Pilot Zorgpad palliatieve zorg van start 2014

IKNL ontwikkelt formats voor tumorspecifieke zorgpaden, die professionals gebruiken om een zorgpad  voor de eigen instelling te ontwikkelen. Deze zorgpaden besteden slechts beperkt aandacht aan palliatieve zorg. Dit viel zorgprofessionals uit ziekenhuizen op. IKNL is daarom gevraagd om mee te denken in de ontwikkeling van een format voor een zorgpad Palliatieve zorg. Ook speelden de geactualiseerde Soncos-normen met aandacht voor palliatieve zorg en de zorgmodule Palliatieve zorg 1.0 een rol.  

Ontwikkeling 
IKNL is gestart met een inventarisatie van bestaande zorgpaden voor palliatieve zorg. Daarna is met experts uit het veld op basis van de volgende vijf fasen van de zorgmodule palliatieve zorg 1.0 een concept zorgpad Palliatieve zorg ontwikkeld:

  1. Markering van het begin van de palliatieve fase

  2. Stadium van meer ziekte- dan symptoomgerichte palliatie

  3. Stadium van meer symptoom- dan ziektegerichte palliatie

  4. Stervensfase

  5. Nazorg

Eerste reactie van een internist-oncoloog bij het zien van de eerste versie van het concept-zorgpad Palliatieve zorg:  “Daar zat ik nou precies op te wachten”

Aanpak pilot
Najaar 2014 start IKNL een pilot met vijf ziekenhuizen om na te gaan of dit format bruikbaar is ter ondersteuning van de ontwikkeling van een zorgpad  in het ziekenhuis. Dit betekent dat, net als bij tumorspecifieke zorgpaden, het zorgpad toegespitst wordt op de eigen organisatie. Uiteraard biedt IKNL ondersteuning bij de implementatie. In het voorjaar 2015 organiseert IKNL een expertmeeting met de pilotinstellingen en experts betrokken bij de ontwikkeling van het concept met als thema ‘Opbrengsten en aanbevelingen’. Zomer 2015 zijn de resultaten beschikbaar voor andere ziekenhuizen.

Verwachte resultaten
Deelnemende ziekenhuizen hebben het  zorgpad Palliatieve zorg beschreven. Hierdoor is duidelijk wie wat doet en wanneer. De verwachting is dat meer transparantie in de werkprocessen de organisatie van de palliatieve zorg in het ziekenhuis zal verbeteren. Evenals de samenwerking met de intra- en  extramurale partners.  

Meer informatie?
Voor meer informatie neem contact op met Marjolein van Meggelen, m.vanmeggelen@iknl.nl.  

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder