Niet elk HPV-type is even gevaarlijk voor ontstaan baarmoederhalskanker
Infectie met humaan papilloma virus (HPV) kan kanker veroorzaken, maar niet elk virustype dat in kanker wordt gevonden, brengt een gelijkwaardig kankerrisico met zich mee. Dat blijkt uit het proefschrift ‘The Road in HPV-Induced Keratinocyte Eternity: Molecular Characterization of HPV-Type Dependent In Vitro Immortalization’ waarop Denise Schütze (datamanager A bij IKNL) donderdag 19 mei promoveert aan de VU in Amsterdam. Om het verschil in kankerrisico te onderzoeken ontwikkelde de promovenda nieuwe modelsystemen door verschillende HPV-types in te brengen in huidcellen.
Schütze toont in haar proefschrift aan dat de geteste HPV-types verschillende capaciteiten hebben om cellen te immortaliseren. Het onsterfelijk zijn (immortalisatie) is een van de belangrijkste kenmerken van een kankercel. De HPV-types die minder goed in staat zijn tot immortaliseren, bleken ook veranderingen in het DNA van de geïnfecteerde cel nodig te hebben om onsterfelijkheid te verwerven.
Dit geeft aan dat niet alleen het type HPV, maar ook de veranderingen van het DNA in de geïnfecteerde cel bepalend zijn voor het risico op het ontstaan van kanker. De door Denise Schütze ontwikkelde cellijnmodellen bieden een uitstekende basis voor toekomstige studies om beter inzicht te krijgen in de ontwikkeling van baarmoederhalskanker door verschillende HPV-types. Bovendien kunnen de cellijnmodellen bijdragen aan de ontdekking van biomarkers, waarmee vroege opsporing van baarmoederhalskanker mogelijk is of voor de ontwikkeling van specifieke therapieën voor uiteenlopende HPV-types.
De promotie van Denise Madeleine Schütze op het proefschrift ‘The Road to HPV-Induced Keratinocyte Eternity: Molecular Characterization of HPV-Type Dependent In Vitro Immortalization’ vindt plaats op donderdag 19 mei 2016 om 13.45 uur aan de VU in Amsterdam. Promotoren zijn prof.dr. P.J.F. Snijders en prof.dr. C.J.L.M. Meijer. Copromotoren zijn dr. R.D.M. Steenbergen en dr. W.G.V. Quint.
Project Alertness – naar snellere en betere revisie van oncologische richtlijnen

Wat is voor déze patiënt op dít moment de beste behandeling? Medisch specialisten baseren zich bij die afweging op de geldende richtlijn. Nieuwe inzichten sijpelen daarin echter soms maar langzaam door. IKNL ondersteunt met het ZonMW project Alertness een sneller én beter revisieproces voor richtlijnen, om te beginnen voor baarmoederkanker.
lees verderMet ICT-oplossingen slimmer de richtlijn actualiseren

De NVOG heeft haar proces voor richtlijnontwikkeling recent opnieuw ingericht. Door deze vernieuwingsslag ligt de verantwoordelijkheid bij de gynaecologische centra en hoeft niet meer de hele richtlijn gereviseerd te worden maar kan ook een klein stukje worden aangepast. Bijvoorbeeld het advies om bij een specifieke groep patiënten wel of juist niet te kiezen voor bestraling.
lees verder