Palliatieve zorg is springlevend

Palliatieve zorg is springlevend. Dat is de conclusie van de invitational conference afgelopen 6 maart over de Goede Voorbeelden Palliatieve Zorg in de regio Amsterdam. In samenwerking met beroepsverenigingen en de netwerken palliatieve zorg verspreidt IKNL Goede Voorbeelden Palliatieve Zorg onder professionals en zorgorganisaties. Dit project Kennisverspreiding Goede Voorbeelden is onderdeel van het ZonMw Verbeterprogramma Palliatieve Zorg. IKNL organiseert hiervoor van oktober 2013 tot oktober 2014 door het hele land invitational conferences en kennismarkten.

Speeddaten groot succes op invitational
Centraal tijdens de invitational conference in Amsterdam stond regionale uitwisseling van kennis en ervaring. Het was georganiseerd voor managers en beleidsmakers. Kees Ahaus, directeur Stichting Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO en parttime hoogleraar RUG, sprak over de Zorgmodule palliatieve zorg 1.0 en de patiënt als middelpunt van de zorg. De ruim 90 aanwezigen konden speeddaten met experts van de Goede Voorbeelden. De deelnemers maakten in groten getale gebruik van de mogelijkheid om meer te weten over de Goede Voorbeelden voor de palliatieve zorg in hun organisatie. Aanwezigen waren positief verrast dat er zoveel kennis en inzichten beschikbaar zijn.

Start nieuwe PaTz-groepen 
Voor het project Kennisverspreiding Goede Voorbeelden zijn in samenwerking met Stichting PaTz tien nieuwe PaTz-groepen (Palliatieve Thuiszorg) gestart. PaTz is een werkwijze waarbij huisartsen en wijkverpleegkundigen in een bepaalde wijk/regio tweemaandelijks samenkomen om met een deskundige casuïstiek rondom palliatieve zorg te bespreken. De zogenoemde surprise question (zou het mij verbazen als patiënt X binnen een jaar zou overlijden?) brengt patiënten in kaart die palliatieve zorg nodig hebben. Deze patiënten worden in de bijeenkomsten besproken.

Goede voorbeelden

De goede voorbeelden palliatieve zorg zijn beschikbaar op www.palliaweb.nl/onderwijs/goede-voorbeelden.  

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder