Zeven regionale consortia werken aan betere palliatieve zorg

Begin 2015 zijn in Nederland 7 regionale consortia voor de palliatieve zorg van start gegaan. IKNL werkt binnen deze consortia samen met onder andere het Expertisecentrum Palliatieve zorg, de Netwerken Palliatieve Zorg en onderwijsinstellingen aan het verbeteren van de palliatieve zorg in de regio. Dit gebeurt vanuit meerdere invalshoeken: zorg, onderwijs en onderzoek. De invulling van de samenwerkingsprojecten verschilt per regio. Bij elk consortium is een adviseur van IKNL betrokken.

Zuid-Holland
Zo heeft het consortium Propallia (regio Zuid-Holland Noord) bijvoorbeeld een projectvoorstel ingediend bij ZonMw met de titel ‘Focus op palliatief zorgonderwijs: een gezamenlijk leertraject voor artsen-in-opleiding uit de eerste- en tweedelijn’. Ook wordt samengewerkt met Pharos in Utrecht binnen het project ‘In gesprek over leven en dood. Passende zorg en ondersteuning in de laatste levensfase voor niet-westerse migranten.’ Daarnaast is recent een patiënten- en naastenraad geïnstalleerd die actief bij de projecten worden betrokken.

Midden-Nederland

Het consortium Septet in Midden-Nederland heeft een enquête uitgezet onder alle instellingen binnen haar werkgebied naar ervaringen met en kennis over Goede Voorbeelden in de palliatieve zorg. Met de uitkomsten van deze vragenlijst wordt een plan van aanpak uitgewerkt met voorstellen voor leerwerkplaatsen aan de hand van deze Goede Voorbeelden. 

Zuidoost-Nederland (PalZO)

In de regio Zuidoost-Nederland is de organisatie van consortium PalZO afgerond. Consortium PalZO omvat 11 netwerken in Gelderland, Oost Brabant en de kop van Noord Limburg. Er zijn diverse projecten ingediend, veelal over specifieke doelgroepen, die op uitsluitsel wachten van ZonMw. Verder wordt gewerkt aan het formuleren van een nieuw gezamenlijk consortiumproject dat gericht is op het optimaliseren van palliatieve zorg in de eerstelijn.

Noordoost-Nederland

Door Ligare in Noordoost-Nederland zijn twee subsidieaanvragen ingediend: ‘Markering en proactieve zorgplanning’ en ‘Patiënten- en naastenparticipatie’.

Noord-Holland en Flevoland 

Eén van de projecten van het consortium in de regio Noord-Holland en Flevoland is gericht op het ontwikkelen van effectieve manieren om met oudere burgers in gesprek te gaan over mogelijkheden voor zorg en behandeling in de laatste levensfase. Daarbij is ook aandacht voor ouderen met een niet-westerse achtergrond.

Zuidwest-Nederland

Voorbeelden van projecten vanuit het consortium Zuidwest-Nederland zijn transmurale overdracht, validatie van de 'surprise question' (of is er een aangepast instrument nodig?) en profylactische behandeling van ‘reutelen’. Verder wordt gewerkt aan het verbeteren van de palliatieve zorg aan migranten (Dialoog, Diversiteit en Doorbraak), self-management (SMARTCARE) en het deactiveren van de Implanteerbare Cardioverter Defribrillator (ICD) in de laatste levensfase. Ook een digitale vorm van advance care planning voor chronisch zieken staat op de agenda. 

Limburg en Zuidoost-Brabant

In Limburg en Zuidoost-Brabant vindt innovember een bijeenkomst plaats, waarvoor bestuurders zijn uitgenodigd om mee te denken over (inter)nationale ontwikkelingen in de palliatieve zorg in relatie tot het organisatiebeleid en, heel belangrijk,  wat patiënten en naasten hiervan gaan merken. Daarnaast zijn er drie subsidieaanvragen ingediend.

Naast bovenstaande, inhoudelijke projecten wordt in elk consortium gewerkt aan het opbouwen van samenwerkingsverbanden. Begin 2016 schrijft ZonMW een subsidieronde uit om interessante projectvoorstellen te ondersteunen. Instellingen en zorgprofessionals kunnen ideeën aanmelden via de regionale consortia en via bovenstaande contactpersonen per regio.

Gerelateerd nieuws

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiënten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder