PalliArts: informatie over palliatieve zorg beschikbaar via app

PalliArts biedt regionale en landelijke informatie over palliatieve zorg te raadplegen via de mobiele telefoon of tablet. Het ondersteunt de (huis)arts en anderen bij het verlenen van goede palliatieve zorg, afgestemd op de wensen van de patiënt en diens naasten.

PalliArts is een initiatief van Marije Brüll en Marlie Spijkers van het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant. Met dit idee won Marije de VGZ-wedstrijd Voor Goede Zorg. De app is samen met IKNL en VGZ ontwikkeld. Fibula ondersteunt dit initiatief. Op 8 maart vond de lancering van de app plaats tijdens een landelijke bijeenkomst van alle netwerkcoördinatoren.

Zorgaanbod Netwerken Palliatieve Zorg 
Via de app is informatie over het zorgaanbod in de regio beschikbaar. Participerende Netwerken Palliatieve Zorg, ondersteund door Fibula, verzorgen de informatie inclusief regionale transmurale afspraken en actuele informatie over beschikbare bedden in de hospices en palliatieve units. Deze regionale informatie is alleen te raadplegen als het netwerk in de regio participeert in PalliArts. Op dit moment is alleen nog de informatie van het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant beschikbaar, maar het is de bedoeling dat binnenkort meer netwerken volgen.

Informatie over richtlijnen palliatieve zorg en consultatieteams 
IKNL verzorgt de landelijke informatie. Dit omvat samenvattingen van de richtlijnen palliatieve zorg zoals deze op pallialine.nl staan. Dit geldt ook voor de informatie over regionale consultatieteams voor vragen over complexe zorgsituaties. Deze consultatieteams zijn rechtstreeks te bellen vanuit PalliArts. In de app staan handige tools zoals omrekentabellen, diverse checklists en samenvattingskaarten van richtlijnen. Ook is het mogelijk om vanuit de app folders te mailen naar de patiënt.

Downloaden en meer informatie
Download PalliArts in de App Store of Google Playstore. De app is gratis. Stuur eventuele feedback over PalliArts naar palliaweb@pznl.nl.  

Gerelateerd nieuws

Herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase gepubliceerd

Senior vrouw in bed wakker

De herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase is gepubliceerd. Deze is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals en patiënten en naasten. Hierdoor sluit de richtlijn aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten uit onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met slaapproblemen en met een levensverwachting die korter is dan drie maanden. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn. 

lees verder

Oproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Handen zorgprofessional op laptop

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.

lees verder