Intramuraal palliatief team van start in Zuwe Hofpoort Ziekenhuis

In het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden is 2 november het intramuraal palliatief team officieel van start gegaan. Een enthousiast team, bestaande uit twintig zorgprofessionals, nam ter voorbereiding deel aan een door IKNL op maat gemaakte scholing. Het team is opgebouwd uit een kernteam: bestaande uit een eerste schil met verpleegkundigen specialisten, internist-oncoloog, gzeriater/longarts, pijnconsulent/anesthesioloog, psychosociaal team lid, apotheker en een tweede (brede) schil met medisch en verpleegkundig specialisten, kaderhuisarts uit de regio en paramedici.

Hervinden structuur
In de ochtendsessies is geoefend met casuïstiek aan de hand van de methodiek ‘Besluitvorming in de palliatieve fase’. Thema’s waren onder andere hoe kun je patiënten bijstaan bij het (her)vinden van structuur in hun leven. En op welke wijze zorgverleners inzicht kunnen krijgen in de kern van de meest knellende problematiek van de patiënt. De uitdaging daarbij is de persoonlijke wensen en prioriteiten van de patiënt altijd centraal te stellen.

Omgaan met weerstanden
Psycholoog Christien de Jong gaf in een andere workshop in samenwerking met een acteur een aantal praktische voorbeelden van omgaan met weerstanden binnen de consultatie. De deelnemers gaven na afloop een positieve evaluatie. Er staat een vervolg gepland op 1 maart 2016. Het intramuraal palliatief team is vanaf 3 november volledig operationeel binnen het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis.

Meer informatie: Palliatieve zorg in ziekenhuizen
• Zie ook: Verbetertraject besluitvorming in de palliatieve fase | Webshop: Besluitvorming in de palliatieve fase

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder