Kwaliteitskader palliatieve zorg: werken aan randvoorwaarden en financiering
Een door zorgprofessionals gedragen kwaliteitskader en passende financiering voor de ontwikkeling en uitvoering van de palliatieve zorg. Dat is het doel van het project Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland dat IKNL en Palliactief eind 2015 samen zijn gestart. Tijdens de invitational conference op 24 februari 2016 gaven de deelnemers aan dat er behoefte is aan een handzaam en overzichtelijk kwaliteitskader. Maar ook dat ‘verbindend meedenken’ van patiënten, naasten, hulpverleners en zorgverzekeraars heel belangrijk is. Het streven is het nieuwe kwaliteitskader te laten voldoen aan de criteria van het Toetsingskader van het Zorginstituut.
Sinds de aftrap begint het project steeds meer op stoom te komen. De invitational conference leverde inspirerende ideeën op over onder meer het belang van transmuraliteit, meetinstrumenten en het markeringsvraagstuk. Ook is er gesproken over de positie van het kwaliteitskader binnen het zorglandschap op korte termijn en in de nabije toekomst.
Randvoorwaarden kwaliteit palliatieve zorg
Een aantal onderdelen van het kwaliteitskader zijn inmiddels in concept besproken, onder andere het domein structuur en proces en het spirituele domein. Het centrale vertrekpunt zijn de visie en wensen van patiënten, naasten, hulpverleners en zorgverzekeraars. De focus is daarbij vooral gericht op de vraag aan welke kwaliteitseisen de palliatieve zorg in Nederland (minimaal) moet voldoen. De deelnemers aan het project; beroepsverenigingen, wetenschappelijke verenigingen en patiëntvertegenwoordigers, gaan na de zomer de standaarden en criteria benoemen voor de overige domeinen, zoals het fysieke en psychosociale domein. Het wordt een multidisciplinair kader, omdat de werkgroepleden ieder vanuit hun eigen achtergrond en expertise meedenken.
Naar verwachting is de eerste versie van het kwaliteitskader medio 2017 gereed. Voorafgaand vindt een autorisatieronde plaats. Volgens de betrokken zorgprofessionals gaat het om een ambitieus project waar zorgprofessionals al enige tijd op zaten te wachten. ‘Het is goed dat dit er eindelijk komt.’ Maar er werden ook enkele zorgen uitgesproken: ‘Ik maak me wel zorgen over de positie van het kwaliteitskader in de dagelijkse praktijk.” Tijdens de ontwikkeling en uitwerking oriënteert de projectgroep zich daarom onder meer ook op beheer en onderhoud van het kwaliteitskader. In november wordt een tweede invitational conference gehouden waar de voortgang van het project gepresenteerd wordt.
Passende financiering
Een ander belangrijk aandachtspunt is het realiseren en borgen van passende financiering die zo optimaal mogelijk aansluit op het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg. De projectgroep inventariseert op dit moment de diverse knelpunten die zich voordoen rond de financiering binnen de palliatieve zorg. Dit traject wordt afgestemd met organisaties die zich hiermee bezighouden.
-
Meer informatie over het project Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland is verkrijgbaar bij Elske van der Pol, senior adviseur palliatieve zorg.
Deze week start campagne PZNL: 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'.

“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL. “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL deze week met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.
lees verderTijdige integratie palliatieve zorg in álle domeinen reguliere zorg nodig

Het aantal mensen met een levensbedreigende ziekte in Nederland neemt toe. Voor al deze mensen is palliatieve zorg - die je krijgt als je weet dat je niet meer kunt genezen - van groot belang. Om hoogwaardige palliatieve zorg op het juiste moment, op de juiste plek en door de juiste zorgverlener te realiseren is tijdige integratie van palliatieve zorg in álle domeinen van reguliere zorg nodig. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van IKNL-onderzoeker Dr. Manon Boddaert, die hierop op 15 maart 2023 promoveerde. Het onderzoek geeft inzicht in de meerwaarde, beschikbaarheid én toegankelijkheid van palliatieve zorg in Nederland. Daarnaast beschrijft het de totstandkoming van het nationale Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland en presenteert het daaruit de essenties om zorgverleners te ondersteunen in het bieden van hoogwaardige palliatieve zorg.
lees verder