Kennisverspreiding Goede Voorbeelden palliatieve zorg

Om goede voorbeelden uit de palliatieve zorg zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen van zorgprofessionals en organisaties hebben IKNL, V&VN, NHG en Verenso het initiatief genomen in totaal achttien bijeenkomsten te organiseren, verspreid over het land. In 2013 vond in Almelo de eerste bijeenkomst plaats waarin negen Goede Voorbeelden geselecteerd binnen Het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg van ZonMw centraal staan. De bijeenkomsten maken deel uit van het project Kennisverspreiding. 

Tijdens de eerste bijeenkomst ontmoetten ruim honderd managers, beleidsmakers en professionals uit de regio Overijssel en Noord- en Oost-Gelderland elkaar. Het programma samengesteld door een regionale programmacommissie omvatte presentaties, interactieve werkvormen, zoals speeddates en een paneldiscussie. Hierbij werd op levendige wijze kennis over de Goede Voorbeelden gedeeld en stil gestaan bij belangrijke thema’s in de palliatieve zorg zoals markering van de palliatieve fase, 24x7 uur beschikbaarheid van goede palliatieve zorg, het betrekken van patiënten en naasten en mogelijkheden voor samenwerking in de keten. 
  
Praktijkbelang 
Edwin Frenay van het Veen , Zorgondernemer-Programmamanager Saxenburgh Groep onderstreept het belang van het project Kennisverspreiding: 

‘Veel zorgverleners zijn druk met de praktijk van alle dag. Ook al leest men de vakbladen en woont bijeenkomsten bij, dan nog kan het gebeuren dat goede voorbeelden die al werken in de praktijk toch niet bekend zijn. Juist in een regio als de onze waar het gaat om makkelijke en laagdrempelige contacten, is er behoefte aan goede voorbeelden die kunnen worden ingezet in de eigen praktijk. Daarnaast niet onbelangrijk, wonen zorgvragers steeds vaker op de scheidslijnen van eerder meer vaststaande gebieden.’ 

Vervolg 
In 2013 en 2014 hebben in iedere regio bijeenkomsten plaats gevonden. Behalve kennismarkten palliatieve zorg voor professionals organiseerde IKNL ook invitational conferences voor managers en beleidsmakers. 

Over het Verbeterprogramma Palliatieve zorg 
Het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg (VPZ) van ZonMw stimuleert en ondersteunt zorgaanbieders om bestaande kennis en inzichten in de praktijk toe te passen om de palliatieve zorg in Nederland te verbeteren. In vier rondes (in de periode 2012–2016) kunnen zorgaanbieders hun projectvoorstellen hiervoor indienen. Een onafhankelijke commissie van experts selecteert een aantal ‘Goede Voorbeelden’ die hebben bewezen effectief te zijn en navolging verdienen. Alle Goede Voorbeelden zijn inmiddels te vinden op www.palliaweb.nl/onderwijs/goede-voorbeelden.  

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder