Pilot gestart ‘Signalering bij zorgvragers met dementie in palliatieve fase’

Samen met experts op het gebied van dementie heeft IKNL voor de methodiek signalering in de palliatieve fase een aanvulling ontwikkeld voor zorgvragers met dementie. In een pilot gaan twaalf instellingen de aanvulling testen in de praktijk. De uitkomsten worden gebruikt om een definitieve versie te ontwikkelen die voor alle instellingen in Nederland eind 2016 beschikbaar komt. Tijdens de pilot wordt ook de vernieuwde implementatiehandleiding en het implementatieplanformat getest.

Op dit moment is de set Signalering nog niet geschikt voor zorgvragers met dementie, omdat deze cliënten andere symptomen kunnen hebben en niet alle achtergrondinformatie afgestemd is op zorgvragers met dementie. Daarnaast kwam uit een evaluatieonderzoek van IKNL naar voren dat implementatie en borging van de set meer aandacht behoeven. In de VIMP-subsidie van ZonMw (verspreidings- en implementatie-impuls; VIMP) is zowel de implementatie als aanvulling van de set signalering bij zorgvragers met dementie in de palliatieve fase meegenomen. 

Pilotinstellingen
Twaalf pilotinstellingen hebben de afgelopen weken aan de hand van een format een plan van aanpak geschreven voor de implementatie van de set ‘Signalering in de palliatieve fase’ binnen hun afdeling of team. Het gaat daarbij om Alerimus, Amaris Zorggroep, woonzorgcentrum Castrovalva, CuraMare, LuciVer,  Zorggroep Maas & Waal, Zorggroep Patyna: locatie Ielânen, Zorggroep De Friese Wouden: locatie’t Suyderhuys, Zorggroep Tangenborgh, stichting tante Louise-Vivensis, Vivium Zorggroep en Warmande. Op dit moment vinden de trainingen plaats, waarbij verzorgenden en verpleegkundigen vaardigheden trainen om de set in de praktijk toe te passen.

De pilot met de set signalering loopt tot de zomer van 2016. Daarna zullen de resultaten geëvalueerd worden en meegenomen in de definitieve versie van de ‘Aanvulling dementie’.

• Meer informatie over signalering in de palliatieve fase bij zorgvragers met dementie is verkrijgbaar bij Marjolein Verkammen, adviseur palliatieve zorg.

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder