Congres passende zorg in laatste levensfase: ‘Niet alles wat kan, hoeft’

Hoe bereiken we dat mensen in hun laatste levensfase passende zorg krijgen die aansluit bij hun wensen? Artsenfederatie KNMG legde deze vraag voor aan een stuurgroep met vertegenwoordigers van patiënten, artsen, verpleegkundigen, ouderen en oudere migranten. Vrijdag 19 februari 2016 worden de activiteiten belicht die zijn ontplooid om passende zorg dichterbij te brengen tijdens een congres in Domus Medica te Utrecht. Bestuurder Peter Huijgens en Marjolein van Meggelen (adviseur palliatieve zorg) leverden een bijdrage namens IKNL.

De stuurgroep gaf na een evaluatie aan dat er op de eerste plaats maatregelen nodig zijn op de volgende vijf aandachtspunten:

• Het aanvaarden van en het praten over het levenseinde wordt gewoner.
• De wensen van patiënten worden verhelderd en de samenwerking, inclusief overdracht, verbeterd.
• Beslissingen neem je samen: het proces van besluitvorming wordt verbeterd.
• Richtlijnen zijn niet alleen gericht op ‘doen’, maar ook op ‘laten'.
• Het zorgstelsel wordt minder gericht op productie en meer op passendheid.

Bijdrage IKNL
De bijdrage van IKNL bestaat uit het stimuleren van het gebruik van richtlijnen in de palliatieve zorg, begeleiding van organisaties bij de implementatie van richtlijnen en integratie van kennis over richtlijnen in scholingsprogramma’s. Daarnaast is IKNL actief betrokken bij het ondersteunen van transmurale samenwerkingsverbanden en lokale consultatieteams op basis van ‘natuurlijke verwijslijnen’ en de ontwikkeling van het zorgpad Palliatieve zorg. Ook is IKNL betrokken bij het verder uitrollen van het project Palliatieve Thuiszorg (PaTz).

De inbreng van de stuurgroep sluit in grote lijnen aan bij  bevindingen die IKNL eerder signaleerde en samenbundelde in het boek ‘Palliatieve zorg in beeld’ (2014).  Daarin worden eveneens een aantal knelpunten genoemd, waaronder het moeilijk bespreekbaar zijn van het stoppen met een curatieve behandeling en het moeilijk herkennen van de overgang naar de palliatieve fase en het naderend levenseinde. Ook te lang doorbehandelen komt in de praktijk nog steeds voor, Verder is bijvoorbeeld de samenwerking en afstemming tussen professionals nog vatbaar voor verbetering.

Praktische handvatten
Tijdens het symposium passende zorg in laatste levensfase ‘Niet alles wat kan, hoeft’ dat vrijdag 19 februari 2016 wordt gehouden in Domus Medica te Utrecht, bieden diverse sprekers praktische tips en handvatten aan zorgverleners en bestuurders om zelf aan de slag te gaan met dit thema. Zo zullen Joep Douma, Manon Boddaert, Floor Dijxhoorn en Elske van der Pol (IKNL) ingaan op onder andere het belang van een landelijk gedragen kwaliteitskader palliatieve zorg. De rol van verpleegkundigen bij het verlenen van passende zorg komt aan de orde in een presentatie van Sonja Kersten (directeur V&VN) en Marjolein van Meggelen (IKNL).

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder