Conferentie: palliatieve zorg voor mensen met verstandelijke beperking
Op 10 november 2016 wordt in het Postillion Hotel in Bunnik de conferentie 'Leven tot het einde! Palliatieve zorg voor mensen met een beperking' gehouden. Praten over het levenseinde is niet vanzelfsprekend. Zeker niet met mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens deze conferentie staat centraal hoe je deze mensen kunt betrekken en ervoor kunt zorgen dat hun wensen en behoeften worden gehoord. Wat betekent dit voor de inrichting van de zorg?
De conferentie is bedoeld voor bestuurders, directeuren, midden management, artsen verstandelijk gehandicapten, geestelijk verzorgers, orthopedagogen, zorgconsulenten palliatieve zorg, etc.
Agora en IKNL hebben de afgelopen tien jaar samen met een aantal betrokken organisaties zorgprofessionals binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg gestimuleerd om beleid te maken rond het thema palliatieve zorg. Met succes! Er zijn mooie voorbeelden in de praktijk ontstaan, er zijn hulpmiddelen en scholingen ontwikkeld en daarnaast is palliatieve zorg bij een groot aantal organisaties opgenomen in de visie en het beleid van de instelling.
Samen met Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) nodigen Agora en IKNL u van harte uit om kennis te nemen van de ontwikkelingen. Maar vooral ook om mee te denken en geïnspireerd te raken over de implementatie van palliatieve zorg binnen uw eigen organisatie!
-
De conferentie wordt donderdag 10 november 2016 gehouden van 12.15 tot 17.30 uur in het Postillion Hotel in Bunnik. De deelnamekosten bedragen € 95,00 per persoon, incl. broodjeslunch.
Evaluatie van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland

Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland verscheen in 2017 met als doel de palliatieve zorgverlening vanuit de beleving van de patiënt en zijn naaste(n) te verbeteren. Kennen zorgverleners het Kwaliteitskader en wat vinden ze ervan? Dat gaan Palliactief en Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) samen met IKNL gecoördineerd evalueren. PZNL is daarbij penvoerder. Het Kwaliteitskader wordt geëvalueerd op bekendheid onder zorgverleners en de toepasbaarheid ervan, naast andere kwaliteitskaders, handreikingen, standaarden en het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II.
lees verderDeze week start campagne PZNL: 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'.

“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL. “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL deze week met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.
lees verder