Pilot Zorgpad palliatieve zorg van start 2014

IKNL ontwikkelt formats voor tumorspecifieke zorgpaden, die professionals gebruiken om een zorgpad  voor de eigen instelling te ontwikkelen. Deze zorgpaden besteden slechts beperkt aandacht aan palliatieve zorg. Dit viel zorgprofessionals uit ziekenhuizen op. IKNL is daarom gevraagd om mee te denken in de ontwikkeling van een format voor een zorgpad Palliatieve zorg. Ook speelden de geactualiseerde Soncos-normen met aandacht voor palliatieve zorg en de zorgmodule Palliatieve zorg 1.0 een rol.  

Ontwikkeling 
IKNL is gestart met een inventarisatie van bestaande zorgpaden voor palliatieve zorg. Daarna is met experts uit het veld op basis van de volgende vijf fasen van de zorgmodule palliatieve zorg 1.0 een concept zorgpad Palliatieve zorg ontwikkeld:

  1. Markering van het begin van de palliatieve fase

  2. Stadium van meer ziekte- dan symptoomgerichte palliatie

  3. Stadium van meer symptoom- dan ziektegerichte palliatie

  4. Stervensfase

  5. Nazorg

Eerste reactie van een internist-oncoloog bij het zien van de eerste versie van het concept-zorgpad Palliatieve zorg:  “Daar zat ik nou precies op te wachten”

Aanpak pilot
Najaar 2014 start IKNL een pilot met vijf ziekenhuizen om na te gaan of dit format bruikbaar is ter ondersteuning van de ontwikkeling van een zorgpad  in het ziekenhuis. Dit betekent dat, net als bij tumorspecifieke zorgpaden, het zorgpad toegespitst wordt op de eigen organisatie. Uiteraard biedt IKNL ondersteuning bij de implementatie. In het voorjaar 2015 organiseert IKNL een expertmeeting met de pilotinstellingen en experts betrokken bij de ontwikkeling van het concept met als thema ‘Opbrengsten en aanbevelingen’. Zomer 2015 zijn de resultaten beschikbaar voor andere ziekenhuizen.

Verwachte resultaten
Deelnemende ziekenhuizen hebben het  zorgpad Palliatieve zorg beschreven. Hierdoor is duidelijk wie wat doet en wanneer. De verwachting is dat meer transparantie in de werkprocessen de organisatie van de palliatieve zorg in het ziekenhuis zal verbeteren. Evenals de samenwerking met de intra- en  extramurale partners.  

Meer informatie?
Voor meer informatie neem contact op met Marjolein van Meggelen, m.vanmeggelen@iknl.nl.  

Gerelateerd nieuws

Behandeldoel beïnvloedt reisbereidheid in de medisch-oncologische zorg niet

rijden snelweg In aansluiting op de eerder gepubliceerde landelijke flashmobstudie over de reisbereidheid van oncologische patiënten – in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde met als titel Hoe lang zijn patiënten bereid te reizen voor medisch-oncologische zorg? – zijn aanvullende analyses uitgevoerd naar mogelijke verschillen in reisbereidheid tussen curatief en palliatief behandelde kankerpatiënten. Er werden geen grote verschillen gevonden. lees verder

Taakomschrijving en praktijkvoorbeelden van Vast Aanspreekpunt Oncologie nu beschikbaar

beeldlogo VAP Een belangrijke mijlpaal van het project ‘Vast Aanspreekpunt (VAP) Oncologie buiten de muren van het ziekenhuis’ is behaald. Vanaf vandaag zijn de definitie en taakomschrijving van de rol van VAP Oncologie buiten de muren van het ziekenhuis en het rapport praktijkvoorbeelden beschikbaar.  lees verder