Jaarverslag 2014 Palliatieve zorg in hospices

IKNL heeft begin oktober het jaarverslag ‘Palliatieve zorg in hospices’ (REPAL 2014) naar de deelnemende instellingen gestuurd. Het document geeft een beeld van het zorggebruik en de geleverde zorg door hospices in Nederland die gebruik maken van het registratieprogramma REPAL.

De hospices leverden in 2014 een belangrijke prestatie door veel opnames te realiseren, vaak met een spoedeisend karakter en van korte duur. Toch hadden ze nauwelijks wachtlijsten en realiseerden ze een goede bedbezetting. Er zijn wel verschillen in bedrijfsvoering. Zo was de opnameduur in verpleeghuisunits in 2014 opnieuw langer en er stroomden minder zorgvragers door vanuit de hospices naar andere instellingen. De patiƫntengroep die gebruik maakt van hospicezorg lijkt in grote lijnen bij alle type hospices gelijk te zijn.

In 2014 namen 46 hospices in Nederland deel aan de registratie in REPAL. De gerapporteerde gegevens zijn om die reden niet representatief voor heel Nederland. Vooral stedelijk West-Nederland is ondervertegenwoordigd in het deelnemersbestand.

  • Meer informatie over het jaarverslag REPAL 2014 is verkrijgbaar bij Anne Degenaar, senior adviseur palliatieve zorg.

Gerelateerd nieuws

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiĆ«nten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder