Nationaal Programma Palliatieve Zorg van start in 2014
Op verzoek van het ministerie van VWS ontwikkelt ZonMw een Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ). Doel van het programma is dat in 2020 iedere burger, als het aan de orde is, verzekerd is van goede palliatieve zorg op de juiste plaats, op het juiste moment en met de juiste zorg en ondersteuning.
IKNL ondersteunt de doelstellingen van het nationale programma en vooral de netwerkvorming op lokaal en regionaal niveau. De natuurlijke verwijslijnen vormen hiervoor de basis. Daarnaast richt IKNL zich op kennisdeling door deskundigheidsbevordering en implementatie van specifieke hulpmiddelen.
Patiënt en naasten centraal
Binnen het programma is aandacht voor samenhang tussen praktijk, onderzoek en onderwijs.
Uitgangspunt is dat palliatieve zorg de wensen en behoeften van de patiënt en diens naasten centraal stelt. Palliatieve zorg maakt deel uit van de reguliere zorgverlening en wordt zo dichtbij mogelijk georganiseerd. Er is vooral aandacht voor de kwaliteit van leven van de palliatieve patiënt en diens mantelzorgers.
Input vanuit het veld
Het programma wordt zoveel mogelijk ingericht en uitgevoerd met input van onderaf, dat wil zeggen in samenspraak met alle betrokken partijen in de palliatieve zorg. Andere aandachtspunten, naast samenwerking, zijn het gebruik maken van best practices en andere factoren die hun succes al bewezen hebben. Er is ook aandacht voor toegang tot en uitwisseling van informatie die voortkomt uit de projecten en voor monitoring. De uitkomsten zullen breed beschikbaar zijn.
Verbeterprogramma Palliatieve Zorg
Het is de bedoeling dat het lopende Verbeterprogramma Palliatieve Zorg van ZonMw deel gaat uitmaken van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg. De looptijd van het NPPZ is van 2014 tot 2020. In juli is een eerste globale opzet van de programmatekst gereed. In het najaar volgt de nadere invulling van het programma.
Meer informatie
Verbeterprogramma Palliatieve Zorg
Nationaal Programma Palliatieve Zorg
Deze week start campagne PZNL: 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'.

“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL. “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL deze week met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.
lees verderTijdige integratie palliatieve zorg in álle domeinen reguliere zorg nodig

Het aantal mensen met een levensbedreigende ziekte in Nederland neemt toe. Voor al deze mensen is palliatieve zorg - die je krijgt als je weet dat je niet meer kunt genezen - van groot belang. Om hoogwaardige palliatieve zorg op het juiste moment, op de juiste plek en door de juiste zorgverlener te realiseren is tijdige integratie van palliatieve zorg in álle domeinen van reguliere zorg nodig. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van IKNL-onderzoeker Dr. Manon Boddaert, die hierop op 15 maart 2023 promoveerde. Het onderzoek geeft inzicht in de meerwaarde, beschikbaarheid én toegankelijkheid van palliatieve zorg in Nederland. Daarnaast beschrijft het de totstandkoming van het nationale Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland en presenteert het daaruit de essenties om zorgverleners te ondersteunen in het bieden van hoogwaardige palliatieve zorg.
lees verder