De richtlijn Prostaatcarcinoom is beschikbaar

De richtlijn Prostaatcarcinoom geeft betrokken medisch specialisten en verpleegkundigen aanbevelingen voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg (diagnostiek, behandeling, begeleiding) en kwaliteit van leven voor mannen met (verdenking op) prostaatcarcinoom.
 

De richtlijn is gemaakt in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) met ondersteuning van IKNL Ook diverse andere beroepsgroepen en patiënten zijn betrokken.

Prostaatcarcinoom is de meest voorkomende kanker onder Nederlandse mannen. Het aantal nieuwe patiënten per jaar steeg de afgelopen jaren van ongeveer 9.800 (2007) tot 11.500 (2011) en neemt naar verwachting toe tot meer dan 17.000 in 2020. Het totaal aantal mannen met (in de voorafgaande tien jaar gediagnosticeerde) prostaatcarcinoom zal toenemen van ongeveer 60.000 in 2010 tot zo’n 106.000 in 2020. Dit zal een grote belasting geven voor de urologische praktijk.

Mede als gevolg van het gebruik van de PSA-test wordt de ziekte vaak al in een eerder stadium ontdekt. Gezien het trage beloop van de ziekte, is het dan niet altijd nodig meteen te gaan behandelen. Bovendien kan behandeling tot andere klachten leiden.

Het voorkomen van overbehandeling (bijvoorbeeld door bij laag-risico patiënten te kiezen voor actief volgen) is dan ook een belangrijk thema binnen de richtlijn. Recent aangetoonde (KWF Kankerbestrijding, januari 2014) regionale verschillen in het behandelbeleid bij deze patiënten suggereren dat op dit gebied nog winst te behalen valt. Gedeelde besluitvorming tussen arts en patiënt speelt hierbij en rol. Daarnaast is goed beeldvormend onderzoek om bijvoorbeeld de agressiviteit van de tumor te bepalen een belangrijke voorwaarde. NVU en IKNL schenken hier aandacht aan bij de implementatie van de richtlijn. 

Een ander belangrijk aandachtspunt zijn de verbeterde behandelmogelijkheden bij castratie-resistent prostaatcarcinoom die geleid hebben tot een betere overleving. 

De herziene richtlijn Prostaatcarcinoom is beschikbaar via www.oncoline.nl/prostaatcarcinoom

Heeft u interesse in begeleiding bij de implementatie van deze richtlijn, neem dan contact op met uw IKNL-adviseur.

Gerelateerd nieuws

Nieuw rapport legt verschillen in behandeling bij kanker bloot

Sociaaleconomische status en kanker: verschillen rondom behandeling Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een tumorgerichte behandeling dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt onder meer uit een vandaag gepubliceerde nieuwe studie naar sociaaleconomische status en kanker door IKNL. In dit tweede deel van een drieluik over kanker en sociaaleconomische status in Nederland gaat het specifiek over behandelverschillen bij kanker in relatie tot het inkomen van patiënten. Dit is bekeken voor vijf veel voorkomende tumorsoorten: borstkanker, niet-kleincellige longkanker, darmkanker, prostaatkanker en melanoom. De resultaten tonen aan dat inkomen samenhangt met de manier waarop kanker wordt behandeld, wat kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg. lees verder

Impact van urineverlies na operatie of bestraling bij prostaatkanker

urineverlies bij prostaatkanker

Eén op de drie mannen die na een operatie of bestraling voor prostaatkanker urineverlies heeft, ervaart altijd of vaak negatieve invloed van urineverlies op het gebied van seksualiteit en intimiteit en bij onderweg zijn. Daarnaast maakt het urineverlies een kwart van de mannen onzeker en een op de vijf mannen schaamt zich ervoor. Dit blijkt uit de Doneer Je Ervaring-peiling van de Prostaatkankerstichting onder 974 mannen die na een operatie of bestraling voor prostaatkanker te maken kregen met urineverlies. 

lees verder