IKNL presenteert 'Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg'

Donderdag 8 oktober is de uitgave ‘Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg’ verschenen. In deze uitgave gaat IKNL dieper in op het thema kwaliteit en brengen we verschillende keurmerken, toetsingen en andere instrumenten in beeld. Met 'Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg' wil IKNL zorgprofessionals en zorgorganisaties op weg helpen bij het kiezen van het juiste kwaliteitsinstrument. Het geeft een overzicht van de mogelijkheden om de kwaliteit van de geboden palliatieve zorg te evalueren en verduidelijkt begrippen in de kwaliteitszorg. 

Op 10 oktober is het de Dag van de Palliatieve Zorg. Palliatieve zorg professionaliseert. In Palliatieve zorg in Beeld (IKNL, 2014) is geconstateerd dat er al veel is bereikt, maar ook nog veel onbekend of nog niet onderbouwd is.

Kwaliteit als basisprincipe
VWS stelt dat in 2020 iedere burger verzekerd moet zijn van goede palliatieve zorg op de juiste plaats, op het juiste moment en door de juiste zorgverleners. Daarom is in 2014 het Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ) gestart. Het bereiken van de doelstelling van dit programma vraagt van zorgprofessionals om reflectie op het eigen handelen, het vergelijken van uitkomsten van zorg met andere professionals of zorgorganisaties en werken aan continue verbetering. Kortom zorg verlenen conform de basisprincipes van kwaliteitszorg.  

Diversiteit aan keurmerken, toetsingen en instrumenten
In de wereld van kwaliteitszorg is veel ‘gereedschap’ beschikbaar. Zorgstandaarden, richtlijnen, meetinstrumenten, indicatoren en protocollen zijn gericht op het verbeteren van de zorg. Zorgprofessionals en zorgorganisaties passen het ‘gereedschap’ voor de palliatieve zorg toe. Vaak gebeurt dit op basis van persoonlijke voorkeur en regelmatig met hulp van tijdelijke subsidiesteun.

Samenhang in dit brede palet aan middelen ontbreekt, waardoor bewust kiezen en gericht verbeteren lastig kan zijn. De ontwikkeling van een kwaliteitskader palliatieve zorg moet hier uitkomst gaan bieden. Vooruitlopend op zo’n kwaliteitskader ondersteunt IKNL met deze uitgave de zorgprofessional alvast bij het verbeteren van de palliatieve zorg en het inrichten van een samenhangend kwaliteitssysteem.

Meer informatie en bestellen
De uitgave Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg in beeld kunt u bestellen of downloaden. Voor vragen kunt u contact opnemen met Birgit Fröhleke (manager palliatieve zorg).

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder