IKNL presenteert 'Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg'

Donderdag 8 oktober is de uitgave ‘Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg’ verschenen. In deze uitgave gaat IKNL dieper in op het thema kwaliteit en brengen we verschillende keurmerken, toetsingen en andere instrumenten in beeld. Met 'Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg' wil IKNL zorgprofessionals en zorgorganisaties op weg helpen bij het kiezen van het juiste kwaliteitsinstrument. Het geeft een overzicht van de mogelijkheden om de kwaliteit van de geboden palliatieve zorg te evalueren en verduidelijkt begrippen in de kwaliteitszorg. 

Op 10 oktober is het de Dag van de Palliatieve Zorg. Palliatieve zorg professionaliseert. In Palliatieve zorg in Beeld (IKNL, 2014) is geconstateerd dat er al veel is bereikt, maar ook nog veel onbekend of nog niet onderbouwd is.

Kwaliteit als basisprincipe
VWS stelt dat in 2020 iedere burger verzekerd moet zijn van goede palliatieve zorg op de juiste plaats, op het juiste moment en door de juiste zorgverleners. Daarom is in 2014 het Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ) gestart. Het bereiken van de doelstelling van dit programma vraagt van zorgprofessionals om reflectie op het eigen handelen, het vergelijken van uitkomsten van zorg met andere professionals of zorgorganisaties en werken aan continue verbetering. Kortom zorg verlenen conform de basisprincipes van kwaliteitszorg.  

Diversiteit aan keurmerken, toetsingen en instrumenten
In de wereld van kwaliteitszorg is veel ‘gereedschap’ beschikbaar. Zorgstandaarden, richtlijnen, meetinstrumenten, indicatoren en protocollen zijn gericht op het verbeteren van de zorg. Zorgprofessionals en zorgorganisaties passen het ‘gereedschap’ voor de palliatieve zorg toe. Vaak gebeurt dit op basis van persoonlijke voorkeur en regelmatig met hulp van tijdelijke subsidiesteun.

Samenhang in dit brede palet aan middelen ontbreekt, waardoor bewust kiezen en gericht verbeteren lastig kan zijn. De ontwikkeling van een kwaliteitskader palliatieve zorg moet hier uitkomst gaan bieden. Vooruitlopend op zo’n kwaliteitskader ondersteunt IKNL met deze uitgave de zorgprofessional alvast bij het verbeteren van de palliatieve zorg en het inrichten van een samenhangend kwaliteitssysteem.

Meer informatie en bestellen
De uitgave Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg in beeld kunt u bestellen of downloaden. Voor vragen kunt u contact opnemen met Birgit Fröhleke (manager palliatieve zorg).

Gerelateerd nieuws

Evaluatie van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland

Evaluatie van het kwaliteitskader palliatieve zorg

Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland verscheen in 2017 met als doel de palliatieve zorgverlening vanuit de beleving van de patiënt en zijn naaste(n) te verbeteren. Kennen zorgverleners het Kwaliteitskader en wat vinden ze ervan? Dat gaan Palliactief en Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) samen met IKNL gecoördineerd evalueren. PZNL is daarbij penvoerder. Het Kwaliteitskader wordt geëvalueerd op bekendheid onder zorgverleners en de toepasbaarheid ervan, naast andere kwaliteitskaders, handreikingen, standaarden en het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II.

lees verder

Deze week start campagne PZNL: 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'.

campagne PZNL

“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL. “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL deze week met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.

lees verder