PLCRC-cohort: meer mogelijkheden voor onderzoek dikkedarmkanker

De toenemende onderverdeling binnen verschillende kankersoorten vraagt om een nieuwe manier om patiënten te includeren in wetenschappelijke studies. Dit is één van de redenen waarom gestart is met het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC), een observationele cohortstudie waarin alle patiënten met een colorectaal carcinoom geïncludeerd gaan worden. Doelstelling van PLCRC is het faciliteren van zowel nationaal als internationaal onderzoek om de uitkomsten van patiënten met een colorectaal carcinoom verder te verbeteren. 

PLCRC biedt een infrastructuur voor het verzamelen van klinische gegevens, patiëntgerapporteerde uitkomsten en het opslaan van bloed en tumorweefsel van patiënten met een colorectaalcarcinoom. Dit gebeurt na het verkrijgen van toestemming van de patiënt. Zodra deze toestemming door de patiënt is verleend, worden onderstaande acties ondernomen. Vervolgens is met behulp van deze gegevens en materiaal wetenschappelijk onderzoek mogelijk.

  • Opvragen van klinische gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie.

  • Opslaan van tumorweefsel en bloed.

  • Verzamelen van patiëntgerapporteerde uitkomsten op het gebied van kwaliteit van leven.

Relatief geringe tijdsinvestering 
Door samen te werken met bestaande organisaties, zoals IKNL, Biobanking and BioMolecular resources Research Infrastructure (BBMRI), Profiles Registry, en een groot aantal andere initiatieven, is de tijdsinvestering voor een deelnemend centrum per patiënt relatief gering. Centra worden via een afgevaardigde in de wetenschapscommissie betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek binnen het cohort. Via deze commissie zijn ook laagdrempelig voorstellen in te brengen om zo snel mogelijk antwoord te krijgen op eigen klinische vragen. De komende maanden gaan meerdere studies van start die gebruik maken van de gegevens van PLCRC. Voor enkele van deze studies zal ook bloed van specifieke patiëntengroepen worden verzameld.

IKNL ondersteunt en faciliteert PLCRC onder andere met klinische gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). In de NKR zijn alle patiënten met dikkedarmkanker opgenomen vanaf het moment van diagnose tot aan overlijden. Projectmatig worden extra gegevens aan de standaard itemset toegevoegd, bijvoorbeeld in het kader van studies of rapportages. Na informed consent van de patiënt voor deelname aan PLCRC worden de klinische gegevens door het studie team gekoppeld aan de gegevens over kwaliteit van leven die worden verzameld middels Profiles Registry.  
 

  • Actuele informatie over de deelnemende centra, het aantal geïncludeerde patiënten en lopende onderzoeken is te vinden op www.plcrc.nl

  • Meer informatie over PLCRC is ook verkrijgbaar bij Geraldine Vink.  

Gerelateerd nieuws

Patiënt met kanker wil specifieke overlevingscijfers: voor vier kankersoorten is deze informatie nu beschikbaar

moeder en dochter

Vorig jaar leverde IKNL specifieke overlevingscijfers voor borstkanker, darmkanker, longkanker en prostaatkanker op basis van een aantal patiënt- en tumorkenmerken. In de pilot konden deelnemers van kanker.nl deze cijfers raadplegen, nadat zij waren ingelogd met hun account. De pilot is succesvol afgesloten en nu komen de specifieke overlevingscijfers voor deze vier tumorsoorten voor bezoekers aan kanker.nl openbaar beschikbaar en is inloggen met een account niet meer nodig.

lees verder

Nieuw rapport legt verschillen in behandeling bij kanker bloot

Sociaaleconomische status en kanker: verschillen rondom behandeling Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een tumorgerichte behandeling dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt onder meer uit een vandaag gepubliceerde nieuwe studie naar sociaaleconomische status en kanker door IKNL. In dit tweede deel van een drieluik over kanker en sociaaleconomische status in Nederland gaat het specifiek over behandelverschillen bij kanker in relatie tot het inkomen van patiënten. Dit is bekeken voor vijf veel voorkomende tumorsoorten: borstkanker, niet-kleincellige longkanker, darmkanker, prostaatkanker en melanoom. De resultaten tonen aan dat inkomen samenhangt met de manier waarop kanker wordt behandeld, wat kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg. lees verder