Drukbezochte conferenties Goede Voorbeelden palliatieve zorg

In samenwerking met beroepsverenigingen en de netwerken palliatieve zorg verspreidt IKNL Goede Voorbeelden palliatieve zorg onder professionals en zorgorganisaties. Dit project Kennisverspreiding Goede Voorbeelden is onderdeel van het ZonMw-Verbeterprogramma Palliatieve Zorg. IKNL organiseerde hiervoor een jaar lang door het hele land invitational conferences en kennismarkten.

De invitational conferences werden onder andere in Assen en Leiden gehouden. Managers, opleidingsfunctionarissen, kwaliteitsadviseurs en trekkers in de palliatieve zorg waren in groten getale aanwezig.

Dag in Leiden
Dagvoorzitter Richard Starmans – huisarts en zelf zeer betrokken bij palliatieve patiënten - loodste de deelnemers voortvarend door het programma. Starmans opende met zijn persoonlijke dilemma’s bij een patiënt in de palliatieve fase, die herkenbaar waren voor het publiek. Na een presentatie van ZonMW over het Verbeterprogramma was het tijd voor de workshops over de verschillende Goede Voorbeelden: Besluitvorming in de palliatieve fase, Zorgpad Stervenfase, Mantelzorgondersteuning, Sterven op je Eigen Manier (STEM) en PaTz.

De beleidsmakers luisterden in een parallel programma onder meer naar een presentatie over de ins & outs van de Zorgmodule palliatieve zorg en een onderzoek naar het perspectief van naasten bij patiënten in de palliatieve fase. Ondertussen kon men zich op de kennismarkt laten informeren over alle Goede Voorbeelden en waren er tips voor succesvol implementeren van Goede Voorbeelden (met dank aan Nivel).

We doen het goed, maar het kan beter
Hoe doen we het nu? En wat kunnen we doen om de palliatieve zorg verder te verbeteren? In Assen schetste An Reyners, internist-oncoloog in het UMCG, de contouren van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg. Zij benadrukte het belang van samenwerking. Kees Ahaus, directeur Stichting Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO en parttime hoogleraar RUG, sprak over de Zorgmodule palliatieve zorg 1.0 en de patiënt als middelpunt. Op de drukbezochte informatiemarkt kregen de aanwezigen aanvullende informatie over verschillende Goede Voorbeelden. De stands werden bemand door enthousiaste deskundigen uit de regio.

Goede combinatie
Door de combinatie invitational conference en kennismarkt maakte een divers publiek kennis met elkaar en met de palliatieve zorg in de regio. Dit werd als erg prettig ervaren. ’Een veelzijdig programma', 'informatief' en 'interessant om vanuit diverse invalshoeken naar palliatieve zorg te kijken', ‘er is veel informatie beschikbaar’ en 'leuk dat de workshops interactief waren’ waren een paar reacties van deelnemers. 

Goede voorbeelden

De goede voorbeelden palliatieve zorg zijn beschikbaar op www.palliaweb.nl/onderwijs/goede-voorbeelden.  

 

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder