Impulsen voor palliatieve zorg verstandelijk gehandicaptenzorg

Speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking die erg ziek zijn, heeft NIVEL-onderzoeker Nienke Bekkema een werkboek ontwikkeld: ‘Wat wil ik? Als ik niet meer beter word…’. Dit boek, dat mensen helpt te vertellen wat zij belangrijk vinden en welke zorg zij wensen, is recent onderscheiden met de Jaarprijs Palliatieve Zorg Impact. Het werkboek is ook opgenomen in het scholingsprogramma ‘Palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking’ dat ontwikkeld is door IKNL in samenwerking met de Kenniskring ‘Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking’ en de Amarant Academie.

De vraag naar palliatieve zorg in de verstandelijk gehandicaptenzorg groeit en daarmee neemt ook de behoefte toe aan meer deskundigheid in deze sector. Een multidisciplinaire benadering van zorg met ruimte voor persoonlijke wensen is nodig. Speciaal voor begeleiders en verzorgenden is een scholingsprogramma ontwikkeld. Het programma bestaat uit digitaal en fysiek onderwijs en wordt aangeboden volgens een train-de-trainer concept aan organisaties binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg. De ervaringen hiermee zijn zeer positief.

Kennisbehoefte
Er is een goede aansluiting op de kennisbehoefte onder de zorgverleners en door de gekozen opzet sluit het programma goed aan bij de ontwikkelingen in de organisaties. Aandacht voor de kennis over palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking en bekendheid met ondersteunende materialen is belangrijk.

Scholingsprogramma
De Amarant Academie organiseert de basisscholing palliatieve zorg waarvoor begeleiders en verzorgenden zich kunnen inschrijven. Aan de hand van digitale lesstof en in fysieke bijeenkomsten worden de vier modules behandeld.

De basisscholing bestaat uit de volgende modules:
1. Inleiding palliatieve zorg
2. Verbinding in de palliatieve zorg
3. Symptomen in de palliatieve fase
4. Zorg rond het levenseinde

Werkboek
• Werkboek NIVEL: ‘Wat wil ik? Als ik niet meer beter word …

Gerelateerd nieuws

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van kankerpatiënten in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom kankerpatiënten: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder