Stichting PaTz en IKNL bij ‘De dokter en de dood’

Medisch Contact hield donderdag 15 oktober de tweede editie van ‘De dokter en de dood’. Doel van dit congres is artsen met elkaar in contact te brengen en discussie te voeren over de beste kwaliteit van zorg voor mensen in de laatste levensfase. Op het programma stonden onderwerpen als morfinegebruik, zorg voor de zorgverlener en behandeling van comorbiditeit in de laatste levensfase. Net als de eerste editie (februari 2015) trok dit congres zo’n 450 deelnemers, onder wie huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, maar ook anesthesiologen, psychiaters en longartsen.

Gezamenlijke stand
IKNL en Stichting PaTz (Stichting Palliatieve Thuiszorg) hadden gezamenlijk een stand tijdens dit congres. Stichting PaTz is een samenwerkingsverband van meerdere partijen (waaronder IKNL) die intensief samenwerken aan de uitbreiding van het aantal PaTz-groepen in Nederland. Dit vanuit de visie dat de PaTz-methodiek de hoeksteen is van de palliatieve infrastructuur in de eerste lijn.

Gerichte vragen
Tijdens het congres was er veel interesse in en vraag naar IKNL-materiaal zoals de samenvattingskaartjes, het rapport Palliatieve zorg in Beeld en factsheets over opleidingen en besluitvorming in de palliatieve fase. De informatie over PaTz, voor een deel van de huisartsen nog onbekend, vond ook gretig aftrek. Ook ontvingen we gerichte vragen van deelnemers, zoals van een anesthesioloog in opleiding. Zij wilde graag een opleiding palliatieve zorg volgen en wilde graag weten waar zij dan moest zijn voor een kwalitatief goede opleiding?

Daarnaast kregen we vragen zoals “Hoe ga ik met mijn collega’s het gesprek aan over wat wij verstaan onder palliatieve zorg” en “Hoe kunnen we in onze benadering op één lijn te komen?’ Tevens vond uitwisseling van ervaringen plaats over het implementeren van de methode ‘Besluitvorming in de palliatieve fase’ en het instrument zorgpad Stervensfase’.

Mooie verbeteringen
Er kwam een gesprek op gang welke mooie verbeteringen het zorgpad heeft opgeleverd . Een van de deelnemers gaf bijvoorbeeld aan dat het zorgpad ‘fijn werkt’ en echt tot verbeteringen heeft geleid ‘omdat het hele duidelijke handvatten biedt, zodat je zeker weet dat je alles wat van belang is in de laatste levensfase goed in beeld krijgt’. Ook initiatieven van psychiaters die, naast hun praktijk, als coach gesprekken voeren met palliatieve patiënten, werden gedeeld. Volgens de deelnemers was het een geslaagde avond.

• Meer informatie over het zorgpad Stervensfase is verkrijgbaar bij Rob Krol

Gerelateerd nieuws

Herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase gepubliceerd

Senior vrouw in bed wakker

De herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase is gepubliceerd. Deze is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals en patiënten en naasten. Hierdoor sluit de richtlijn aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten uit onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met slaapproblemen en met een levensverwachting die korter is dan drie maanden. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn. 

lees verder

Oproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Handen zorgprofessional op laptop

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.

lees verder