Uit de regio: Amsterdamse ziekenhuizen gaan samen voor verbetering palliatieve zorg

Als een patiënt niet meer te genezen is, dan komt het optimaliseren van de kwaliteit van leven voor deze patiënt op de voorgrond te staan. Met het ondertekenen van een toekomstvisie op palliatieve zorg, op 10 februari 2015, bevestigen de raden van bestuur van alle ziekenhuizen in Amsterdam, Amstelveen en Almere dat zij zich komende jaren gaan inzetten voor verbetering van de palliatieve zorg.
 

De uitgangspunten
De toekomstvisie krijgt gestalte door het instellen van een consultteam palliatieve zorg, met de bijbehorende fte’s en een duidelijke positie en verantwoordelijkheid binnen het ziekenhuis. Het team is beschikbaar voor alle doelgroepen. Afspraken zijn gemaakt over de 7*24 beschikbaarheid.  De zorg wordt geborgd door een beschrijving van het zorgproces, ziekenhuisbrede deskundigheidsbevordering en samenwerking met partners in de keten, inclusief het informele zorgcircuit.

Gezamenlijk proces
Het idee voor het gezamenlijk formuleren van uitgangspunten waar de palliatieve zorg in de Groot-Amsterdams ziekenhuizen aan moet voldoen, ontstond op de werkvloer. Jetske Meerum-Terwogt (internist-oncoloog) en Nicolette Gunnink-Boonstra, (gespecialiseerd verpleegkundige palliatieve zorg) zijn twee van de oprichters van de Werkgroep Palliatieve Zorg in Ziekenhuizen. “We merkten binnen de samenwerking tussen het OLVG, het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het BovenIJ Ziekenhuis hoe plezierig het is om van elkaar te leren, onderling knelpunten te bespreken en afspraken te maken. We zijn vervolgens onder begeleiding van de coördinator van het Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam-Diemen en adviseurs van IKNL met alle ziekenhuizen in Amsterdam, Amstelveen en Almere om de tafel gegaan”. Het resultaat is dat alle ziekenhuizen hun eigen stappenplan maken om de palliatieve zorg te verbeteren. De raden van bestuur ondersteunen dit.

Het vervolg
IKNL en het netwerk Amsterdam-Diemen blijven de werkgroep ondersteunen om de volgende stap te zetten. Het is de bedoeling in toekomst de samenwerking uit te breiden naar andere organisaties in de eerste lijn en de V&V-sector.
Adviseurs van IKNL in de regio helpen ziekenhuizen door op maat te adviseren bij de projectinrichting en het projectmatig en procesmatig begeleiden van projectteams. Tevens hebben wij instrumentarium tot onze beschikking zoals zorgpaden en besluitvormingsmethodieken. Wij hebben kennis over de financieringsmogelijkheden en bieden hulp bij registratie en (evaluatie)onderzoek.

Deelnemende ziekenhuizen
In SIGRA-verband hebben de raden van bestuur van AMC, VUmc, OLVG, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, BovenIJ Ziekenhuis, NKI/AvL, Slotervaartziekenhuis, Ziekenhuis Amstelland en het Flevoziekenhuis palliatieve zorg op de agenda gezet.

Gerelateerd nieuws

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiënten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder