Kanker.nl: ook informatie voor mensen die niet meer beter worden

Mensen die te horen krijgen dat ze niet meer beter worden, lopen rond met talloze vragen. Na het slechtnieuwsgesprek volgt een periode met veel emoties en vragen. Op een aantal van deze vragen kan kanker.nl wellicht een passend en betrouwbaar antwoord geven. De website biedt een overzicht met onderwerpen en thema’s waar mensen in de palliatieve fase vaak mee te maken krijgen. Zoals algemene informatie over palliatieve zorg, wel of geen palliatieve behandeling, zorg thuis of elders, en sociale, lichamelijke en psychische gevolgen. Ook is er aandacht voor spiritualiteit en vragen rond het stervensproces. 

Een van de misverstanden is dat mensen die ongeneeslijk ziek zijn, snel zullen overlijden. Dat hoeft niet per se het geval te zijn. Sommige soorten kanker (en andere aandoeningen) kunnen namelijk met medicijnen of andere behandelingen (tijdelijk) worden afgeremd. Op kanker.nl worden dit soort vragen op een begrijpelijke manier beantwoord en toegelicht. De site bevat betrouwbare informatie die door medici is getoetst en gecontroleerd. De site is dus geschikt voor zorgverleners om patiënten op een veilige manier naar te verwijzen. Waar nodig of wenselijk krijgen bezoekers het advies contact op te nemen met huisarts, specialist of patiëntenorganisatie. 

Overzichtelijke rubrieken
Het accent van kanker.nl ligt op het zo helder mogelijk informeren van patiënten en naasten. Hiervoor zijn overzichtelijke rubrieken opgezet met onderwerpen als algemene informatie over de palliatieve fase en zorg (regie houden, ondersteuning), palliatieve behandeling (afzien van of stoppen met een behandeling),  sociale omstandigheden, lichamelijke en psychische gevolgen, spiritualiteit (zingeving) en gevoelens. Ook is er informatie te vinden over de stervensfase (afscheid nemen, stervensproces, palliatieve sedatie, euthanasie, enz). 

Interviews met ervaringsverhalen 
Op de openingspagina kunnen twee interviews worden bekeken en beluisterd van een vrouw en een man die vertellen over hun persoonlijke visie op omgaan met de dood. “Je kunt zeggen: ik nestel me in deze ellende. Maar dan word je ook een zuur iemand. Zowel voor je omgeving als voor jezelf. Als je jezelf daar uittrekt, dan wordt het voor iedereen wat aangenamer. Mensen weten toch wel dat je in die rottigheid zit.” 

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder