Intramuraal palliatief team van start in Zuwe Hofpoort Ziekenhuis

In het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden is 2 november het intramuraal palliatief team officieel van start gegaan. Een enthousiast team, bestaande uit twintig zorgprofessionals, nam ter voorbereiding deel aan een door IKNL op maat gemaakte scholing. Het team is opgebouwd uit een kernteam: bestaande uit een eerste schil met verpleegkundigen specialisten, internist-oncoloog, gzeriater/longarts, pijnconsulent/anesthesioloog, psychosociaal team lid, apotheker en een tweede (brede) schil met medisch en verpleegkundig specialisten, kaderhuisarts uit de regio en paramedici.

Hervinden structuur
In de ochtendsessies is geoefend met casuïstiek aan de hand van de methodiek ‘Besluitvorming in de palliatieve fase’. Thema’s waren onder andere hoe kun je patiënten bijstaan bij het (her)vinden van structuur in hun leven. En op welke wijze zorgverleners inzicht kunnen krijgen in de kern van de meest knellende problematiek van de patiënt. De uitdaging daarbij is de persoonlijke wensen en prioriteiten van de patiënt altijd centraal te stellen.

Omgaan met weerstanden
Psycholoog Christien de Jong gaf in een andere workshop in samenwerking met een acteur een aantal praktische voorbeelden van omgaan met weerstanden binnen de consultatie. De deelnemers gaven na afloop een positieve evaluatie. Er staat een vervolg gepland op 1 maart 2016. Het intramuraal palliatief team is vanaf 3 november volledig operationeel binnen het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis.

Meer informatie: Palliatieve zorg in ziekenhuizen
• Zie ook: Verbetertraject besluitvorming in de palliatieve fase | Webshop: Besluitvorming in de palliatieve fase

Gerelateerd nieuws

Tweesporenbeleid voor tijdige inzet van palliatieve zorg in hemato-oncologie: kansen en barrières in beeld

arts in gesprek met patient

Patiënten met hematologische maligniteiten krijgen minder specialistische palliatieve zorg dan patiënten met solide maligniteiten, ondanks hun vergelijkbare symptoomlast. Dat blijkt uit een kwalitatieve interviewstudie onder zestien zorgverleners uit Nederlandse ziekenhuizen, uitgevoerd door IKNL in samenwerking met UMC Utrecht, LUMC en Amsterdam UMC.

lees verder

Behandeldoel beïnvloedt reisbereidheid in de medisch-oncologische zorg niet

rijden snelweg In aansluiting op de eerder gepubliceerde landelijke flashmobstudie over de reisbereidheid van oncologische patiënten – in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde met als titel Hoe lang zijn patiënten bereid te reizen voor medisch-oncologische zorg? – zijn aanvullende analyses uitgevoerd naar mogelijke verschillen in reisbereidheid tussen curatief en palliatief behandelde kankerpatiënten. Er werden geen grote verschillen gevonden. lees verder