Pilot gestart ‘Signalering bij zorgvragers met dementie in palliatieve fase’
Samen met experts op het gebied van dementie heeft IKNL voor de methodiek signalering in de palliatieve fase een aanvulling ontwikkeld voor zorgvragers met dementie. In een pilot gaan twaalf instellingen de aanvulling testen in de praktijk. De uitkomsten worden gebruikt om een definitieve versie te ontwikkelen die voor alle instellingen in Nederland eind 2016 beschikbaar komt. Tijdens de pilot wordt ook de vernieuwde implementatiehandleiding en het implementatieplanformat getest.
Op dit moment is de set Signalering nog niet geschikt voor zorgvragers met dementie, omdat deze cliënten andere symptomen kunnen hebben en niet alle achtergrondinformatie afgestemd is op zorgvragers met dementie. Daarnaast kwam uit een evaluatieonderzoek van IKNL naar voren dat implementatie en borging van de set meer aandacht behoeven. In de VIMP-subsidie van ZonMw (verspreidings- en implementatie-impuls; VIMP) is zowel de implementatie als aanvulling van de set signalering bij zorgvragers met dementie in de palliatieve fase meegenomen.
Pilotinstellingen
Twaalf pilotinstellingen hebben de afgelopen weken aan de hand van een format een plan van aanpak geschreven voor de implementatie van de set ‘Signalering in de palliatieve fase’ binnen hun afdeling of team. Het gaat daarbij om Alerimus, Amaris Zorggroep, woonzorgcentrum Castrovalva, CuraMare, LuciVer, Zorggroep Maas & Waal, Zorggroep Patyna: locatie Ielânen, Zorggroep De Friese Wouden: locatie’t Suyderhuys, Zorggroep Tangenborgh, stichting tante Louise-Vivensis, Vivium Zorggroep en Warmande. Op dit moment vinden de trainingen plaats, waarbij verzorgenden en verpleegkundigen vaardigheden trainen om de set in de praktijk toe te passen.
De pilot met de set signalering loopt tot de zomer van 2016. Daarna zullen de resultaten geëvalueerd worden en meegenomen in de definitieve versie van de ‘Aanvulling dementie’.
• Meer informatie over signalering in de palliatieve fase bij zorgvragers met dementie is verkrijgbaar bij Marjolein Verkammen, adviseur palliatieve zorg.
Oproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.
lees verderUitkomsten knelpunteninventarisatie Ascites, Hypercalciëmie en Koorts in de palliatieve fase

De richtlijnen Ascites, Hypercalciëmie en Koorts in de palliatieve fase worden momenteel herzien. IKNL is daarbij als procesbegeleider betrokken. Om de richtlijnen zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk hebben we aan zorgprofessionals, patiënten en naasten gevraagd om knelpunten in de zorg rond deze onderwerpen door te geven. Onlangs werden de resultaten bekend van deze knelpuntenenquêtes.
lees verder