Pilot Zorgpad palliatieve zorg van start 2014

IKNL ontwikkelt formats voor tumorspecifieke zorgpaden, die professionals gebruiken om een zorgpad  voor de eigen instelling te ontwikkelen. Deze zorgpaden besteden slechts beperkt aandacht aan palliatieve zorg. Dit viel zorgprofessionals uit ziekenhuizen op. IKNL is daarom gevraagd om mee te denken in de ontwikkeling van een format voor een zorgpad Palliatieve zorg. Ook speelden de geactualiseerde Soncos-normen met aandacht voor palliatieve zorg en de zorgmodule Palliatieve zorg 1.0 een rol.  

Ontwikkeling 
IKNL is gestart met een inventarisatie van bestaande zorgpaden voor palliatieve zorg. Daarna is met experts uit het veld op basis van de volgende vijf fasen van de zorgmodule palliatieve zorg 1.0 een concept zorgpad Palliatieve zorg ontwikkeld:

  1. Markering van het begin van de palliatieve fase

  2. Stadium van meer ziekte- dan symptoomgerichte palliatie

  3. Stadium van meer symptoom- dan ziektegerichte palliatie

  4. Stervensfase

  5. Nazorg

Eerste reactie van een internist-oncoloog bij het zien van de eerste versie van het concept-zorgpad Palliatieve zorg:  “Daar zat ik nou precies op te wachten”

Aanpak pilot
Najaar 2014 start IKNL een pilot met vijf ziekenhuizen om na te gaan of dit format bruikbaar is ter ondersteuning van de ontwikkeling van een zorgpad  in het ziekenhuis. Dit betekent dat, net als bij tumorspecifieke zorgpaden, het zorgpad toegespitst wordt op de eigen organisatie. Uiteraard biedt IKNL ondersteuning bij de implementatie. In het voorjaar 2015 organiseert IKNL een expertmeeting met de pilotinstellingen en experts betrokken bij de ontwikkeling van het concept met als thema ‘Opbrengsten en aanbevelingen’. Zomer 2015 zijn de resultaten beschikbaar voor andere ziekenhuizen.

Verwachte resultaten
Deelnemende ziekenhuizen hebben het  zorgpad Palliatieve zorg beschreven. Hierdoor is duidelijk wie wat doet en wanneer. De verwachting is dat meer transparantie in de werkprocessen de organisatie van de palliatieve zorg in het ziekenhuis zal verbeteren. Evenals de samenwerking met de intra- en  extramurale partners.  

Meer informatie?
Voor meer informatie neem contact op met Marjolein van Meggelen, m.vanmeggelen@iknl.nl.  

Gerelateerd nieuws

Evaluatie van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland

Evaluatie van het kwaliteitskader palliatieve zorg

Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland verscheen in 2017 met als doel de palliatieve zorgverlening vanuit de beleving van de patiënt en zijn naaste(n) te verbeteren. Kennen zorgverleners het Kwaliteitskader en wat vinden ze ervan? Dat gaan Palliactief en Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) samen met IKNL gecoördineerd evalueren. PZNL is daarbij penvoerder. Het Kwaliteitskader wordt geëvalueerd op bekendheid onder zorgverleners en de toepasbaarheid ervan, naast andere kwaliteitskaders, handreikingen, standaarden en het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II.

lees verder

Deze week start campagne PZNL: 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'.

campagne PZNL

“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL. “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL deze week met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.

lees verder