De richtlijn Prostaatcarcinoom is beschikbaar

De richtlijn Prostaatcarcinoom geeft betrokken medisch specialisten en verpleegkundigen aanbevelingen voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg (diagnostiek, behandeling, begeleiding) en kwaliteit van leven voor mannen met (verdenking op) prostaatcarcinoom.
 

De richtlijn is gemaakt in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) met ondersteuning van IKNL Ook diverse andere beroepsgroepen en patiënten zijn betrokken.

Prostaatcarcinoom is de meest voorkomende kanker onder Nederlandse mannen. Het aantal nieuwe patiënten per jaar steeg de afgelopen jaren van ongeveer 9.800 (2007) tot 11.500 (2011) en neemt naar verwachting toe tot meer dan 17.000 in 2020. Het totaal aantal mannen met (in de voorafgaande tien jaar gediagnosticeerde) prostaatcarcinoom zal toenemen van ongeveer 60.000 in 2010 tot zo’n 106.000 in 2020. Dit zal een grote belasting geven voor de urologische praktijk.

Mede als gevolg van het gebruik van de PSA-test wordt de ziekte vaak al in een eerder stadium ontdekt. Gezien het trage beloop van de ziekte, is het dan niet altijd nodig meteen te gaan behandelen. Bovendien kan behandeling tot andere klachten leiden.

Het voorkomen van overbehandeling (bijvoorbeeld door bij laag-risico patiënten te kiezen voor actief volgen) is dan ook een belangrijk thema binnen de richtlijn. Recent aangetoonde (KWF Kankerbestrijding, januari 2014) regionale verschillen in het behandelbeleid bij deze patiënten suggereren dat op dit gebied nog winst te behalen valt. Gedeelde besluitvorming tussen arts en patiënt speelt hierbij en rol. Daarnaast is goed beeldvormend onderzoek om bijvoorbeeld de agressiviteit van de tumor te bepalen een belangrijke voorwaarde. NVU en IKNL schenken hier aandacht aan bij de implementatie van de richtlijn. 

Een ander belangrijk aandachtspunt zijn de verbeterde behandelmogelijkheden bij castratie-resistent prostaatcarcinoom die geleid hebben tot een betere overleving. 

De herziene richtlijn Prostaatcarcinoom is beschikbaar via www.oncoline.nl/prostaatcarcinoom

Heeft u interesse in begeleiding bij de implementatie van deze richtlijn, neem dan contact op met uw IKNL-adviseur.

Gerelateerd nieuws

Impact van urineverlies na operatie of bestraling bij prostaatkanker

urineverlies bij prostaatkanker

Eén op de drie mannen die na een operatie of bestraling voor prostaatkanker urineverlies heeft, ervaart altijd of vaak negatieve invloed van urineverlies op het gebied van seksualiteit en intimiteit en bij onderweg zijn. Daarnaast maakt het urineverlies een kwart van de mannen onzeker en een op de vijf mannen schaamt zich ervoor. Dit blijkt uit de Doneer Je Ervaring-peiling van de Prostaatkankerstichting onder 974 mannen die na een operatie of bestraling voor prostaatkanker te maken kregen met urineverlies. 

lees verder

Movember: extra aandacht voor prostaatkanker en zaadbalkanker

hand met plaksnor

Movember staat in het teken van de gezondheid van de man in het algemeen én om speciale aandacht te vragen voor prostaatkanker en zaadbalkanker. In dit kader zet IKNL de actuele cijfers voor incidentie en overleving op een rij. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij Nederlandse mannen. Bijna 15.000 mannen kregen deze diagnose in 2022. Zaadbalkanker komt minder vaak voor. In 2022 kregen bijna 1000 mannen de diagnose zaadbalkanker. De overleving van mannen met een tumor in de mannelijke geslachtsorganen is in vergelijking met andere vormen van kanker redelijk goed; de 10-jaarsoverleving voor prostaatkanker is bijna 80% en voor patiënten met zaadbalkanker is dit 95%.

lees verder