Thema over palliatieve zorg bij Medisch Contact

Medisch Contact publiceert donderdag 15 oktober in samenwerking met IKNL een speciale bijlage over de palliatieve zorg in Nederland. In dit themanummer informeren we artsen over individuele behoeften van patiënten, inzet van kwaliteitsinstrumenten en omvang en organisatie van de palliatieve zorg. Aangezien palliatieve zorg wordt beschouwd als generalistische zorg moeten alle zorgverleners deze zorg kunnen verlenen. De laatste jaren is de palliatieve zorg volop in ontwikkeling mede door de aandacht van het algemeen publiek, zorgprofessionals en zorgverzekeraars. Om een extra impuls te geven, heeft het ministerie van VWS het Nationaal Programma Palliatieve Zorg geïnitieerd. 

Het themanummer over palliatieve zorg is als bijlage van Medisch Contact (nummer 42) meegestuurd aan 45.000 huisartsen, medisch specialisten en andere artsen. Er staan artikelen in over de omvang van de palliatieve zorg in Nederland en het resultaat van de enquête die beroepsvereniging Palliactief en IKNL hebben gehouden over palliatieve teams in ziekenhuizen, een verslag van een gesprek tussen vertegenwoordigers van een aantal PaTz-groepen en de beleving van directeur Nederlands Letterenfonds, schrijver en ALS-patiënt Pieter Steinz. Daarnaast is casuïstiek verzameld over de rol en functie van palliatieve consultatie, kondigt Medisch Contact de komst van het kwaliteitskader aan en heeft Sander de Hosson een treffende column aangeleverd.

  • bijlage Palliatieve Zorg van Medisch Contact 

Artikelen:

  • Cover, hoofdredactioneel, inhoudsopgave, overzicht consultatieteams

  • Artikel Steeds meer palliatieve zorg in het ziekenhuis

  • Artikel Behoefte aan palliatieve zorg geïnventariseerd

  • Interview Pieter Steinz Lezen als palliatieve zelfzorg

  • Column Sander de Hosson Lost case

  • Uit de praktijk vijf voorbeelden van consultatie

  • Artikel Samenwerken voor betere palliatieve thuiszorg

Gerelateerd nieuws

Oproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Handen zorgprofessional op laptop

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.

lees verder

Uitkomsten knelpunteninventarisatie Ascites, Hypercalciëmie en Koorts in de palliatieve fase

Man in bed met slangetje in neus, vrouw ernaast

De richtlijnen Ascites, Hypercalciëmie en Koorts in de palliatieve fase worden momenteel herzien. IKNL is daarbij als procesbegeleider betrokken. Om de richtlijnen zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk hebben we aan zorgprofessionals, patiënten en naasten gevraagd om knelpunten in de zorg rond deze onderwerpen door te geven. Onlangs werden de resultaten bekend van deze knelpuntenenquêtes. 

lees verder