Congres passende zorg in laatste levensfase: ‘Niet alles wat kan, hoeft’

Hoe bereiken we dat mensen in hun laatste levensfase passende zorg krijgen die aansluit bij hun wensen? Artsenfederatie KNMG legde deze vraag voor aan een stuurgroep met vertegenwoordigers van patiënten, artsen, verpleegkundigen, ouderen en oudere migranten. Vrijdag 19 februari 2016 worden de activiteiten belicht die zijn ontplooid om passende zorg dichterbij te brengen tijdens een congres in Domus Medica te Utrecht. Bestuurder Peter Huijgens en Marjolein van Meggelen (adviseur palliatieve zorg) leverden een bijdrage namens IKNL.

De stuurgroep gaf na een evaluatie aan dat er op de eerste plaats maatregelen nodig zijn op de volgende vijf aandachtspunten:

• Het aanvaarden van en het praten over het levenseinde wordt gewoner.
• De wensen van patiënten worden verhelderd en de samenwerking, inclusief overdracht, verbeterd.
• Beslissingen neem je samen: het proces van besluitvorming wordt verbeterd.
• Richtlijnen zijn niet alleen gericht op ‘doen’, maar ook op ‘laten'.
• Het zorgstelsel wordt minder gericht op productie en meer op passendheid.

Bijdrage IKNL
De bijdrage van IKNL bestaat uit het stimuleren van het gebruik van richtlijnen in de palliatieve zorg, begeleiding van organisaties bij de implementatie van richtlijnen en integratie van kennis over richtlijnen in scholingsprogramma’s. Daarnaast is IKNL actief betrokken bij het ondersteunen van transmurale samenwerkingsverbanden en lokale consultatieteams op basis van ‘natuurlijke verwijslijnen’ en de ontwikkeling van het zorgpad Palliatieve zorg. Ook is IKNL betrokken bij het verder uitrollen van het project Palliatieve Thuiszorg (PaTz).

De inbreng van de stuurgroep sluit in grote lijnen aan bij  bevindingen die IKNL eerder signaleerde en samenbundelde in het boek ‘Palliatieve zorg in beeld’ (2014).  Daarin worden eveneens een aantal knelpunten genoemd, waaronder het moeilijk bespreekbaar zijn van het stoppen met een curatieve behandeling en het moeilijk herkennen van de overgang naar de palliatieve fase en het naderend levenseinde. Ook te lang doorbehandelen komt in de praktijk nog steeds voor, Verder is bijvoorbeeld de samenwerking en afstemming tussen professionals nog vatbaar voor verbetering.

Praktische handvatten
Tijdens het symposium passende zorg in laatste levensfase ‘Niet alles wat kan, hoeft’ dat vrijdag 19 februari 2016 wordt gehouden in Domus Medica te Utrecht, bieden diverse sprekers praktische tips en handvatten aan zorgverleners en bestuurders om zelf aan de slag te gaan met dit thema. Zo zullen Joep Douma, Manon Boddaert, Floor Dijxhoorn en Elske van der Pol (IKNL) ingaan op onder andere het belang van een landelijk gedragen kwaliteitskader palliatieve zorg. De rol van verpleegkundigen bij het verlenen van passende zorg komt aan de orde in een presentatie van Sonja Kersten (directeur V&VN) en Marjolein van Meggelen (IKNL).

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder