Richtlijnwerkgroep aan de slag met knelpunten palliatieve zorg bij nierfalen
Het platform PAZORI (Palliatieve Zorg Richtlijnen) heeft prioriteit gegeven aan de ontwikkeling van een nieuwe richtlijn voor palliatieve zorg bij nierfalen. Het streven is om de richtlijn eind 2015 voor commentaar aan te bieden aan de wetenschappelijke, beroeps- en patiëntenverenigingen. Publicatie van de richtlijn vindt naar verwachting plaats in maart 2016.
Patiënt met nierfalen
In de richtlijn staan patiënten met nierfalen met een klaring (GFR) van <20 ml/min en patiënten aan de dialyse centraal. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen:
-
Palliatie in de fase voorafgaande aan de dialyse of wanneer de patiënt besluit geen nierfunctie vervangende therapie te willen ondergaan
-
Palliatie in de dialysefase
-
Palliatie bij patiënten met een ingeschatte levensverwachting van minder dan 6 maanden (inclusief palliatie na het staken van dialyse)
Knelpunteninventarisatie en uitgangsvragen
Voor de ontwikkeling van de richtlijn heeft IKNL de knelpunten geïnventariseerd onder zorgprofessionals en patiëntenorganisaties. De werkgroep heeft deze knelpunteninventarisatie gebruikt om de uitgangsvragen van de richtlijn op te stellen. In de uitgangsvragen komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: symptoombestrijding, advance care planning, organisatie van zorg en conflict- en communicatiemanagement.
Samenstelling richtlijnwerkgroep
De richtlijnwerkgroep bestaat uit vertegenwoordigers vanuit de NIV/NfN, Verenso, V&VN, NHG, Palliactief, VMWN, NVZA en de NVN onder voorzitterschap van mevrouw dr. M. van Buren, internist nefroloog, Haga ziekenhuis. IKNL zorgt voor de financiering en de procesbegeleiding van het richtlijntraject. Het evidence based richtlijnontwikkelingstraject wordt ondersteund door een onafhankelijke externe epidemioloog.
Over platform PAZORI
Het platform PAZORI (Palliatieve Zorg Richtlijnen) bestaat uit gemandateerde leden van diverse beroeps-, wetenschappelijke en patiëntenverenigingen. Het platform adviseert over richtlijnontwikkeling, -implementatie en -evaluatie. PAZORI signaleert knelpunten, prioriteert richtlijnonderwerpen, stimuleert verbetering van richtlijnmethodiek en de integratie van palliatieve zorg in tumorspecifieke (en andere) richtlijnen. Het platform heeft aangegeven dat de richtlijn Spirituele Zorg als volgende richtlijn in aanmerking komt voor een revisie. Op 7 september 2015 komt het platform weer bijeen.
Meer informatie
-
Alle palliatieve en oncologische richtlijnen kunt u raadplegen op Pallialine en Oncoline
Herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase gepubliceerd

De herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase is gepubliceerd. Deze is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals en patiënten en naasten. Hierdoor sluit de richtlijn aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten uit onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met slaapproblemen en met een levensverwachting die korter is dan drie maanden. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn.
lees verderOproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.
lees verder