Palliatieve zorg is springlevend
Palliatieve zorg is springlevend. Dat is de conclusie van de invitational conference afgelopen 6 maart over de Goede Voorbeelden Palliatieve Zorg in de regio Amsterdam. In samenwerking met beroepsverenigingen en de netwerken palliatieve zorg verspreidt IKNL Goede Voorbeelden Palliatieve Zorg onder professionals en zorgorganisaties. Dit project Kennisverspreiding Goede Voorbeelden is onderdeel van het ZonMw Verbeterprogramma Palliatieve Zorg. IKNL organiseert hiervoor van oktober 2013 tot oktober 2014 door het hele land invitational conferences en kennismarkten.
Speeddaten groot succes op invitational
Centraal tijdens de invitational conference in Amsterdam stond regionale uitwisseling van kennis en ervaring. Het was georganiseerd voor managers en beleidsmakers. Kees Ahaus, directeur Stichting Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO en parttime hoogleraar RUG, sprak over de Zorgmodule palliatieve zorg 1.0 en de patiënt als middelpunt van de zorg. De ruim 90 aanwezigen konden speeddaten met experts van de Goede Voorbeelden. De deelnemers maakten in groten getale gebruik van de mogelijkheid om meer te weten over de Goede Voorbeelden voor de palliatieve zorg in hun organisatie. Aanwezigen waren positief verrast dat er zoveel kennis en inzichten beschikbaar zijn.
Start nieuwe PaTz-groepen
Voor het project Kennisverspreiding Goede Voorbeelden zijn in samenwerking met Stichting PaTz tien nieuwe PaTz-groepen (Palliatieve Thuiszorg) gestart. PaTz is een werkwijze waarbij huisartsen en wijkverpleegkundigen in een bepaalde wijk/regio tweemaandelijks samenkomen om met een deskundige casuïstiek rondom palliatieve zorg te bespreken. De zogenoemde surprise question (zou het mij verbazen als patiënt X binnen een jaar zou overlijden?) brengt patiënten in kaart die palliatieve zorg nodig hebben. Deze patiënten worden in de bijeenkomsten besproken.
Goede voorbeelden
De goede voorbeelden palliatieve zorg zijn beschikbaar op www.palliaweb.nl/onderwijs/goede-voorbeelden.
Evaluatie van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland

Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland verscheen in 2017 met als doel de palliatieve zorgverlening vanuit de beleving van de patiënt en zijn naaste(n) te verbeteren. Kennen zorgverleners het Kwaliteitskader en wat vinden ze ervan? Dat gaan Palliactief en Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) samen met IKNL gecoördineerd evalueren. PZNL is daarbij penvoerder. Het Kwaliteitskader wordt geëvalueerd op bekendheid onder zorgverleners en de toepasbaarheid ervan, naast andere kwaliteitskaders, handreikingen, standaarden en het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II.
lees verderDeze week start campagne PZNL: 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'.

“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL. “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL deze week met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.
lees verder