Palliatieve zorg is springlevend

Palliatieve zorg is springlevend. Dat is de conclusie van de invitational conference afgelopen 6 maart over de Goede Voorbeelden Palliatieve Zorg in de regio Amsterdam. In samenwerking met beroepsverenigingen en de netwerken palliatieve zorg verspreidt IKNL Goede Voorbeelden Palliatieve Zorg onder professionals en zorgorganisaties. Dit project Kennisverspreiding Goede Voorbeelden is onderdeel van het ZonMw Verbeterprogramma Palliatieve Zorg. IKNL organiseert hiervoor van oktober 2013 tot oktober 2014 door het hele land invitational conferences en kennismarkten.

Speeddaten groot succes op invitational
Centraal tijdens de invitational conference in Amsterdam stond regionale uitwisseling van kennis en ervaring. Het was georganiseerd voor managers en beleidsmakers. Kees Ahaus, directeur Stichting Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO en parttime hoogleraar RUG, sprak over de Zorgmodule palliatieve zorg 1.0 en de patiënt als middelpunt van de zorg. De ruim 90 aanwezigen konden speeddaten met experts van de Goede Voorbeelden. De deelnemers maakten in groten getale gebruik van de mogelijkheid om meer te weten over de Goede Voorbeelden voor de palliatieve zorg in hun organisatie. Aanwezigen waren positief verrast dat er zoveel kennis en inzichten beschikbaar zijn.

Start nieuwe PaTz-groepen 
Voor het project Kennisverspreiding Goede Voorbeelden zijn in samenwerking met Stichting PaTz tien nieuwe PaTz-groepen (Palliatieve Thuiszorg) gestart. PaTz is een werkwijze waarbij huisartsen en wijkverpleegkundigen in een bepaalde wijk/regio tweemaandelijks samenkomen om met een deskundige casuïstiek rondom palliatieve zorg te bespreken. De zogenoemde surprise question (zou het mij verbazen als patiënt X binnen een jaar zou overlijden?) brengt patiënten in kaart die palliatieve zorg nodig hebben. Deze patiënten worden in de bijeenkomsten besproken.

Goede voorbeelden

De goede voorbeelden palliatieve zorg zijn beschikbaar op www.palliaweb.nl/onderwijs/goede-voorbeelden.  

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder