Kennisverspreiding Goede Voorbeelden palliatieve zorg

Om goede voorbeelden uit de palliatieve zorg zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen van zorgprofessionals en organisaties hebben IKNL, V&VN, NHG en Verenso het initiatief genomen in totaal achttien bijeenkomsten te organiseren, verspreid over het land. In 2013 vond in Almelo de eerste bijeenkomst plaats waarin negen Goede Voorbeelden geselecteerd binnen Het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg van ZonMw centraal staan. De bijeenkomsten maken deel uit van het project Kennisverspreiding. 

Tijdens de eerste bijeenkomst ontmoetten ruim honderd managers, beleidsmakers en professionals uit de regio Overijssel en Noord- en Oost-Gelderland elkaar. Het programma samengesteld door een regionale programmacommissie omvatte presentaties, interactieve werkvormen, zoals speeddates en een paneldiscussie. Hierbij werd op levendige wijze kennis over de Goede Voorbeelden gedeeld en stil gestaan bij belangrijke thema’s in de palliatieve zorg zoals markering van de palliatieve fase, 24x7 uur beschikbaarheid van goede palliatieve zorg, het betrekken van patiĆ«nten en naasten en mogelijkheden voor samenwerking in de keten. 
  
Praktijkbelang 
Edwin Frenay van het Veen , Zorgondernemer-Programmamanager Saxenburgh Groep onderstreept het belang van het project Kennisverspreiding: 

‘Veel zorgverleners zijn druk met de praktijk van alle dag. Ook al leest men de vakbladen en woont bijeenkomsten bij, dan nog kan het gebeuren dat goede voorbeelden die al werken in de praktijk toch niet bekend zijn. Juist in een regio als de onze waar het gaat om makkelijke en laagdrempelige contacten, is er behoefte aan goede voorbeelden die kunnen worden ingezet in de eigen praktijk. Daarnaast niet onbelangrijk, wonen zorgvragers steeds vaker op de scheidslijnen van eerder meer vaststaande gebieden.’ 

Vervolg 
In 2013 en 2014 hebben in iedere regio bijeenkomsten plaats gevonden. Behalve kennismarkten palliatieve zorg voor professionals organiseerde IKNL ook invitational conferences voor managers en beleidsmakers. 

Over het Verbeterprogramma Palliatieve zorg 
Het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg (VPZ) van ZonMw stimuleert en ondersteunt zorgaanbieders om bestaande kennis en inzichten in de praktijk toe te passen om de palliatieve zorg in Nederland te verbeteren. In vier rondes (in de periode 2012–2016) kunnen zorgaanbieders hun projectvoorstellen hiervoor indienen. Een onafhankelijke commissie van experts selecteert een aantal ‘Goede Voorbeelden’ die hebben bewezen effectief te zijn en navolging verdienen. Alle Goede Voorbeelden zijn inmiddels te vinden op www.palliaweb.nl/onderwijs/goede-voorbeelden.  

Gerelateerd nieuws

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiĆ«nten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder