Stichting PaTz en IKNL bij ‘De dokter en de dood’

Medisch Contact hield donderdag 15 oktober de tweede editie van ‘De dokter en de dood’. Doel van dit congres is artsen met elkaar in contact te brengen en discussie te voeren over de beste kwaliteit van zorg voor mensen in de laatste levensfase. Op het programma stonden onderwerpen als morfinegebruik, zorg voor de zorgverlener en behandeling van comorbiditeit in de laatste levensfase. Net als de eerste editie (februari 2015) trok dit congres zo’n 450 deelnemers, onder wie huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, maar ook anesthesiologen, psychiaters en longartsen.

Gezamenlijke stand
IKNL en Stichting PaTz (Stichting Palliatieve Thuiszorg) hadden gezamenlijk een stand tijdens dit congres. Stichting PaTz is een samenwerkingsverband van meerdere partijen (waaronder IKNL) die intensief samenwerken aan de uitbreiding van het aantal PaTz-groepen in Nederland. Dit vanuit de visie dat de PaTz-methodiek de hoeksteen is van de palliatieve infrastructuur in de eerste lijn.

Gerichte vragen
Tijdens het congres was er veel interesse in en vraag naar IKNL-materiaal zoals de samenvattingskaartjes, het rapport Palliatieve zorg in Beeld en factsheets over opleidingen en besluitvorming in de palliatieve fase. De informatie over PaTz, voor een deel van de huisartsen nog onbekend, vond ook gretig aftrek. Ook ontvingen we gerichte vragen van deelnemers, zoals van een anesthesioloog in opleiding. Zij wilde graag een opleiding palliatieve zorg volgen en wilde graag weten waar zij dan moest zijn voor een kwalitatief goede opleiding?

Daarnaast kregen we vragen zoals “Hoe ga ik met mijn collega’s het gesprek aan over wat wij verstaan onder palliatieve zorg” en “Hoe kunnen we in onze benadering op één lijn te komen?’ Tevens vond uitwisseling van ervaringen plaats over het implementeren van de methode ‘Besluitvorming in de palliatieve fase’ en het instrument zorgpad Stervensfase’.

Mooie verbeteringen
Er kwam een gesprek op gang welke mooie verbeteringen het zorgpad heeft opgeleverd . Een van de deelnemers gaf bijvoorbeeld aan dat het zorgpad ‘fijn werkt’ en echt tot verbeteringen heeft geleid ‘omdat het hele duidelijke handvatten biedt, zodat je zeker weet dat je alles wat van belang is in de laatste levensfase goed in beeld krijgt’. Ook initiatieven van psychiaters die, naast hun praktijk, als coach gesprekken voeren met palliatieve patiënten, werden gedeeld. Volgens de deelnemers was het een geslaagde avond.

• Meer informatie over het zorgpad Stervensfase is verkrijgbaar bij Rob Krol

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder