Kwaliteitskader palliatieve zorg: werken aan randvoorwaarden en financiering
Een door zorgprofessionals gedragen kwaliteitskader en passende financiering voor de ontwikkeling en uitvoering van de palliatieve zorg. Dat is het doel van het project Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland dat IKNL en Palliactief eind 2015 samen zijn gestart. Tijdens de invitational conference op 24 februari 2016 gaven de deelnemers aan dat er behoefte is aan een handzaam en overzichtelijk kwaliteitskader. Maar ook dat ‘verbindend meedenken’ van patiënten, naasten, hulpverleners en zorgverzekeraars heel belangrijk is. Het streven is het nieuwe kwaliteitskader te laten voldoen aan de criteria van het Toetsingskader van het Zorginstituut.
Sinds de aftrap begint het project steeds meer op stoom te komen. De invitational conference leverde inspirerende ideeën op over onder meer het belang van transmuraliteit, meetinstrumenten en het markeringsvraagstuk. Ook is er gesproken over de positie van het kwaliteitskader binnen het zorglandschap op korte termijn en in de nabije toekomst.
Randvoorwaarden kwaliteit palliatieve zorg
Een aantal onderdelen van het kwaliteitskader zijn inmiddels in concept besproken, onder andere het domein structuur en proces en het spirituele domein. Het centrale vertrekpunt zijn de visie en wensen van patiënten, naasten, hulpverleners en zorgverzekeraars. De focus is daarbij vooral gericht op de vraag aan welke kwaliteitseisen de palliatieve zorg in Nederland (minimaal) moet voldoen. De deelnemers aan het project; beroepsverenigingen, wetenschappelijke verenigingen en patiëntvertegenwoordigers, gaan na de zomer de standaarden en criteria benoemen voor de overige domeinen, zoals het fysieke en psychosociale domein. Het wordt een multidisciplinair kader, omdat de werkgroepleden ieder vanuit hun eigen achtergrond en expertise meedenken.
Naar verwachting is de eerste versie van het kwaliteitskader medio 2017 gereed. Voorafgaand vindt een autorisatieronde plaats. Volgens de betrokken zorgprofessionals gaat het om een ambitieus project waar zorgprofessionals al enige tijd op zaten te wachten. ‘Het is goed dat dit er eindelijk komt.’ Maar er werden ook enkele zorgen uitgesproken: ‘Ik maak me wel zorgen over de positie van het kwaliteitskader in de dagelijkse praktijk.” Tijdens de ontwikkeling en uitwerking oriënteert de projectgroep zich daarom onder meer ook op beheer en onderhoud van het kwaliteitskader. In november wordt een tweede invitational conference gehouden waar de voortgang van het project gepresenteerd wordt.
Passende financiering
Een ander belangrijk aandachtspunt is het realiseren en borgen van passende financiering die zo optimaal mogelijk aansluit op het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg. De projectgroep inventariseert op dit moment de diverse knelpunten die zich voordoen rond de financiering binnen de palliatieve zorg. Dit traject wordt afgestemd met organisaties die zich hiermee bezighouden.
-
Meer informatie over het project Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland is verkrijgbaar bij Elske van der Pol, senior adviseur palliatieve zorg.
Oproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.
lees verderUitkomsten knelpunteninventarisatie Ascites, Hypercalciëmie en Koorts in de palliatieve fase

De richtlijnen Ascites, Hypercalciëmie en Koorts in de palliatieve fase worden momenteel herzien. IKNL is daarbij als procesbegeleider betrokken. Om de richtlijnen zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk hebben we aan zorgprofessionals, patiënten en naasten gevraagd om knelpunten in de zorg rond deze onderwerpen door te geven. Onlangs werden de resultaten bekend van deze knelpuntenenquêtes.
lees verder