IKNL presenteert 'Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg'

Donderdag 8 oktober is de uitgave ‘Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg’ verschenen. In deze uitgave gaat IKNL dieper in op het thema kwaliteit en brengen we verschillende keurmerken, toetsingen en andere instrumenten in beeld. Met 'Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg' wil IKNL zorgprofessionals en zorgorganisaties op weg helpen bij het kiezen van het juiste kwaliteitsinstrument. Het geeft een overzicht van de mogelijkheden om de kwaliteit van de geboden palliatieve zorg te evalueren en verduidelijkt begrippen in de kwaliteitszorg. 

Op 10 oktober is het de Dag van de Palliatieve Zorg. Palliatieve zorg professionaliseert. In Palliatieve zorg in Beeld (IKNL, 2014) is geconstateerd dat er al veel is bereikt, maar ook nog veel onbekend of nog niet onderbouwd is.

Kwaliteit als basisprincipe
VWS stelt dat in 2020 iedere burger verzekerd moet zijn van goede palliatieve zorg op de juiste plaats, op het juiste moment en door de juiste zorgverleners. Daarom is in 2014 het Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ) gestart. Het bereiken van de doelstelling van dit programma vraagt van zorgprofessionals om reflectie op het eigen handelen, het vergelijken van uitkomsten van zorg met andere professionals of zorgorganisaties en werken aan continue verbetering. Kortom zorg verlenen conform de basisprincipes van kwaliteitszorg.  

Diversiteit aan keurmerken, toetsingen en instrumenten
In de wereld van kwaliteitszorg is veel ‘gereedschap’ beschikbaar. Zorgstandaarden, richtlijnen, meetinstrumenten, indicatoren en protocollen zijn gericht op het verbeteren van de zorg. Zorgprofessionals en zorgorganisaties passen het ‘gereedschap’ voor de palliatieve zorg toe. Vaak gebeurt dit op basis van persoonlijke voorkeur en regelmatig met hulp van tijdelijke subsidiesteun.

Samenhang in dit brede palet aan middelen ontbreekt, waardoor bewust kiezen en gericht verbeteren lastig kan zijn. De ontwikkeling van een kwaliteitskader palliatieve zorg moet hier uitkomst gaan bieden. Vooruitlopend op zo’n kwaliteitskader ondersteunt IKNL met deze uitgave de zorgprofessional alvast bij het verbeteren van de palliatieve zorg en het inrichten van een samenhangend kwaliteitssysteem.

Meer informatie en bestellen
De uitgave Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg in beeld kunt u bestellen of downloaden. Voor vragen kunt u contact opnemen met Birgit Fröhleke (manager palliatieve zorg).

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder