Steeds betere palliatieve zorg in ziekenhuizen

Uit een rapport van IKNL en Leerhuizen Palliatieve Zorg blijkt dat steeds meer ziekenhuizen initiatieven nemen om de palliatieve zorg te verbeteren. 22 van de 57 ziekenhuizen die een enquête invulden blijken al een palliatief team te hebben en 23 ziekenhuizen geven aan met een dergelijk team te gaan starten.

Ondersteuning door palliatieve teams
Palliatieve teams kunnen ondersteuning geven bij de verlichting van complexe problemen zoals moeilijke symptomen, palliatieve sedatie, euthanasie en besluitvorming. Ook spelen zij een belangrijke ondersteunende rol bij de scholing, implementatie en verankering van bestaande landelijke protocollen. 
Zowel patiënten als artsen en verpleegkundigen blijken veel baat te kunnen hebben bij deze teams. Uit recente onderzoeken is gebleken dat (vroegtijdige) palliatieve zorg kan leiden tot een betere kwaliteit van de zorg rondom het levenseinde. Daarnaast blijkt dat bij betere palliatieve zorg patiënten in hun laatste levensfase minder belastende therapieën ondergaan, mogelijk zelfs langer kunnen leven en leidt goede palliatieve zorg bovendien tot minder kosten.
De ‘Handreiking voor de ontwikkeling, implementatie en verankering van palliatieve zorg in grote organisaties’ was voor Leerhuizen Palliatieve Zorg en IKNL de aanleiding om in samenwerking met Erasmus MC een enquête te verspreiden onder de ziekenhuizen.

Enquêteresultaten
Het rapport laat zien dat een groot aantal ziekenhuizen aan de slag is gegaan om palliatieve zorg meer aandacht te geven. Naast het oprichten van palliatieve teams besteden steeds meer ziekenhuizen aandacht aan scholing. Veel ziekenhuizen geven aan behoefte te hebben aan ondersteuning en samenwerking met anderen. Daarbij noemen zij onder andere: scholing, verankering van richtlijnen en protocollen en financiering van palliatieve teams.

Versneld tempo
IKNL en Leerhuizen Palliatieve Zorg juichen het toe dat einde van dit jaar een Taskforce palliatieve zorg in ziekenhuizen start. Daardoor kunnen pioniers hun kennis en ervaring delen met belangstellende ziekenhuizen. De verwachting is dat hierdoor in versneld tempo het aantal palliatieve teams zal groeien. IKNL en Leerhuizen willen deze enquête jaarlijks herhalen om verdere kwaliteitsverbetering en onderlinge samenwerking te stimuleren.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder