Nationaal Programma Palliatieve Zorg van start in 2014
Op verzoek van het ministerie van VWS ontwikkelt ZonMw een Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ). Doel van het programma is dat in 2020 iedere burger, als het aan de orde is, verzekerd is van goede palliatieve zorg op de juiste plaats, op het juiste moment en met de juiste zorg en ondersteuning.
IKNL ondersteunt de doelstellingen van het nationale programma en vooral de netwerkvorming op lokaal en regionaal niveau. De natuurlijke verwijslijnen vormen hiervoor de basis. Daarnaast richt IKNL zich op kennisdeling door deskundigheidsbevordering en implementatie van specifieke hulpmiddelen.
Patiënt en naasten centraal
Binnen het programma is aandacht voor samenhang tussen praktijk, onderzoek en onderwijs.
Uitgangspunt is dat palliatieve zorg de wensen en behoeften van de patiënt en diens naasten centraal stelt. Palliatieve zorg maakt deel uit van de reguliere zorgverlening en wordt zo dichtbij mogelijk georganiseerd. Er is vooral aandacht voor de kwaliteit van leven van de palliatieve patiënt en diens mantelzorgers.
Input vanuit het veld
Het programma wordt zoveel mogelijk ingericht en uitgevoerd met input van onderaf, dat wil zeggen in samenspraak met alle betrokken partijen in de palliatieve zorg. Andere aandachtspunten, naast samenwerking, zijn het gebruik maken van best practices en andere factoren die hun succes al bewezen hebben. Er is ook aandacht voor toegang tot en uitwisseling van informatie die voortkomt uit de projecten en voor monitoring. De uitkomsten zullen breed beschikbaar zijn.
Verbeterprogramma Palliatieve Zorg
Het is de bedoeling dat het lopende Verbeterprogramma Palliatieve Zorg van ZonMw deel gaat uitmaken van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg. De looptijd van het NPPZ is van 2014 tot 2020. In juli is een eerste globale opzet van de programmatekst gereed. In het najaar volgt de nadere invulling van het programma.
Meer informatie
Verbeterprogramma Palliatieve Zorg
Nationaal Programma Palliatieve Zorg
Herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase gepubliceerd

De herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase is gepubliceerd. Deze is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals en patiënten en naasten. Hierdoor sluit de richtlijn aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten uit onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met slaapproblemen en met een levensverwachting die korter is dan drie maanden. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn.
lees verderOproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.
lees verder