Praktijkteam palliatieve zorg VWS operationeel

Het ministerie van VWS heeft een praktijkteam palliatieve zorg ingesteld. Zorgprofessionals kunnen vanaf 1 maart knelpunten en goede voorbeelden doorgeven aan dit praktijkteam en met vragen op het gebied van organisatie en financiering kunnen zij terecht bij de Helpdesk zorgaanbieders.

De installatie van een praktijkteam is één van de toezeggingen die op 28 januari 2016 zijn gedaan aan de Tweede Kamer tijdens het Algemeen overleg palliatieve zorg. Het is de bedoeling dat dit team knelpunten en goede voorbeelden gaat inventariseren binnen de palliatieve zorg. VWS roept professionals in de palliatieve zorg op om signalen en goede voorbeelden door te geven via meldpunt@juisteloket.nl.

Organisatie en financiering palliatieve zorg
Voor vragen over organisatie en financiering van de palliatieve zorg kunnen zorgprofessionals terecht bij de Helpdesk zorgaanbieders. Deze helpdesk heeft een apart onderdeel speciaal gericht op de palliatieve zorg met experts op dit gebied. De leden van de helpdesk zijn werkzaam bij VWS, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) en Fibula (de koepel van netwerken palliatieve zorg). Vragen en knelpunten worden behandeld in samenspraak met regionale vertegenwoordigers van de netwerken palliatieve zorg, verzekeraars en zorgkantoren. 

Vragen over patiënt in de palliatieve fase
Als verpleegkundige, huisarts, medisch specialist of specialist ouderengeneeskunde kunt u vragen hebben over een patiënt in de palliatieve fase. Denk aan vragen over symptoombestrijding, psychosociale problemen, ethische dilemma’s, inzet van hulpmiddelen, coördinatie van zorg of spirituele en zingevingsproblemen. Hiervoor kunt u terecht bij de IKNL-consultatieteams Palliatieve zorg. Consulenten uit deze teams nemen ook op verzoek ook deel aan multidiscipliniare overleggen (mdo’s) in de eerste lijn (PaTz) en in ziekenhuizen. 

Aanvullende informatie over het praktijkteam palliatieve zorg is beschikbaar op agora.nl.

Gerelateerd nieuws

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiënten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder