Consultatiefase handreiking ‘Veilig omgaan met cytostatica’ gestart

De handreiking ‘Veilig omgaan met cytostatica’ is ontwikkeld door een multidisciplinaire werkgroep en is bestemd voor alle professionals die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten die behandeld worden met cytostatica.

In de dagelijkse praktijk zijn er veel vragen over de juiste manier van omgaan met onbedoeld contact en besmetting met cytostatica. De handreiking geeft antwoord op de belangrijkste knelpunten in zowel de intra- als extramurale zorg.

Het is een praktische handreiking geworden met voorbeeldwerkbladen voor ziekenhuis en (vervangende) thuissituatie. Ook bevat het werkbladen voor de schoonmaak van de behandeltafel en hoe te handelen bij kortdurend en/of intensief patiëntcontact. De inhoud is gebaseerd op de huidige inzichten en Arbocatalogi, wetenschappelijk onderzoek of consensus. Naast algemene informatie, verwijst de handreiking altijd naar de juiste bron zodat de informatie actueel blijft.

Uw commentaar kunt u tot 22 december 2014 geven door op enquête te klikken (of door https://nl.surveymonkey.com/s/76RGMBS te kopiëren. De concepttekst van de handreiking kunt u lezen in de enquête.

De werkgroep bespreekt het ontvangen commentaar. Daarna zal de definitieve versie ter autorisatie aangeboden worden aan de wetenschappelijke verenigingen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de handreiking.

Meer informatie
Voor vragen kunt u contact opnemen met Brigitt Demmer, procesbegeleider IKNL via b.demmer@iknl.nl

Gerelateerd nieuws

Vroegtijdig stoppen met systemische behandeling bij stadium IV niet-kleincellig longkanker komt vaak voor

de armen van een patiënt met witte huidskleur en een patiënt met zwarte huidskleur zijn zichtbaar, ze hebben beiden een infuusnaald in de arm Patiënten met stadium IV niet-kleincellig longkanker (NSCLC) zonder drivermutatie ontvangen in slechts 53% van de gevallen systemische behandeling met chemotherapie en/of immunotherapie, ondanks dat deze behandeling de standaard is. Bovendien stopt een aanzienlijk deel van deze behandelingen vroegtijdig. Dat blijkt uit onderzoek van Jet Ankersmid-Matos Miguel (Santeon), gebaseerd op gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en elektronische patiëntendossiers van de zeven Santeon-ziekenhuizen. lees verder

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder