Evaluatie richtlijn Ovariumcarcinoom: behandeling patiënten sterk veranderd

Met behulp van gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) zijn negen aanbevelingen geëvalueerd van de in 2009 verschenen richtlijn Epitheliaal ovariumcarcinoom. De evaluatie heeft plaatsgevonden in de regio’s Rotterdam, Groningen en Enschede. Vastgesteld kan worden dat de behandeling van patiënten met deze vorm van kanker de laatste jaren is veranderd.

Onder 372 patiënten met de diagnose ovariumcarcinoom zijn gegevens verzameld. De belangrijkste veranderingen in behandeling zijn:

  • Er is een toename van het aantal behandelingen van patiënten met een vergevorderd ovariumcarcinoom in de universitaire centra en zogeheten hoogvolume ziekenhuizen.

  • De gynaecologisch oncoloog is bij ruim driekwart van de operaties aanwezig.

  • Of een patiënt besproken is tijdens het MDO is lastig te evalueren door incomplete dossiervoering. Betere documentatie in het medisch dossier zal hierover in de toekomst uitsluitsel kunnen geven.

  • Het aantal stadiëringsoperaties waarbij ten minste zeven (van de tien) onderdelen zijn uitgevoerd is nog steeds erg laag en voor verbetering vatbaar.

  • Het aantal complete debulkingsoperaties is in de periode 2009-2011 gestegen van 23% naar 37%.

  • Het aantal patiënten dat chemotherapie krijgt na operatie van een nog niet vergevorderd ovariumcarcinoom is lager dan op grond van de richtlijn wordt aanbevolen.

  • Ruim 80% van de patiënten met een vergevorderd ovariumcarcinoom krijgt chemotherapie.

  • De voorgeschreven cytostatica en het aantal kuren zijn conform de aanbevelingen in de richtlijn.

Meer informatie: Janneke Verloop (onderzoeker IKNL) of Thijs van Vegchel (procesbegeleider IKNL)

Gerelateerd nieuws

Uitzaaiingen in het buikvlies: vooruitgang in behandeling, maar prognose blijft slecht

Het proefschrift van Anouk Rijken over buikvliesuitzaaiingen Ruim 3700 patiënten met kanker hebben jaarlijks te maken met uitzaaiingen naar het buikvlies (peritoneale metastasen). Zo'n 20 jaar geleden werd dit als een terminale ziekte beschouwd, zonder effectieve behandelopties. Tegenwoordig is er sprake van een meer proactieve houding vanwege meer beschikbare behandelopties, afhankelijk van de locatie van de primaire tumor. Daarmee ontstond ook een behoefte aan actuele epidemiologische gegevens. Deze staan gebundeld in het proefschrift van Anouk Rijken (Catharina Ziekenhuis / IKNL), die ze op 29 februari verdedigt aan de Universiteit van Maastricht. lees verder

Start HERACLES-project: innovatief data delen om impact van kanker te verminderen

Data

Kanker heeft een grote impact op het leven van mensen en de maatschappij. Inzichten uit data helpen om kanker te voorkomen, sneller op te kunnen sporen en beter te behandelen. Daarvoor is het samenbrengen van databronnen essentieel. Daarom gaat IKNL met andere gerenommeerde partijen in Nederland samenwerken in het HERACLES-project. Doel is om de impact van kanker te verminderen door een innovatieve, privacy-vriendelijke infrastructuur en afsprakenstelsel voor breed data delen op te zetten. De ambitie is hiermee leidend te zijn in Europa. De eerste resultaten worden medio 2023 verwacht.

lees verder