Jaarverslag 2014 Palliatieve zorg in hospices
IKNL heeft begin oktober het jaarverslag ‘Palliatieve zorg in hospices’ (REPAL 2014) naar de deelnemende instellingen gestuurd. Het document geeft een beeld van het zorggebruik en de geleverde zorg door hospices in Nederland die gebruik maken van het registratieprogramma REPAL.
De hospices leverden in 2014 een belangrijke prestatie door veel opnames te realiseren, vaak met een spoedeisend karakter en van korte duur. Toch hadden ze nauwelijks wachtlijsten en realiseerden ze een goede bedbezetting. Er zijn wel verschillen in bedrijfsvoering. Zo was de opnameduur in verpleeghuisunits in 2014 opnieuw langer en er stroomden minder zorgvragers door vanuit de hospices naar andere instellingen. De patiëntengroep die gebruik maakt van hospicezorg lijkt in grote lijnen bij alle type hospices gelijk te zijn.
In 2014 namen 46 hospices in Nederland deel aan de registratie in REPAL. De gerapporteerde gegevens zijn om die reden niet representatief voor heel Nederland. Vooral stedelijk West-Nederland is ondervertegenwoordigd in het deelnemersbestand.
-
Meer informatie over het jaarverslag REPAL 2014 is verkrijgbaar bij Anne Degenaar, senior adviseur palliatieve zorg.
Evaluatie van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland

Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland verscheen in 2017 met als doel de palliatieve zorgverlening vanuit de beleving van de patiënt en zijn naaste(n) te verbeteren. Kennen zorgverleners het Kwaliteitskader en wat vinden ze ervan? Dat gaan Palliactief en Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) samen met IKNL gecoördineerd evalueren. PZNL is daarbij penvoerder. Het Kwaliteitskader wordt geëvalueerd op bekendheid onder zorgverleners en de toepasbaarheid ervan, naast andere kwaliteitskaders, handreikingen, standaarden en het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II.
lees verderDeze week start campagne PZNL: 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'.

“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL. “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL deze week met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.
lees verder