Palliatief consultatieteam Groningen van start
Het provinciaal palliatief consultatieteam Groningen is van start. Het team is 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereikbaar voor professionele hulpverleners die werken in de provincie Groningen. Zij kunnen bij het consultatieteam terecht voor advies en vragen over patiënten in de laatste fase van hun ziekte, ongeacht de primaire diagnose. Op dit moment zijn 27 consultatieteams Palliatieve zorg actief.
Het unieke aan dit team is dat het gaat om een transmuraal team, waarbij de palliatieve zorg voor de patiënt over de hele zorgketen zoveel mogelijk is gewaarborgd. Het team bestaat uit verschillende professionals uit de keten, waarbij de lijnen kort, laagdrempelig en vanzelfsprekend zijn. Hiermee past dit team in het streven van IKNL naar consultatie georganiseerd door regionale transmurale zorgketens, zodat de patiënt de juiste zorg op het juiste moment op de juiste plaats krijgt.
Deze week start campagne PZNL: 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'.

“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL. “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL deze week met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.
lees verderTijdige integratie palliatieve zorg in álle domeinen reguliere zorg nodig

Het aantal mensen met een levensbedreigende ziekte in Nederland neemt toe. Voor al deze mensen is palliatieve zorg - die je krijgt als je weet dat je niet meer kunt genezen - van groot belang. Om hoogwaardige palliatieve zorg op het juiste moment, op de juiste plek en door de juiste zorgverlener te realiseren is tijdige integratie van palliatieve zorg in álle domeinen van reguliere zorg nodig. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van IKNL-onderzoeker Dr. Manon Boddaert, die hierop op 15 maart 2023 promoveerde. Het onderzoek geeft inzicht in de meerwaarde, beschikbaarheid én toegankelijkheid van palliatieve zorg in Nederland. Daarnaast beschrijft het de totstandkoming van het nationale Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland en presenteert het daaruit de essenties om zorgverleners te ondersteunen in het bieden van hoogwaardige palliatieve zorg.
lees verder