners met toepassing van bestaande kennis en inzichten bij verbetering van de palliatieve zorg. 

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder