IKNL presenteert 'Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg'
Donderdag 8 oktober is de uitgave ‘Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg’ verschenen. In deze uitgave gaat IKNL dieper in op het thema kwaliteit en brengen we verschillende keurmerken, toetsingen en andere instrumenten in beeld. Met 'Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg' wil IKNL zorgprofessionals en zorgorganisaties op weg helpen bij het kiezen van het juiste kwaliteitsinstrument. Het geeft een overzicht van de mogelijkheden om de kwaliteit van de geboden palliatieve zorg te evalueren en verduidelijkt begrippen in de kwaliteitszorg.
Op 10 oktober is het de Dag van de Palliatieve Zorg. Palliatieve zorg professionaliseert. In Palliatieve zorg in Beeld (IKNL, 2014) is geconstateerd dat er al veel is bereikt, maar ook nog veel onbekend of nog niet onderbouwd is.
Kwaliteit als basisprincipe
VWS stelt dat in 2020 iedere burger verzekerd moet zijn van goede palliatieve zorg op de juiste plaats, op het juiste moment en door de juiste zorgverleners. Daarom is in 2014 het Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ) gestart. Het bereiken van de doelstelling van dit programma vraagt van zorgprofessionals om reflectie op het eigen handelen, het vergelijken van uitkomsten van zorg met andere professionals of zorgorganisaties en werken aan continue verbetering. Kortom zorg verlenen conform de basisprincipes van kwaliteitszorg.
Diversiteit aan keurmerken, toetsingen en instrumenten
In de wereld van kwaliteitszorg is veel ‘gereedschap’ beschikbaar. Zorgstandaarden, richtlijnen, meetinstrumenten, indicatoren en protocollen zijn gericht op het verbeteren van de zorg. Zorgprofessionals en zorgorganisaties passen het ‘gereedschap’ voor de palliatieve zorg toe. Vaak gebeurt dit op basis van persoonlijke voorkeur en regelmatig met hulp van tijdelijke subsidiesteun.
Samenhang in dit brede palet aan middelen ontbreekt, waardoor bewust kiezen en gericht verbeteren lastig kan zijn. De ontwikkeling van een kwaliteitskader palliatieve zorg moet hier uitkomst gaan bieden. Vooruitlopend op zo’n kwaliteitskader ondersteunt IKNL met deze uitgave de zorgprofessional alvast bij het verbeteren van de palliatieve zorg en het inrichten van een samenhangend kwaliteitssysteem.
Meer informatie en bestellen
De uitgave Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg in beeld kunt u bestellen of downloaden. Voor vragen kunt u contact opnemen met Birgit Fröhleke (manager palliatieve zorg).
Herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase gepubliceerd

De herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase is gepubliceerd. Deze is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals en patiënten en naasten. Hierdoor sluit de richtlijn aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten uit onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met slaapproblemen en met een levensverwachting die korter is dan drie maanden. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn.
lees verderOproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.
lees verder