Consultatiefase handreiking ‘Veilig omgaan met cytostatica’ gestart

De handreiking ‘Veilig omgaan met cytostatica’ is ontwikkeld door een multidisciplinaire werkgroep en is bestemd voor alle professionals die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten die behandeld worden met cytostatica.

In de dagelijkse praktijk zijn er veel vragen over de juiste manier van omgaan met onbedoeld contact en besmetting met cytostatica. De handreiking geeft antwoord op de belangrijkste knelpunten in zowel de intra- als extramurale zorg.

Het is een praktische handreiking geworden met voorbeeldwerkbladen voor ziekenhuis en (vervangende) thuissituatie. Ook bevat het werkbladen voor de schoonmaak van de behandeltafel en hoe te handelen bij kortdurend en/of intensief patiëntcontact. De inhoud is gebaseerd op de huidige inzichten en Arbocatalogi, wetenschappelijk onderzoek of consensus. Naast algemene informatie, verwijst de handreiking altijd naar de juiste bron zodat de informatie actueel blijft.

Uw commentaar kunt u tot 22 december 2014 geven door op enquête te klikken (of door https://nl.surveymonkey.com/s/76RGMBS te kopiëren. De concepttekst van de handreiking kunt u lezen in de enquête.

De werkgroep bespreekt het ontvangen commentaar. Daarna zal de definitieve versie ter autorisatie aangeboden worden aan de wetenschappelijke verenigingen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de handreiking.

Meer informatie
Voor vragen kunt u contact opnemen met Brigitt Demmer, procesbegeleider IKNL via b.demmer@iknl.nl

Gerelateerd nieuws

IKNL en Health Base verbeteren informatie rondom bijwerkingen bij oncolytica

team project Bijwerkingen bij kanker

IKNL en Stichting Health Base werken samen aan de verbetering van de informatie rondom bijwerkingen bij oncolytica. De informatie van beide organisaties wordt door het merendeel van de apotheken en ziekenhuizen in Nederland gebruikt. Door samen te kiezen voor één bron zorgen IKNL en Health Base er voor dat patiënten en zorgverleners altijd dezelfde betrouwbare en eenduidige informatie over bijwerkingen ontvangen.

lees verder

Geslacht niet van invloed op relatieve overleving oudere DLBCL-patiënt behandeld met R-CHOP

behandeling met R-CHOP

Eerder was het niet duidelijk of geslacht invloed had op de prognose van oudere patiënten met diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL) die behandeld waren met R-CHOP. Sommige onderzoeken lijken aan te tonen dat mannen in deze patiëntengroep een kortere algemene overleving hebben. Emma Geerdes (IKNL) en collega’s van IKNL en van diverse Nederlandse ziekenhuizen hebben op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) de relatieve 5-jaarsoverleving bij oudere DLBCL-patiënten onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat geslacht niet van invloed is op de overleving van deze patiëntengroep.

lees verder