Steeds betere palliatieve zorg in ziekenhuizen

Uit een rapport van IKNL en Leerhuizen Palliatieve Zorg blijkt dat steeds meer ziekenhuizen initiatieven nemen om de palliatieve zorg te verbeteren. 22 van de 57 ziekenhuizen die een enquête invulden blijken al een palliatief team te hebben en 23 ziekenhuizen geven aan met een dergelijk team te gaan starten.

Ondersteuning door palliatieve teams
Palliatieve teams kunnen ondersteuning geven bij de verlichting van complexe problemen zoals moeilijke symptomen, palliatieve sedatie, euthanasie en besluitvorming. Ook spelen zij een belangrijke ondersteunende rol bij de scholing, implementatie en verankering van bestaande landelijke protocollen. 
Zowel patiënten als artsen en verpleegkundigen blijken veel baat te kunnen hebben bij deze teams. Uit recente onderzoeken is gebleken dat (vroegtijdige) palliatieve zorg kan leiden tot een betere kwaliteit van de zorg rondom het levenseinde. Daarnaast blijkt dat bij betere palliatieve zorg patiënten in hun laatste levensfase minder belastende therapieën ondergaan, mogelijk zelfs langer kunnen leven en leidt goede palliatieve zorg bovendien tot minder kosten.
De ‘Handreiking voor de ontwikkeling, implementatie en verankering van palliatieve zorg in grote organisaties’ was voor Leerhuizen Palliatieve Zorg en IKNL de aanleiding om in samenwerking met Erasmus MC een enquête te verspreiden onder de ziekenhuizen.

Enquêteresultaten
Het rapport laat zien dat een groot aantal ziekenhuizen aan de slag is gegaan om palliatieve zorg meer aandacht te geven. Naast het oprichten van palliatieve teams besteden steeds meer ziekenhuizen aandacht aan scholing. Veel ziekenhuizen geven aan behoefte te hebben aan ondersteuning en samenwerking met anderen. Daarbij noemen zij onder andere: scholing, verankering van richtlijnen en protocollen en financiering van palliatieve teams.

Versneld tempo
IKNL en Leerhuizen Palliatieve Zorg juichen het toe dat einde van dit jaar een Taskforce palliatieve zorg in ziekenhuizen start. Daardoor kunnen pioniers hun kennis en ervaring delen met belangstellende ziekenhuizen. De verwachting is dat hierdoor in versneld tempo het aantal palliatieve teams zal groeien. IKNL en Leerhuizen willen deze enquête jaarlijks herhalen om verdere kwaliteitsverbetering en onderlinge samenwerking te stimuleren.

Gerelateerd nieuws

Factoren en overwegingen bij de keuze om af te zien van behandeling bij bepaalde hematologische kankers

echtpaar in gesprek met arts

Een nieuwe landelijke studie werpt nieuw licht op de redenen waarom nieuw gediagnosticeerde patiënten met bepaalde vormen van hematologische kankers geen kankergerichte behandeling ontvangen. Dit onderzoek van Myrte Zijlstra et al., gepubliceerd in de European Journal of Haematology, analyseerde gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) van IKNL van bijna 27.000 patiënten met diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), symptomatische multipel myeloom (MM) en acute myeloïde leukemie (AML).

lees verder

Nieuwe handreiking financiering palliatieve zorg 2025

stethoscoop op geldbiljetten van 50 De nieuwe versie van de Handreiking financiering palliatieve zorg voor 2025 is uitgebracht. De handreiking geeft een overzicht van de mogelijkheden van financiering van palliatieve zorg in de meest gebruikelijke zorgsettingen: thuis, een ziekenhuis, hospice, een verpleeghuis en een palliatieve terminale unit.  lees verder