Datawarehouse voor monitoring bevolkingsonderzoek borstkanker

Het RIVM, de regionale screeningsorganisaties en IKNL hebben op 15 oktober 2015 een overeenkomst getekend voor het gezamenlijk ontwikkelen en beheren van een datawarehouse. Hierin worden gegevens geladen vanuit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en de databank van het bevolkingsonderzoek, zoals het aantal verzonden uitnodigingen, de deelnamegraad en de verwijzingen. De landelijke monitor en evaluatie van het bevolkingsonderzoek borstkanker worden in het datawarehouse ondergebracht. Achterliggend idee is dat de gegevens zo makkelijker beschikbaar komen. 

IKNL levert vanaf 2016 gegevens voor de landelijke monitor van de borstkankerscreening uit dit nieuwe datawarehouse. Het voordeel van een datawarehouse is dat de gegevens van de ziekenhuizen uit de NKR naast de gegevens van het bevolkingsonderzoek gezet kunnen worden. Doordat het datawarehouse gebruik maakt van beveiligde constructies worden de gegevens altijd anoniem getoond en zijn deze niet te herleiden naar cliĆ«nten die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek. Het datawarehouse kan in de nabije toekomst ook worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek.

Gerelateerd nieuws

Internationaal onderzoek: diagnose borstkanker in Nederland relatief vroeg gesteld

In Nederland wordt borstkanker relatief vroeg ontdekt

Borstkanker in Nederland wordt vaker in een vroeg stadium gediagnosticeerd ten opzichte van andere landen. Dat blijkt uit een studie van de International Agency of Cancer Research, gepubliceerd in JAMA Oncology.

lees verder

Meer aandacht voor bijwerkingen in studies en landelijke protocollen

Radiotherapie bij borstkanker

Door toenemende incidentie en prevalentie zullen de komende jaren veel patiĆ«nten bijwerkingen van behandelingen ervaren. Corina van den Hurk, betrokken bij de Multinational Association of Supportive Care in Cancer (MASCC), bundelde met een groep onderzoekers alle internationale kennis over radiatiedermatitis. ‘In het monitoren, onderzoeken en centraal delen van kennis van bijwerkingen in real-world data is nog veel te winnen.'

lees verder