Thema over palliatieve zorg bij Medisch Contact

Medisch Contact publiceert donderdag 15 oktober in samenwerking met IKNL een speciale bijlage over de palliatieve zorg in Nederland. In dit themanummer informeren we artsen over individuele behoeften van patiënten, inzet van kwaliteitsinstrumenten en omvang en organisatie van de palliatieve zorg. Aangezien palliatieve zorg wordt beschouwd als generalistische zorg moeten alle zorgverleners deze zorg kunnen verlenen. De laatste jaren is de palliatieve zorg volop in ontwikkeling mede door de aandacht van het algemeen publiek, zorgprofessionals en zorgverzekeraars. Om een extra impuls te geven, heeft het ministerie van VWS het Nationaal Programma Palliatieve Zorg geïnitieerd. 

Het themanummer over palliatieve zorg is als bijlage van Medisch Contact (nummer 42) meegestuurd aan 45.000 huisartsen, medisch specialisten en andere artsen. Er staan artikelen in over de omvang van de palliatieve zorg in Nederland en het resultaat van de enquête die beroepsvereniging Palliactief en IKNL hebben gehouden over palliatieve teams in ziekenhuizen, een verslag van een gesprek tussen vertegenwoordigers van een aantal PaTz-groepen en de beleving van directeur Nederlands Letterenfonds, schrijver en ALS-patiënt Pieter Steinz. Daarnaast is casuïstiek verzameld over de rol en functie van palliatieve consultatie, kondigt Medisch Contact de komst van het kwaliteitskader aan en heeft Sander de Hosson een treffende column aangeleverd.

  • bijlage Palliatieve Zorg van Medisch Contact 

Artikelen:

  • Cover, hoofdredactioneel, inhoudsopgave, overzicht consultatieteams

  • Artikel Steeds meer palliatieve zorg in het ziekenhuis

  • Artikel Behoefte aan palliatieve zorg geïnventariseerd

  • Interview Pieter Steinz Lezen als palliatieve zelfzorg

  • Column Sander de Hosson Lost case

  • Uit de praktijk vijf voorbeelden van consultatie

  • Artikel Samenwerken voor betere palliatieve thuiszorg

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder