Praktijkteam palliatieve zorg VWS operationeel

Het ministerie van VWS heeft een praktijkteam palliatieve zorg ingesteld. Zorgprofessionals kunnen vanaf 1 maart knelpunten en goede voorbeelden doorgeven aan dit praktijkteam en met vragen op het gebied van organisatie en financiering kunnen zij terecht bij de Helpdesk zorgaanbieders.

De installatie van een praktijkteam is één van de toezeggingen die op 28 januari 2016 zijn gedaan aan de Tweede Kamer tijdens het Algemeen overleg palliatieve zorg. Het is de bedoeling dat dit team knelpunten en goede voorbeelden gaat inventariseren binnen de palliatieve zorg. VWS roept professionals in de palliatieve zorg op om signalen en goede voorbeelden door te geven via meldpunt@juisteloket.nl.

Organisatie en financiering palliatieve zorg
Voor vragen over organisatie en financiering van de palliatieve zorg kunnen zorgprofessionals terecht bij de Helpdesk zorgaanbieders. Deze helpdesk heeft een apart onderdeel speciaal gericht op de palliatieve zorg met experts op dit gebied. De leden van de helpdesk zijn werkzaam bij VWS, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) en Fibula (de koepel van netwerken palliatieve zorg). Vragen en knelpunten worden behandeld in samenspraak met regionale vertegenwoordigers van de netwerken palliatieve zorg, verzekeraars en zorgkantoren. 

Vragen over patiënt in de palliatieve fase
Als verpleegkundige, huisarts, medisch specialist of specialist ouderengeneeskunde kunt u vragen hebben over een patiënt in de palliatieve fase. Denk aan vragen over symptoombestrijding, psychosociale problemen, ethische dilemma’s, inzet van hulpmiddelen, coördinatie van zorg of spirituele en zingevingsproblemen. Hiervoor kunt u terecht bij de IKNL-consultatieteams Palliatieve zorg. Consulenten uit deze teams nemen ook op verzoek ook deel aan multidiscipliniare overleggen (mdo’s) in de eerste lijn (PaTz) en in ziekenhuizen. 

Aanvullende informatie over het praktijkteam palliatieve zorg is beschikbaar op agora.nl.

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder