Bewegen goed voor het overleven van baarmoederkanker
Gynaecologen moeten meer aandacht schenken aan het bevorderen van gezond gedrag bij vrouwen met baarmoederkanker. Gezonde voeding (minder vet, minder zoet), meer bewegen en afvallen tot een normaal lichaamsgewicht zijn belangrijke factoren die de overleving bij baarmoederkanker beïnvloeden. Dat staat te lezen in het proefschrift waarop Dorry Boll, gynaecoloog-oncoloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, vrijdag 20 december promoveert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Baarmoederkanker komt steeds vaker voor, met name bij vrouwen van 60 jaar en ouder. In 1990 waren er in Nederland 1.000 gevallen van baarmoederkanker, terwijl dit aantal in 2010 blijkt te zijn verdubbeld. De komende jaren wordt een verdere toename van het aantal patiënten verwacht. De verklaring voor die groei heeft deels te maken met leefstijl.
Onderzoek 30.000 vrouwen
Gynaecoloog-oncoloog Dorry Boll onderzocht de ontwikkeling van baarmoederkanker onder Nederlandse vrouwen in de periode sinds de jaren '80 van de vorige eeuw. In deze studie werden de data van meer dan 30.000 vrouwen met baarmoederkanker betrokken. Deze gegevens, verzameld door de integrale kankercentra, zijn afkomstig uit de Nederlandse Kankerregistratie.
Uit het onderzoek blijkt dat maar een relatief kleine groep vrouwen lijdt aan een ongunstige vorm van baarmoederkanker of te maken heeft met een ver gevorderd stadium van die ziekte. Binnen deze groep patiënten blijkt de sterfte echter onverminderd hoog. Om de kansen voor deze vrouwen te verbeteren, zijn er meer inspanningen nodig gericht op het toepassen van uitgebreidere vormen van chirurgie, meer nabehandeling met chemotherapie, radiotherapie en het inzetten van nieuwe behandelingen zoals doelgerichte therapie (target therapie) en immuun modulatoren.
Gezonde levensstijl
Een groot deel van de vrouwen met baarmoederkanker zijn echter ouder en fragiel. Zij kunnen dergelijke behandelingen vaak niet goed verdragen. De kwaliteit van leven en beheersbaarheid van de ziekte moeten dan belangrijkste leidraad zijn voor de keuze van de behandeling. De grootste groep vrouwen heeft echter een vorm van baarmoederkanker die een goede prognose heeft en goed te behandelen zijn. Maar deze vrouwen blijken vaak te dik, lijden vaker aan suikerziekte en hebben te kampen met hart- en vaatziekten.
Dit overgewicht belemmert het herstel na de behandeling van baarmoederkanker. Deze factoren die sterk samenhangen met de levensstijl blijken vaker het overlijden van deze vrouwen te veroorzaken dan de baarmoederkanker zelf. Daarop baseert Dorry Boll de krachtige aanbeveling gericht op collega-gynaecologen om bij vrouwen met baarmoederkanker juist aandacht te schenken aan het bevorderen van gezond gedrag.
Meer bewegen
Gezonde voeding (minder vet, minder zoet), meer bewegen en afvallen tot een normaal lichaamsgewicht zijn belangrijke factoren die de overleving bij baarmoederkanker beïnvloedend. Ook patiëntenverenigingen en media kunnen een belangrijke rol spelen bij de voorlichting over het belang van verbetering van de levensstijl om de kans op baarmoederkanker te verminderen.
-
Proefschrift Dorry Boll: 'Corpus Uteri Malignancies in The Netherlands since the 1980's - Registry-based studies of variation in incidence and outcome'.
-
Gynaecoloog-oncoloog Dorry Boll is werkzaam in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Zij is gespecialiseerd in de (operatieve) behandeling van kanker bij vrouwen waaronder baarmoederkanker. Naast haar praktijk in het ziekenhuis is zij nauw betrokken bij wetenschappelijk onderzoek op dit terrein in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Zuid.