Informatie over palliatieve zorg in begrijpelijke taal op Kanker.nl

Betrouwbare informatie over palliatieve zorg in begrijpelijke taal. Met dat doel voor ogen heeft de redactie van Kanker.nl de richtlijnen palliatieve zorg vertaald naar heldere teksten voor patiënten en naasten. Daarbij is gekozen voor een indeling die aansluit bij zowel zorgprofessionals als patiënten, zodat de herkenning maximaal is. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld lezen wat een delier is en wat er gedaan kan worden aan infecties in de mond. Deze informatie kan ook relevant zijn voor niet-kankerpatiënten. Bij het samenstellen van de teksten is ook gebruik gemaakt van informatie die eerder door Agora is opgesteld.

Kanker.nl bouwt daarmee voort op de expertise en ervaringen van deskundigen en patiënten. IKNL heeft gestimuleerd dat deze teksten er zouden komen en is, naast Agora, gesprekspartner geweest bij het bepalen van de indeling en het benaderen van deskundigheden voor het beoordelen van de juistheid van de teksten. De informatie is zodanig gerubriceerd dat deze optimaal aansluit bij de indeling van zorgprofessionals. Door patiëntvriendelijke termen te kiezen is de drempel voor patiënten en naasten zo laag mogelijk gehouden.

Zo wordt er aandacht geschonken aan de verschillen tussen palliatieve fase, palliatieve behandeling en palliatieve zorg. Door wie wordt deze zorg gegeven en welke mogelijkheden zijn er, zoals ‘Zorg thuis’, ‘Zorg elders’ of ‘Afzien van palliatieve behandeling’. Bezoekers kunnen ook allerlei  hoofdonderwerpen raadplegen, waaronder sociaal, lichamelijk, psychisch en spiritueel. De nieuwe teksten, de zogenaamde ‘vertaling’ van de richtlijnen, zijn met name te vinden bij het onderdeel ‘lichamelijk’ en ‘psychisch’.

Lichamelijke onderwerpen
Bij het onderwerp lichamelijk zijn de meeste, nieuwe items toegevoegd: Afsluiting van de bovenste holle ader, Anorexie en gewichtsverlies, Darmproblemen (Diarree, Loze aandrang en krampende pijn, Obstipatie en Opgeheven darmpassage (ileus)), Decubitus, Delier, Diepe veneuze trombose en longembolie, Dwarslaesie, Dyspneu, Hersenmetastasen, Hik, Hoesten, Jeuk, Koorts, Mondproblemen (Droge mond, Infecties van de mond, Ontstekingen en wondjes in de mond, Pijn in de mond, Slechte adem en Smaakstoornissen), Misselijkheid en overgeven, Oncologische wonden, Uitdroging, Urogenitale problemen (Ernstig vaginaal bloedverlies, Fistels, Krampen en/of pijn van de urinewegen, Onvolledige lediging van de blaas, Problemen met blaaskatheter, Seksuele problemen, Urine-incontinentie en Urine-ophoping in nierbekken of urineleider), Pijn, Slaapproblemen, Te hoog calcium, Vermoeidheid, Vocht in de buikholte (ascites) en Zweten (trefwoorden zonder linkje waren al beschikbaar).

Psychische onderwerpen
Bij het onderwerp psychisch is één nieuw onderwerp toegevoegd: Angst. Alle nieuwe teksten zijn voorgelegd aan deskundigen (in het bijzonder dr. Alexander de Graeff) en/of patiënten om de inhoud te beoordelen op juistheid en begrijpelijkheid. In het verleden had Agora een rol bij het geven van voorlichting aan het algemene publiek via overpalliatievezorg.nl. De psychische, sociale en spirituele informatie op Kanker.nl komt van eerstgenoemde website. Het gaat om de volgende, eerder door Agora, beschreven onderwerpen:

Psychisch
Emoties, Depressie, Somberheid, Tips voor ongeneeslijk zieken en Tips voor ontspanning.

Sociaal
Alleenstaand, Contact met anderen, Familie, vrienden en bekenden, Kinderen en jongeren, Seksualiteit, Verlies van werk, Mantelzorgers en Tips voor naasten.

Spiritueel
Zingeving en Gevoelens.

Actualiseren informatie
De redactie van Kanker.nl gaat de aangeboden informatie actualiseren zodra een richtlijn wordt gewijzigd. Daarnaast zal de redactie periodiek (jaarlijks) alle content controleren en eventuele wijzigingen voorleggen aan IKNL en/of andere deskundigen.

Ook relevant voor niet-kankerpatiënten 
Informatie over palliatieve zorg op Kanker.nl hoeft beslist niet alleen relevant te zijn voor mensen met kanker. Ook voor mensen die géén kanker hebben, bevat deze website veel betrouwbare, heldere informatie. De redactie stelt het op prijs als zorgverleners of instellingen hier structureel gebruik van willen maken, daarvan op de hoogte te worden gesteld. Ook suggesties en commentaar ter verbetering van de aangeboden informatie zijn welkom bij de redactie.

Vragen of opmerkingen
De redactie van Kanker.nl is bereikbaar via Annemaret Bouwman. Voor algemene vragen over de inhoud van Kanker.nl kunt u ook terecht bij Mies van Eenbergen van IKNL.

Gerelateerd nieuws

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiënten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder