Steeds betere palliatieve zorg in ziekenhuizen

Uit een rapport van IKNL en Leerhuizen Palliatieve Zorg blijkt dat steeds meer ziekenhuizen initiatieven nemen om de palliatieve zorg te verbeteren. 22 van de 57 ziekenhuizen die een enquête invulden blijken al een palliatief team te hebben en 23 ziekenhuizen geven aan met een dergelijk team te gaan starten.

Ondersteuning door palliatieve teams
Palliatieve teams kunnen ondersteuning geven bij de verlichting van complexe problemen zoals moeilijke symptomen, palliatieve sedatie, euthanasie en besluitvorming. Ook spelen zij een belangrijke ondersteunende rol bij de scholing, implementatie en verankering van bestaande landelijke protocollen. 
Zowel patiënten als artsen en verpleegkundigen blijken veel baat te kunnen hebben bij deze teams. Uit recente onderzoeken is gebleken dat (vroegtijdige) palliatieve zorg kan leiden tot een betere kwaliteit van de zorg rondom het levenseinde. Daarnaast blijkt dat bij betere palliatieve zorg patiënten in hun laatste levensfase minder belastende therapieën ondergaan, mogelijk zelfs langer kunnen leven en leidt goede palliatieve zorg bovendien tot minder kosten.
De ‘Handreiking voor de ontwikkeling, implementatie en verankering van palliatieve zorg in grote organisaties’ was voor Leerhuizen Palliatieve Zorg en IKNL de aanleiding om in samenwerking met Erasmus MC een enquête te verspreiden onder de ziekenhuizen.

Enquêteresultaten
Het rapport laat zien dat een groot aantal ziekenhuizen aan de slag is gegaan om palliatieve zorg meer aandacht te geven. Naast het oprichten van palliatieve teams besteden steeds meer ziekenhuizen aandacht aan scholing. Veel ziekenhuizen geven aan behoefte te hebben aan ondersteuning en samenwerking met anderen. Daarbij noemen zij onder andere: scholing, verankering van richtlijnen en protocollen en financiering van palliatieve teams.

Versneld tempo
IKNL en Leerhuizen Palliatieve Zorg juichen het toe dat einde van dit jaar een Taskforce palliatieve zorg in ziekenhuizen start. Daardoor kunnen pioniers hun kennis en ervaring delen met belangstellende ziekenhuizen. De verwachting is dat hierdoor in versneld tempo het aantal palliatieve teams zal groeien. IKNL en Leerhuizen willen deze enquête jaarlijks herhalen om verdere kwaliteitsverbetering en onderlinge samenwerking te stimuleren.

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder