Uit de regio: Amsterdamse ziekenhuizen gaan samen voor verbetering palliatieve zorg

Als een patiënt niet meer te genezen is, dan komt het optimaliseren van de kwaliteit van leven voor deze patiënt op de voorgrond te staan. Met het ondertekenen van een toekomstvisie op palliatieve zorg, op 10 februari 2015, bevestigen de raden van bestuur van alle ziekenhuizen in Amsterdam, Amstelveen en Almere dat zij zich komende jaren gaan inzetten voor verbetering van de palliatieve zorg.
 

De uitgangspunten
De toekomstvisie krijgt gestalte door het instellen van een consultteam palliatieve zorg, met de bijbehorende fte’s en een duidelijke positie en verantwoordelijkheid binnen het ziekenhuis. Het team is beschikbaar voor alle doelgroepen. Afspraken zijn gemaakt over de 7*24 beschikbaarheid.  De zorg wordt geborgd door een beschrijving van het zorgproces, ziekenhuisbrede deskundigheidsbevordering en samenwerking met partners in de keten, inclusief het informele zorgcircuit.

Gezamenlijk proces
Het idee voor het gezamenlijk formuleren van uitgangspunten waar de palliatieve zorg in de Groot-Amsterdams ziekenhuizen aan moet voldoen, ontstond op de werkvloer. Jetske Meerum-Terwogt (internist-oncoloog) en Nicolette Gunnink-Boonstra, (gespecialiseerd verpleegkundige palliatieve zorg) zijn twee van de oprichters van de Werkgroep Palliatieve Zorg in Ziekenhuizen. “We merkten binnen de samenwerking tussen het OLVG, het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het BovenIJ Ziekenhuis hoe plezierig het is om van elkaar te leren, onderling knelpunten te bespreken en afspraken te maken. We zijn vervolgens onder begeleiding van de coördinator van het Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam-Diemen en adviseurs van IKNL met alle ziekenhuizen in Amsterdam, Amstelveen en Almere om de tafel gegaan”. Het resultaat is dat alle ziekenhuizen hun eigen stappenplan maken om de palliatieve zorg te verbeteren. De raden van bestuur ondersteunen dit.

Het vervolg
IKNL en het netwerk Amsterdam-Diemen blijven de werkgroep ondersteunen om de volgende stap te zetten. Het is de bedoeling in toekomst de samenwerking uit te breiden naar andere organisaties in de eerste lijn en de V&V-sector.
Adviseurs van IKNL in de regio helpen ziekenhuizen door op maat te adviseren bij de projectinrichting en het projectmatig en procesmatig begeleiden van projectteams. Tevens hebben wij instrumentarium tot onze beschikking zoals zorgpaden en besluitvormingsmethodieken. Wij hebben kennis over de financieringsmogelijkheden en bieden hulp bij registratie en (evaluatie)onderzoek.

Deelnemende ziekenhuizen
In SIGRA-verband hebben de raden van bestuur van AMC, VUmc, OLVG, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, BovenIJ Ziekenhuis, NKI/AvL, Slotervaartziekenhuis, Ziekenhuis Amstelland en het Flevoziekenhuis palliatieve zorg op de agenda gezet.

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder