Drukbezochte conferenties Goede Voorbeelden palliatieve zorg

In samenwerking met beroepsverenigingen en de netwerken palliatieve zorg verspreidt IKNL Goede Voorbeelden palliatieve zorg onder professionals en zorgorganisaties. Dit project Kennisverspreiding Goede Voorbeelden is onderdeel van het ZonMw-Verbeterprogramma Palliatieve Zorg. IKNL organiseerde hiervoor een jaar lang door het hele land invitational conferences en kennismarkten.

De invitational conferences werden onder andere in Assen en Leiden gehouden. Managers, opleidingsfunctionarissen, kwaliteitsadviseurs en trekkers in de palliatieve zorg waren in groten getale aanwezig.

Dag in Leiden
Dagvoorzitter Richard Starmans – huisarts en zelf zeer betrokken bij palliatieve patiënten - loodste de deelnemers voortvarend door het programma. Starmans opende met zijn persoonlijke dilemma’s bij een patiënt in de palliatieve fase, die herkenbaar waren voor het publiek. Na een presentatie van ZonMW over het Verbeterprogramma was het tijd voor de workshops over de verschillende Goede Voorbeelden: Besluitvorming in de palliatieve fase, Zorgpad Stervenfase, Mantelzorgondersteuning, Sterven op je Eigen Manier (STEM) en PaTz.

De beleidsmakers luisterden in een parallel programma onder meer naar een presentatie over de ins & outs van de Zorgmodule palliatieve zorg en een onderzoek naar het perspectief van naasten bij patiënten in de palliatieve fase. Ondertussen kon men zich op de kennismarkt laten informeren over alle Goede Voorbeelden en waren er tips voor succesvol implementeren van Goede Voorbeelden (met dank aan Nivel).

We doen het goed, maar het kan beter
Hoe doen we het nu? En wat kunnen we doen om de palliatieve zorg verder te verbeteren? In Assen schetste An Reyners, internist-oncoloog in het UMCG, de contouren van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg. Zij benadrukte het belang van samenwerking. Kees Ahaus, directeur Stichting Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO en parttime hoogleraar RUG, sprak over de Zorgmodule palliatieve zorg 1.0 en de patiënt als middelpunt. Op de drukbezochte informatiemarkt kregen de aanwezigen aanvullende informatie over verschillende Goede Voorbeelden. De stands werden bemand door enthousiaste deskundigen uit de regio.

Goede combinatie
Door de combinatie invitational conference en kennismarkt maakte een divers publiek kennis met elkaar en met de palliatieve zorg in de regio. Dit werd als erg prettig ervaren. ’Een veelzijdig programma', 'informatief' en 'interessant om vanuit diverse invalshoeken naar palliatieve zorg te kijken', ‘er is veel informatie beschikbaar’ en 'leuk dat de workshops interactief waren’ waren een paar reacties van deelnemers. 

Goede voorbeelden

De goede voorbeelden palliatieve zorg zijn beschikbaar op www.palliaweb.nl/onderwijs/goede-voorbeelden.  

 

Gerelateerd nieuws

Herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase gepubliceerd

Senior vrouw in bed wakker

De herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase is gepubliceerd. Deze is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals en patiënten en naasten. Hierdoor sluit de richtlijn aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten uit onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met slaapproblemen en met een levensverwachting die korter is dan drie maanden. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn. 

lees verder

Oproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Handen zorgprofessional op laptop

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.

lees verder