Informatie over palliatieve zorg in begrijpelijke taal op Kanker.nl

Betrouwbare informatie over palliatieve zorg in begrijpelijke taal. Met dat doel voor ogen heeft de redactie van Kanker.nl de richtlijnen palliatieve zorg vertaald naar heldere teksten voor patiënten en naasten. Daarbij is gekozen voor een indeling die aansluit bij zowel zorgprofessionals als patiënten, zodat de herkenning maximaal is. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld lezen wat een delier is en wat er gedaan kan worden aan infecties in de mond. Deze informatie kan ook relevant zijn voor niet-kankerpatiënten. Bij het samenstellen van de teksten is ook gebruik gemaakt van informatie die eerder door Agora is opgesteld.

Kanker.nl bouwt daarmee voort op de expertise en ervaringen van deskundigen en patiënten. IKNL heeft gestimuleerd dat deze teksten er zouden komen en is, naast Agora, gesprekspartner geweest bij het bepalen van de indeling en het benaderen van deskundigheden voor het beoordelen van de juistheid van de teksten. De informatie is zodanig gerubriceerd dat deze optimaal aansluit bij de indeling van zorgprofessionals. Door patiëntvriendelijke termen te kiezen is de drempel voor patiënten en naasten zo laag mogelijk gehouden.

Zo wordt er aandacht geschonken aan de verschillen tussen palliatieve fase, palliatieve behandeling en palliatieve zorg. Door wie wordt deze zorg gegeven en welke mogelijkheden zijn er, zoals ‘Zorg thuis’, ‘Zorg elders’ of ‘Afzien van palliatieve behandeling’. Bezoekers kunnen ook allerlei  hoofdonderwerpen raadplegen, waaronder sociaal, lichamelijk, psychisch en spiritueel. De nieuwe teksten, de zogenaamde ‘vertaling’ van de richtlijnen, zijn met name te vinden bij het onderdeel ‘lichamelijk’ en ‘psychisch’.

Lichamelijke onderwerpen
Bij het onderwerp lichamelijk zijn de meeste, nieuwe items toegevoegd: Afsluiting van de bovenste holle ader, Anorexie en gewichtsverlies, Darmproblemen (Diarree, Loze aandrang en krampende pijn, Obstipatie en Opgeheven darmpassage (ileus)), Decubitus, Delier, Diepe veneuze trombose en longembolie, Dwarslaesie, Dyspneu, Hersenmetastasen, Hik, Hoesten, Jeuk, Koorts, Mondproblemen (Droge mond, Infecties van de mond, Ontstekingen en wondjes in de mond, Pijn in de mond, Slechte adem en Smaakstoornissen), Misselijkheid en overgeven, Oncologische wonden, Uitdroging, Urogenitale problemen (Ernstig vaginaal bloedverlies, Fistels, Krampen en/of pijn van de urinewegen, Onvolledige lediging van de blaas, Problemen met blaaskatheter, Seksuele problemen, Urine-incontinentie en Urine-ophoping in nierbekken of urineleider), Pijn, Slaapproblemen, Te hoog calcium, Vermoeidheid, Vocht in de buikholte (ascites) en Zweten (trefwoorden zonder linkje waren al beschikbaar).

Psychische onderwerpen
Bij het onderwerp psychisch is één nieuw onderwerp toegevoegd: Angst. Alle nieuwe teksten zijn voorgelegd aan deskundigen (in het bijzonder dr. Alexander de Graeff) en/of patiënten om de inhoud te beoordelen op juistheid en begrijpelijkheid. In het verleden had Agora een rol bij het geven van voorlichting aan het algemene publiek via overpalliatievezorg.nl. De psychische, sociale en spirituele informatie op Kanker.nl komt van eerstgenoemde website. Het gaat om de volgende, eerder door Agora, beschreven onderwerpen:

Psychisch
Emoties, Depressie, Somberheid, Tips voor ongeneeslijk zieken en Tips voor ontspanning.

Sociaal
Alleenstaand, Contact met anderen, Familie, vrienden en bekenden, Kinderen en jongeren, Seksualiteit, Verlies van werk, Mantelzorgers en Tips voor naasten.

Spiritueel
Zingeving en Gevoelens.

Actualiseren informatie
De redactie van Kanker.nl gaat de aangeboden informatie actualiseren zodra een richtlijn wordt gewijzigd. Daarnaast zal de redactie periodiek (jaarlijks) alle content controleren en eventuele wijzigingen voorleggen aan IKNL en/of andere deskundigen.

Ook relevant voor niet-kankerpatiënten 
Informatie over palliatieve zorg op Kanker.nl hoeft beslist niet alleen relevant te zijn voor mensen met kanker. Ook voor mensen die géén kanker hebben, bevat deze website veel betrouwbare, heldere informatie. De redactie stelt het op prijs als zorgverleners of instellingen hier structureel gebruik van willen maken, daarvan op de hoogte te worden gesteld. Ook suggesties en commentaar ter verbetering van de aangeboden informatie zijn welkom bij de redactie.

Vragen of opmerkingen
De redactie van Kanker.nl is bereikbaar via Annemaret Bouwman. Voor algemene vragen over de inhoud van Kanker.nl kunt u ook terecht bij Mies van Eenbergen van IKNL.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder