Pilot Zorgpad palliatieve zorg van start 2014

IKNL ontwikkelt formats voor tumorspecifieke zorgpaden, die professionals gebruiken om een zorgpad  voor de eigen instelling te ontwikkelen. Deze zorgpaden besteden slechts beperkt aandacht aan palliatieve zorg. Dit viel zorgprofessionals uit ziekenhuizen op. IKNL is daarom gevraagd om mee te denken in de ontwikkeling van een format voor een zorgpad Palliatieve zorg. Ook speelden de geactualiseerde Soncos-normen met aandacht voor palliatieve zorg en de zorgmodule Palliatieve zorg 1.0 een rol.  

Ontwikkeling 
IKNL is gestart met een inventarisatie van bestaande zorgpaden voor palliatieve zorg. Daarna is met experts uit het veld op basis van de volgende vijf fasen van de zorgmodule palliatieve zorg 1.0 een concept zorgpad Palliatieve zorg ontwikkeld:

  1. Markering van het begin van de palliatieve fase

  2. Stadium van meer ziekte- dan symptoomgerichte palliatie

  3. Stadium van meer symptoom- dan ziektegerichte palliatie

  4. Stervensfase

  5. Nazorg

Eerste reactie van een internist-oncoloog bij het zien van de eerste versie van het concept-zorgpad Palliatieve zorg:  “Daar zat ik nou precies op te wachten”

Aanpak pilot
Najaar 2014 start IKNL een pilot met vijf ziekenhuizen om na te gaan of dit format bruikbaar is ter ondersteuning van de ontwikkeling van een zorgpad  in het ziekenhuis. Dit betekent dat, net als bij tumorspecifieke zorgpaden, het zorgpad toegespitst wordt op de eigen organisatie. Uiteraard biedt IKNL ondersteuning bij de implementatie. In het voorjaar 2015 organiseert IKNL een expertmeeting met de pilotinstellingen en experts betrokken bij de ontwikkeling van het concept met als thema ‘Opbrengsten en aanbevelingen’. Zomer 2015 zijn de resultaten beschikbaar voor andere ziekenhuizen.

Verwachte resultaten
Deelnemende ziekenhuizen hebben het  zorgpad Palliatieve zorg beschreven. Hierdoor is duidelijk wie wat doet en wanneer. De verwachting is dat meer transparantie in de werkprocessen de organisatie van de palliatieve zorg in het ziekenhuis zal verbeteren. Evenals de samenwerking met de intra- en  extramurale partners.  

Meer informatie?
Voor meer informatie neem contact op met Marjolein van Meggelen, m.vanmeggelen@iknl.nl.  

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder