Consultatie palliatieve zorg levert vaker én intensievere ondersteuning

Allerlei ontwikkelingen en veranderingen in de palliatieve zorg maken het noodzakelijk dat de consultatiefunctie van IKNL blijft meeveranderen. Mede daardoor is een centraal aangestuurde, telefonische consultatie niet langer toereikend en ontstaat daarnaast steeds vaker intensievere ondersteuning via lokale, transmurale teams en samenwerkingsverbanden. Het gevolg is dat de consulenten meer en meer onderdeel worden van én partner zijn bij het organiseren en verlenen van palliatieve zorg, zo blijkt uit het jaarverslag 2015 van de consultatievoorziening palliatieve zorg. 

In totaal registreerden de consulenten palliatieve zorg vorig jaar 6.311 consulten in het registratiesysteem PRADO. Dit is vergelijkbaar met het aantal consulten uit voorgaande jaren. De meeste consulten (90%) verliepen nog telefonisch en vonden plaats tijdens kantooruren (80%). Het grootste deel van de consulten werd verleend door consulenten met als primaire functie huisarts (20%), specialist ouderengeneeskunde (19%) en verpleegkundige in de thuiszorg (29%). De consultatieteams ontvangen elk jaar een spiegelrapport met uitkomstmaten dat gebruikt kan worden voor het opstellen van verbeterplannen. 

Een trend is dat naast het verlenen van telefonische consultatie IKNL-consulenten in toenemende mate deelnemen aan mdo’s palliatieve zorg in ziekenhuizen. Daarmee wordt de ontwikkeling van palliatieve teams in ziekenhuizen (onder andere gestimuleerd door de SONCOS-normering, 2016) ondersteund. Verder spelen consulenten een steeds grotere rol binnen PaTz-bijeenkomsten, initiatieven tot proactieve zorgplanning en inititiatieven om tot betere samenwerking te komen tussen huisartsen en thuiszorg. Ook delen consulenten met grote regelmaat hun expertise en ervaring bij scholing, casuïstiekbespreking, symposia, enzovoort.

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder