Platform Palliatieve Zorg Richtlijnen aan de slag met aanbevelingen onderzoek
Uit evaluatieonderzoek van IKNL naar bekendheid, gebruik en beoordeling van oncologische en palliatieve richtlijnen komt naar voren dat met name verpleegkundigen en verzorgenden uit de eerste en derde lijn de richtlijnen palliatieve zorg raadplegen.
Aanbevolen wordt om het gebruik van richtlijnen palliatieve zorg in de tweede lijn te stimuleren vooral bij besluitvorming op de werkvloer zoals tijdens het multidisciplinair overleg (MDO). Ook het besteden van meer aandacht aan ouderen en patiënten met co-morbiditeit is een belangrijk aandachtspunt.
Met deze en andere aanbevelingen uit het evaluatierapport gaat het Platform Palliatieve Zorg Richtlijnen (PAZORI) aan de slag. PAZORI is een landelijk multidisciplinair platform van professionals binnen de palliatieve zorg. Doel van het platform is het adviseren van IKNL op het gebied van ontwikkeling, revisie, implementatie en evaluatie van richtlijnen palliatieve zorg.
De deelnemers zijn werkzaam in verschillende disciplines en zorgsettingen en als geen ander in staat om knelpunten en ‘gaps in knowledge’ te signaleren. Daarnaast zijn zij belangrijke ambassadeurs bij de implementatie van richtlijnen en dragen bij aan de verbetering van het gebruik van palliatieve richtlijnen waaronder de toepassing ervan bij besluitvorming op de werkvloer.
Herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase gepubliceerd

De herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase is gepubliceerd. Deze is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals en patiënten en naasten. Hierdoor sluit de richtlijn aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten uit onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met slaapproblemen en met een levensverwachting die korter is dan drie maanden. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn.
lees verderOproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.
lees verder