Herziening richtlijn ‘Dyspneu in de palliatieve fase’

De richtlijn ‘Dyspneu in de palliatieve fase’ is herzien en in januari 2016 definitief gepubliceerd. Inhoudelijk zijn er geen grote wijzigingen, wel zijn de procedure en het format grondig gewijzigd. Aan de hand van een knelpuntenanalyse zijn uitgangsvragen over onder meer (niet-)medicamenteuze symptomatische behandeling evidence-based uitgewerkt. De leden van de werkgroep waren gemandateerd namens diverse wetenschappelijke, beroeps- en patiëntenverenigingen.

Dyspneu komt voor bij 35% van de patiënten met kanker in de palliatieve fase, bij 94% van de patiënten met een gevorderd stadium van COPD en bij 72% van de patiënten met een gevorderd stadium van hartfalen.

Wijzigingen
Inhoudelijk zijn er geen grote wijzigingen ten opzichte van de vorige versie van de richtlijn. De procedure van de ontwikkeling van de richtlijn en het format zijn echter wel grondig gewijzigd met als doel de implementatie van de richtlijn te ondersteunen:
• De leden van de werkgroep zijn gemandateerd door hun verenigingen.
• Er is een knelpuntenanalyse uitgevoerd bij de start van de richtlijn.
• De belangrijkste uitgangsvragen zijn evidence-based uitgewerkt.
• Er is een uitgebreide commentaarfase ingevoegd.
• De richtlijn is geautoriseerd/geaccordeerd door de betrokken verenigingen. 
• De richtlijn bevat een implementatieplan.
• Conform het vernieuwde format van richtlijnen zijn door literatuur onderbouwde conclusies en aanbevelingen gegeven.

Betrokken partijen
IKNL en het platform Palliatieve Zorg Richtlijnen (PAZORI) namen in 2014 het initiatief voor een herziening van de richtlijn (uit 2010). De leden van de werkgroep waren gemandateerd namens het Nederlands Huisarts Genootschap (NHG), de Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde (Verenso), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziektes en Tuberculose (NVALT), Palliactief, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) en de Leven met Kanker patiëntenbeweging.

Meer informatie
De richtlijnwerkgroep gaat nu verder met de implementatieactiviteiten voor de richtlijn. Zo zal het Nederlands Tijdschrift voor Oncologie een publicatie wijden aan de herziening van de richtlijn. Ook in het blad Nursing komt de revisie aan bod; verpleegkundig specialist longgeneeskunde Elly Jordens (lid van de werkgroep) krijgt daarin verschillende stellingen voorgelegd over dyspneu in de palliatieve fase. Tevens zal op verschillende symposia en tijdens de (palliatieve zorg) consulententrainingen aandacht worden besteed aan de richtlijn.

• De herziene richtlijn en andere richtlijnen zijn in te zien via www.pallialine.nl. Ook is de samenvattingskaart van de richtlijn te bestellen via de webshop van IKNL. 
• Meer informatie over de richtlijn ‘Dyspneu in de palliatieve fase’ is verkrijgbaar bij Marieke Gilsing (m.gilsing@iknl.nl).

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder