Impulsen voor palliatieve zorg verstandelijk gehandicaptenzorg

Speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking die erg ziek zijn, heeft NIVEL-onderzoeker Nienke Bekkema een werkboek ontwikkeld: ‘Wat wil ik? Als ik niet meer beter word…’. Dit boek, dat mensen helpt te vertellen wat zij belangrijk vinden en welke zorg zij wensen, is recent onderscheiden met de Jaarprijs Palliatieve Zorg Impact. Het werkboek is ook opgenomen in het scholingsprogramma ‘Palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking’ dat ontwikkeld is door IKNL in samenwerking met de Kenniskring ‘Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking’ en de Amarant Academie.

De vraag naar palliatieve zorg in de verstandelijk gehandicaptenzorg groeit en daarmee neemt ook de behoefte toe aan meer deskundigheid in deze sector. Een multidisciplinaire benadering van zorg met ruimte voor persoonlijke wensen is nodig. Speciaal voor begeleiders en verzorgenden is een scholingsprogramma ontwikkeld. Het programma bestaat uit digitaal en fysiek onderwijs en wordt aangeboden volgens een train-de-trainer concept aan organisaties binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg. De ervaringen hiermee zijn zeer positief.

Kennisbehoefte
Er is een goede aansluiting op de kennisbehoefte onder de zorgverleners en door de gekozen opzet sluit het programma goed aan bij de ontwikkelingen in de organisaties. Aandacht voor de kennis over palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking en bekendheid met ondersteunende materialen is belangrijk.

Scholingsprogramma
De Amarant Academie organiseert de basisscholing palliatieve zorg waarvoor begeleiders en verzorgenden zich kunnen inschrijven. Aan de hand van digitale lesstof en in fysieke bijeenkomsten worden de vier modules behandeld.

De basisscholing bestaat uit de volgende modules:
1. Inleiding palliatieve zorg
2. Verbinding in de palliatieve zorg
3. Symptomen in de palliatieve fase
4. Zorg rond het levenseinde

Werkboek
• Werkboek NIVEL: ‘Wat wil ik? Als ik niet meer beter word …

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder